A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Spenót, sóska, eper, rebarbara

A spenót A gyermekek réme - érdekes lenne tudni, miért. Vagy talán nem is az, csak a felnőttek gondolják így, a saját szórakoztatásukra...Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) nagyon lelkesedett egyik barátja, Chevrier kanonok vajban főtt spenótjáért, é..

A spenót

A gyermekek réme - érdekes lenne tudni, miért. Vagy talán nem is az, csak a felnőttek gondolják így, a saját szórakoztatásukra...

Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) nagyon lelkesedett egyik barátja, Chevrier kanonok vajban főtt spenótjáért, és sűrűn mondogatta, hogy ennyire egyszerű és nagyszerű spenótot még életében nem evett sehol. A kanonok a kor híres gourmet-ja volt, egyben Monsieur Brillat- Savarin közeli barátja, de még neki sem árulta el minden titkát. A spenótért is nagyon sokat kellett küzdeni, míg az abbé végül is kötélnek állt, s elmondta a pofonegyszerű megoldást. Egy késői Savarin-leszármazott, Jeanne Savarin 1905-ben tette közzé a receptet a La Cuisine des Familles gyűjteményben. A történetet Elizabeth David, a XX. század egyik legnagyobb szakácskönyvszerzője eleveníti fel az ötvenes években egyik igen olvasmányos kötetében.


Az abbé spenótja

Fél kg tisztított spenótot felteszünk a tűzre 125 g vajjal. Harminc percig készítjük kis lángon, majd eltesszük hűvös helyre. Másnap további 30-40 g vajat adunk hozzá, és újabb tíz percig kis lángon készítjük. Ezt a műveletet további két napon át még kétszer megismételjük, mindig 30- 40 g vajat hozzáadva. Vagyis: a szerdán elkezdett spenótot vasárnap tálaljuk. Addigra meglehetősen sok vajat fog magába szívni, és élményszerűvé válik. Forrón, előmelegített tányéron adjuk.

Ez a módszer persze felveti a régi vitás kérdést: szabad-e melegíteni a spenótot, ami egyszer már kihűlt. Mint mindenben, itt is a mérték a döntő. Melegítéskor meglehetősen sok nitrit keletkezik benne, és ez csecsemők esetében aggályos is lehet. De a felnőtt is jobban teszi, ha tartózkodik attól, hogy napi 5-6 kilót fogyasszon el húsz éven át a fenti módon elkészített spenótból.


Végtelen spenótvariációk

Az elkészítés módjának megválasztása attól is függ, hogy zsenge vagy télies a spenótunk: a vastag szárú, vastag erű levél ízre is markánsabb, állaga is más. Ilyenkor a durvább szárakat, ereket eltávolítjuk. Tavasszal viszont elég a vékony szárrészt lecsippenteni. A leveleket alaposan mossuk meg: először folyó vízben, majd bőséges, váltott áztatóvízben, nagy tálban (rövid ideig áztassuk csak).


Zsenge spenót

Annyi vízzel, amennyi rajta marad a mosástól, széles serpenyőbe tesszük. Közepes lángot gyújtunk alá, és csak akkor sózzuk, amikor már kezd összeesni. Ha túl sok vizet ereszt, leszűrjük a levét (egy-másfél perc után), félretesszük.

1 kg spenóthoz 50-80 g vajat olvasztunk a serpenyőben, kanálnyi olívaolajat adunk hozzá, majd 2-3 gerezd szeletre vágott fokhagymát dobunk bele. Amikor a fokhagyma "táncolni kezd" (amikor már bizonyos mennyiségű nedvességet veszít, mocorogni fog az olajban), hozzáadjuk a megmosott spenótot, és még egy-két percig forgatjuk. Tálalás előtt újra sózzuk-borsozzuk.

Ez a tavaszi spenót legjobb és legegyszerűbb elkészítése, mindenféle rántás, habarás, staubolás, kenyerezés nélkül. Garnírungként felhasználható szinte mindenhez, legyen az fasírt, hal, bevert tojás, újburgonya vagy falafel. Némi fűszer vagy fűszerkeverék hozzáadásával (csilipehely, gyömbér, curry, garam masala stb.) sajátos egyéni akcentusokat is adhatunk neki.


Paradicsomos spenót

Kisebb paradicsomokat (pl. koktél- vagy datolyaparadicsom) egészben, a nagyobbakat félbevágva, kimagozva sütőpapírral bélelt sütőlapra teszünk. Igen kevés sót és cukrot hintünk rá, és pár csepp olívaolajat. 70-80 °C-os sütőben hagyjuk száradni, miközben koncentrálódik az íze. Spenóttal tálaljuk.
Ha sült hagymát, apró, ropogós krutont vagy puliszkát adunk hozzá (túróval, ordával, rikottával vagy a nélkül), önálló vegetáriánus fogás. Igen jó újburgonyával, de még kevés szalonnapörccel is.


Bébispenót három állagban

Olaj és vaj keverékén készítjük. Először a mennyiség egyharmadát tesszük csak fel, és nem mozgatjuk a serpenyőt. Mikor kissé lepirultak a levelek, hozzáadjuk a második egyharmadot. Amikor összeesik, beledobjuk a harmadik részletet, és ekkor már épp csak röviden megforgatjuk, hamar levesszük a tűzről.


Spenótfőzelékek

Amikor már nem olyan zsenge, hanem markánsabb a spenótlevél, adhatunk hozzá kevés besamelt vagy egyszerűen csak tejszínt. Ehhez bő vízben blansírozzuk a leveleket (fél kg spenóthoz 1,2-1,3 l vizet számolunk és 8-10 g sót). Mindig erősen lobogó vízbe tesszük, a spenótot újraforrásig hagyjuk a vízben, ekkor szűrőlapáttal kivesszük, és röviden bő hideg vagy jeges vízbe mártjuk (hogy megállítsuk a fövést). További felhasználástól függően többé vagy kevésbé kinyomkodjuk.


Rebarbara és eper

A prágai Vencel téren sokáig volt olvasható az óriás betűs felirat, mely szerint "A szovjet és a cseh nép barátsága megbonthatatlan az idők végezetéig". Sokkal hitelesebb lett volna, ha azt írják, hogy "az eper, a rebarbara és a pezsgő barátsága örök és megbonthatatlan". Ez ugyanis máig vállalható lenne.
Azt, amit ma "panna cottaként" szokás emlegetni, s külföldi desszertnek tűnik, azt a XIX. századi Czifray-féle magyar nemzeti szakácskönyv "aludt lé" avagy "kocsonya" néven emlegeti, és igen sok variációját írja le.