A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Angolok kedvence: rebarbara

Itt a rebarbaraszezon és nyár elejéig a piacokon tornyosulnak a nagy vörös-zöld szárak. Egyre nagyobb divat a rebarbara, süteményekbe, párolva, köretként vagy desszert főszereplőjének. Az angolok "pitenövényként" is becézik, hiszen a rhubarb pie a szig..

Itt a rebarbaraszezon és nyár elejéig a piacokon tornyosulnak a nagy vörös-zöld szárak. Egyre nagyobb divat a rebarbara, süteményekbe, párolva, köretként vagy desszert főszereplőjének.

Az angolok "pitenövényként" is becézik, hiszen a rhubarb pie a szigetország egyik legismertebb édessége. A savanykás, fanyar gyümölcsöt, amelynek íze leginkább az egreshez hasonlít, sokan zöldségként említik és igazuk is van, mert botanikailag a sóska, illetve mángoldfélék családjába tartozik. De vigyázat, a levele mérgező.

A rebarbara szárát sokan lehámozzák, bár Gordon Ramsay szerint nincs szükség erre, hiszen többnyire zsenge és elég, ha lassú lángon pároljuk. Próbáljuk ki minkettő formában, de pároláskor a héja is éppúgy megpuhul.-

 

Régebben elsősorban a gyökerét használták, gyógynövényként, Angliában pedig - XVI. századi feljegyzések szerint - a leveleit is fogyasztották spenótként. Manapság hosszú, rózsaszínes, húsos levélnyeleit használjuk fel. A középkorban igencsak drága dolognak számított: Kína és a Himalája vidékéről, Szibéria déli részéről származik, így Európába messzi vidékekről szállították. Állítólag Marco Polo is termeltette Kínában. Neve a "rheum barbarum", azaz "idegen gyökér" latin megnevezésből eredhet.

A gyógyszerként (például kis mennyiségben hasmenés, nagy mennyiségben székrekedés ellen) használt gyökereket a fahéjnál vagy a sáfránynál is drágábban árulták. A rebarbara nedves, hűvös helyen érzi jól magát, így a gyümölcsben szegényebb északi vidékeken is termeszthető, ahol nagy becsben tartják. Ugyanis bár nem igazán néz ki gyümölcsnek, a lapuszerű nagy levelek nyele sok almasavat tartalmaz, gyümölcsös karakterűvé téve a belőle készült ételt, lekvárt vagy befőttet.

A legjobban eperrel párosítható, a rebarbara-eper mousse vagy rebarbara eperfagyival a tavasz egyik legfinomabb desszertje. Ha Gordon Ramsayre hallgatunk, akkor kis lángon cukorral és pár evőkanál vízzel pároljuk úgy, hogy ne legyen nyúlós, hanem a szárakat még egészben tudjuk felhasználni.

Sajnos nem kevés cukrot igényel, de a sok vitamin és az izgalmas íz mindenért kárpótol.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra