Ízvadászat » Alapanyagok

Az étrendkiegészítőkről

Az étrendkiegészítőkről

2016.08.01.  | MDOSZ

Évente közel 2000 új étrend-kiegészítőt dobnak piacra, melyek között egyre több a gyógynövénytartalmú szer. Ez a fogyasztó szemszögéből ítélve megnyugvást jelenthet, mivel sokakban a természetes eredetű gyógynövény az ártalmatlansággal fonódik össze, ezáltal kisebb a gyanú, hogy az egészségre veszélyt jelent.

Sajnos ez egy erős gyökeret vert tévhit, mert a hatóanyag ártalmatlanságát illetően fontos kérdés többek között, hogy milyen növényből, a növénynek melyik részéből és milyen módszerrel nyerik ki a hatóanyagot. Előfordult már olyan eset, amikor egy alapvetően növényi eredetű fogyasztó szerről kiderült, hogy véletlenül mérgező növény került bele, aminek több tucat belga nő veséje látta kárát, akiknél veseelégtelenséget okozott. A hasonló esetek elkerülése végett mindig érdemes mérlegelni, hogy mennyire szükséges az adott szer alkalmazása, milyen információk állnak rendelkezésre az ártalmatlanságát illetően, milyen a termék összetétele és a minősége. Célszerű, ha ebben a kérdésben szakember (pl.: dietetikus) segítségét kérjük!

Lássuk, hogy mely étrendkiegészítők lehetnek fontosak a testtömeg karbantartása szempontjából:

Fukoxantin

A fukoxantin egy a karotinoidok közé tartozó vegyület, mely egyes moszatok – köztük a barna moszatok – sárgás barna színét adó színanyag. Az eddigi eredmények laboratóriumi vizsgálatokon és állatokon végzett tanulmányokon alapulnak, összesen egy humán vizsgálat készült, amely a fukoxantin testtömeg csökkentésben való hatását tanulmányozta. Bár ez az egy humán vizsgálat eredményesnek bizonyult, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kutatást végzők közül egyik-másik szerző fukoxantin érdekeltségű cégnél dolgozik.

Glükomannán

A glükomannán a leopárdkontyvirág, más néven az ördögnyelv (Amorphopallus konjac) gyökerében jelen levő vízben oldható rost, konjakmannánnak is hívják. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) álláspontja szerint a glükomannán elősegítheti a fogyást, ha fogyasztása csökkentett energiatartalmú étrenddel párosul. A hatás eléréséhez legalább napi 3 gramm rostot kellene elfogyasztani három részletben. Adott étkezés előtt 1 grammot 1-2 pohár vízzel kellene bevenni.

Gyömbér

A gyömbér (Zingiber officinale) mára nemcsak az italok kedvelt ízesítője, hanem önmagában is gyakran használt fűszernövény. Érdekes Ebrahimzadeh Attari V. és munkatársai kutatása, melyben a gyömbér testtömeg csökkentésben feltételezett hatásának vizsgálata mellett azt is megnézték, hogy egyes elhízásra hajlamosító génvariánsok esetén van-e különbség a gyömbér hatásában. Akik azokkal a génvariánsokkal rendelkeztek, amelyek hatására a szervezet étkezést követő hőtermelése, valamint a zsírok lebontása nagyobb mértékű, azok antropometriai adatai kedvezőbb változást mutattak a vizsgálat végén, azokhoz képest, akik nem ezzel a variánssal rendelkeznek.

Kapszaicin

A kapszaicin a paprika – többek közt a chili paprika – csípős ízét adó vegyület. Megfontolandó, hogy akik rendszeresen, hosszú időn keresztül fogyasztják a kapszaicint, érzéketlenné válhatnak rá, mivel a tartós bevitel hatására csökkenhet a csípős ingerekre adott perifériás érzékenység, vagy egy idő után a szervezet alkalmazkodik az aktív összetevők felszívódásához és/vagy anyagcseréjéhez.

Koffein

Az étrend kiegészítőkben fellelhető koffein nem csak a kávéból származhat. Kivonhatják guaranából (Paullinia cupana), kóladióból (Cola nitida) vagy a maté fa (Ilex paraguariensis) megszárított leveleiből és száraiból is. (Ez utóbbi a maté tea alapanyag.) A zöld tea és egyéb teák szintén tartalmaznak koffeint. A klinikai vizsgálatokban akkor volt igazán eredményes a testtömeg csökkenés, amikor a különböző koffein tartalmú növényeket egymással kombinálva fogyasztották. Azt azért nem árt tudni, hogy aki rendszeresen „hozzájut” a koffeinhez, idővel tolerancia alakul ki benne a hatóanyaggal szemben, ezáltal esetlegesen egyéb hatásai is csökkenhetnek.

Konjugált linolsav (CLA)

A konjugált linolsav a linolsav azonos összegképletű, de eltérő szerkezetű változata (izomérje), mely főként kérődzők húsában (pl.: marha) és tejtermékekben fordul elő. Ez a fő izomér forma, melyet a táplálékok által veszünk magunkhoz a cisz-9, transz-11 forma, míg az étrend-kiegészítők általában egyenlő aranyában tartalmazzák a cisz-9, transz-11 és a transz-10 cisz-12 izoformákat.

Zöld kávé kivonat

Valójában a kávébabok (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea robusta) a pörkölésig zöldek. A pörkölt szemekhez képest a zöld szemek nagyobb arányban tartalmaznak klorogénsavat. Bár a zöld kávébabok is tartalmaznak koffeint, a testtömeg-csökkentő hatást ez esetben a klorogénsavnak tulajdonítják.

Zöld tea kivonat

A zöld tea (Camellia sinensis) világszerte népszerű ital, melyhez számos kedvező egészségügyi hatás köthető. A zöld teában megtalálható koffein mellett a benne lévő katechinek – elsősorban az epigallokatechin – felelősek a testtömeg-csökkentő hatásért.
Az eddig feltárt tudományos bizonyítékok nem támasztják alá az alábbi anyagok testtömeg-csökkentő hatását:

Hoodia

A hoodia egy Dél-Afrikában honos szárazságtűrő növény (Hoodia gordonii) amit a Kalahári sivatagban élő San őslakosok (Busmanok) használnak, hagyományosan étvágycsökkentő hatása miatt. (Erre a hosszúra nyúló vadászati idő miatt van szükség.) Sajnálatos, vagy inkább érdekes módon az újabb jelentések szerint a Hoodia tartalmú étrend kiegészítők csekély mértékben vagy egyáltalán nem is tartalmazzák a növényi részeket. Nem tekinthető biztonságosnak, mellékhatása gyors szívverés, vérnyomás emelkedés, fejfájás, hányinger, hányást lehet.

Karnitin

Az L-karnitin (karnitin) a vörös húsok és tejtermékek fogyasztásával kerül a szervezetbe, illetve magában a szervezetben is termelődik. Az egészséges emberek szervezete metionin és lizin aminosavakból is elő tudja állítani ezt az aminosav-származékot. A karnitin a májban és a vesében termelődik, ugyanakkor nagy része (98 %-a) a vázizmokban és a szívizomban van jelen. Fogyasztó hatását a zsírsavak oxidációjának fokozásával magyarázzák, azonban ez az eddigi bizonyítékok alapján nem alátámasztott.

Szinefrin

A p-szinefrin vagy szinefrin a keserű narancs (Citrus aurantium) hatóanyaga. Kereslete akkor kezdett igazán felfelé ívelni, amikor az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság (FDA) 2004-ben betiltotta a csikófarkfélék hatóanyagának, az efedrinnek étrend-kiegészítőkben való alkalmazását. Ekkor vált a szinefrin az „efedrin helyettesítőjévé”. Fogyasztó hatása a zsírbontás fokozásán és az étvágy csökkentésén keresztül teljesülne. Ha a fogyást nem is segíti, némi étvágycsökkentő hatással azért számolhatunk, és persze lehetséges mellékhatásaival is pl.: mellkasi fájdalom, vérnyomás emelkedés.

Taurin

A taurin egy fehérjét nem építő aminosav, melyet a szervezet is képes előállítani. Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak tisztázására, hogy a taurin a zsíranyagcsere fokozásán keresztül segítene a fogyásban.


Az ételek és italok elfogyasztásával nyert energia szolgáltatja szervezetünk számára az üzemanyagot, mely az életfunkciók fenntartásához, az emésztéshez, a mozgáshoz, azaz összességében a test megfelelő működéséhez, fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az energia- egyensúly szempontjából az az optimális, ha a bevitt és a felhasznált energia kiegyenlítik egymást. Ebben az esetben testtömegünk nem változik, azonban ha az egyensúly valamelyik irányba eltolódik, annak testtömeg növekedés vagy csökkenés lesz a következménye. Tekintve, hogy a hazai felnőtt női lakosság 60%-a, míg a férfi lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott, a testtömeg mérséklése kívánatos. Bár sok esetben a mértéktelen táplálékfelvétel  és a tápanyagarányok kedvezőtlen eltolódása, a fizikai aktivitás hiánya, az ülő életmód vezet a túlsúly vagy elhízás kialakulásához, nem hagyhatók figyelmen kívül az örökletes, a környezeti és a viselkedési tényezők sem. Jelenlegi túlsúlyunkért nem okolhatjuk felmenőinket az előnytelen genetikai hagyatékért, hiszen a genetikai felépítés nem pecsételi meg a sorsunkat, csak egy elhízásra hajlamosító környezettel való kölcsönhatásban tud érvényre jutni. Ha nem tudunk lemondani a nagy zsír- és cukortartalmú, energiadús élelmiszerekről és továbbra is rendszeresen ezeket fogyasztjuk, ha mindig „majd holnaptól” kezdünk egy kicsit többet mozogni, ha életmód váltás helyett inkább a „varázs” diéták felé fordulunk, hosszútávon nem várhatunk sikereket. A kis lépések is sokat számítanak, ha csak 10%-ot veszítünk kezdeti testtömegünkből, már az is érezhető egészségi előnyökkel jár. Bevett szokás a tévé előtt ülve falatozni a különféle sós ropogtatnivalókat. Helyettük felapríthatunk gyümölcsöket vagy zöldségeket (pl.: sárgarépát, karalábét), és készíthetünk melléjük joghurt, olívaolaj és friss fűszerek keverékéből mártogatóst. Ha például fehér zsemle helyett korpás vagy graham zsemléből készül a szendvics, nagyobb telítő értékkel számolhatunk. Ha trappista sajt helyett sovány sajttal szórjuk meg az ételt, a gyümölcsturmixot az alacsonyabb zsírtartalmú 1,5%-os tejből készítjük, vagy 12%-os tejföllel habarjuk be a főzeléket – a sok kicsi sokra megy alapon – jelentős kalória mennyiséget spórolhatunk naponta. Ha ezek az apró változtatások rendszeres fizikai aktivitással is kiegészülnek, és életünk részévé válnak, akkor szinte észre sem vesszük az erőfeszítést, amit testtömegünk optimalizálásra érdekében teszünk. Az eredmény pedig hosszútávon is garantált.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább