Alapanyagok

A multivitamin nem csodabogyó!

Multivitaminokból hatalmas a választék; vannak drágábbak és megfizethetőbbek, vannak, amiket orvosok ajánlásával, másokat bizonyos betegségek elleni hatékonyságukkal reklámoznak – a választás nem egyszerű. Egy laikus nehezen igazodik ki rajtuk: vajon e..

Szöveg: Orbán Szilvia

Multivitaminokból hatalmas a választék; vannak drágábbak és megfizethetőbbek, vannak, amiket orvosok ajánlásával, másokat bizonyos

betegségek elleni hatékonyságukkal reklámoznak

– a választás nem egyszerű. Egy laikus nehezen igazodik ki rajtuk: vajon egyes multivitamin készítmények tényleg jobbak a többinél, vagy végül is mind egyforma? Számít, melyiket vásároljuk?

Amit jó, ha az elején leszögezünk: nem biztos, hogy szükségünk van bármilyen multivitaminra – erről a kérdésről még a tudósok is vitatkoznak. Egyesek szerint egy kiegyensúlyozott étrend feleslegessé teszi ezeket a „mindent egyben” készítményeket, mások szerint a ma emberének igenis kellenek. Ha ezt a kérdést kellően megfontoltuk, és döntöttünk, jöhet a következő lépcső: ha vásárolunk, mégis, milyet?A következő adag megvásárlása előtt mindenképpen jó, ha néhány fontos dologgal tisztában vagyunk. Az egyik, hogy bizony a multivitaminokat is túlzásba lehet vinni. Ugyan a túladagolás nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtől, a vitamin (vízben vagy zsírban oldódó) vagy a nyomelem tulajdonságaitól, és az étrendünktől is, de például a túl sok cink bevitele hányingert, hajhullást, idegkárosodást is okozhat –

szóval csak módjával! A túlzott bevitelnek azért sincs értelme,

mert a szervezetünk minden egyes vitamin esetében csak meghatározott mennyiség hasznosítására képes, így hiába tankolunk fel mondjuk nátha idején egyszerre több ezer egység C-vitamint, mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a felesleg ki fog ürülni.

Közben azt se felejtsük, hogy egy-egy multitabletta valószínűleg nem fedezi a szervezet teljes napi vitamin- és nyomelem-szükségletét, hiszen a gyártók azt feltételezik, hogy a vásárló egyébként normális életmódot folytat, és jól táplálkozik. A hamis biztonságérzet nagy csapda lehet – pedig egyetlen multivitaminnal sem helyettesíthető egy tápanyagokban szegényes étrend.

Ráadásul egyelőre kevés bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy konkrétan jár-e előnyökkel – és ha igen, mennyivel – az, ha multivitaminokat szedünk. Fokozottan igaz ez egy tápláló étrenden élő ember esetében. A szervezetünk egyébként is úgy van „kitalálva”, hogy az ételekből származó tápanyagokat könnyebben hasznosítja, mint a tablettákkal bevitteket, sőt, az élelmiszerekben olyan antioxidánsok és fitotápanyagok is vannak, amelyek a legtöbb multivitamin készítményből hiányoznak, azonkívül az egyetlen tablettába zsúfolt sokféle vitamin egymás felszívódását is akadályozhatja.

Ha már az összetevőknél tartunk:

jól tesszük, ha fenntartásokkal kezeljük a címkén feltüntetett mennyiségeket.

Több vizsgálat jutott ugyanis már arra a következtetésre, hogy előfordul: a közölt értékek és a valós mennyiség között lényeges különbségek vannak.

A betegségmegelőzés is érdekes téma, hiszen egyrészt a megfelelő tápanyagbevitel nyilvánvalóan segíti a szervezet működését, ezáltal pedig szerveink egészségét is, másrészt viszont a multivitaminok szerepe a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázatcsökkentésében továbbra is vitatott, hiszen egyelőre kevés a bizonyíték arra, hogy jelentős szerepet játszanának például a keringési megbetegedések, vagy a rák visszaszorításában.

Nem árt figyelni arra is, hogy egyes készítmények több cukrot tartalmaznak a többinél. Persze, napi néhány gramm extra cukor nem ront drasztikusan az egészségünkön, de jó, ha mérlegeljük, cukorkát vagy vitaminkészítményt vásárolunk, ezért mindig ellenőrizzük a cukortartalmat. Ugyanígy böngésszük végig, hogy az adott doboz egyáltalán tartalmazza-e azt a vitamint vagy ásványi anyagot, ami számunkra kiemelten fontos – hiszen lehet, hogy ez a márka másra összpontosít. A főként gyerekek körében népszerű gumicukorszerű formulák például általában nem, vagy

csak nagyon kevés vasat tartalmaznak,

amely bevitele azonban nagyon fontos a szervezet egészséges működéséhez. (Általános felnőtt multivitaminoknál hasonló a helyzet a kalciummal is.) Tájékozódjunk arról is, hogy a vitaminok konzisztenciájának megtartása érdekében a gyártó milyen adalékokat használt.

Meglepő lehet, de multivitaminok esetében érdemes a tabletta, kapszula méretére is figyelni. Tesztek igazolták ugyanis, hogy a méret és a hatékonyság között van összefüggés: megfigyelték, hogy a nagyobb pirulák lassabban szívódnak fel az emésztés során, mint a kicsik, s a tudósok úgy vélik, hogy ha egy multivitaminnak túl hosszú a felszívódási ideje, a tápanyagai nem hasznosulnak optimálisan.

Végül nem árt hangsúlyozni, hogy egyetlen multivitamin sem csodabogyó. Sem abban az értelemben, hogy attól várjuk egészségünk megőrzését, sőt, jobbra fordulását, hogy minden egyes reggel lelkiismeretesen bekapunk egy kapszulát, miközben rossz ételeket eszünk, és nem mozgunk, alszunk eleget.

De abban az értelemben sem, hogy ami bevált másnak, nekünk nem lesz feltétlenül a legjobb választás. A génjeink, az életstílusunk, az étkezési szokásaink sosem egyformák, így igényeink is különböznek – épp ezért van annyi multivitamin is. A gyártók igyekeznek a nagyobb csoportok (férfiak, nők, gyerekek, idősek, várandósok) szükségleteinek leginkább megfelelni, de még így is ajánlott, hogy egy új készítmény kipróbálása előtt

konzultáljunk az orvosunkkal

(akit tájékoztassuk a jelenleg szedett vitaminjainkról is), és véleményének ismeretében vásároljunk.