A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Gladiátorok titkos fegyvere: a kapor

A gladiátorok kaporral dörzsölték be testüket a harc előtt, ugyanis komoly varázserőt tulajdonítottak a növénynek az ókori Rómában. A kapor bár közismert fűszernövény, mégis kevesen ismerik gyógyító tulajdonságát

Konyhánk és egészségünk között ma már egyértelműen bizonyított kapcsolat van. Alapvető ételeink, a zöldségek, húsok, gyümölcsök és fűszereink egyaránt hatással vannak szervezetünk működésére. Táplálkozástudományi szakértők, természetgyógyászok tanácsai által egyre többet hallunk, az egészségtudatosabb étkezésről és a fűszernövények gyógyító hatásairól.

Melyek a kapor legjelentősebb hatásai?

  • Immunrendszer erősítés, jelentős antimikrobás hatása révén erősít az immunrendszert
  • csökkenti a megnövekedett koleszterinszintet,
  • kiváló rostforrás,
  • magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást,  
  • rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és agyvérzés megelőzésénél,
  • jellegzetes illóolajának összetevő között található karvon, a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el. 
  • a kapor terméséből nyert illóolaj, kis adagban, izgató, nagy adagban nyugtató hatású
  • magjának illóolaja gátolja az emésztőrendszerben támadó baktériumok szaporodását és segíti a hasmenést okozó mikroorganizmusok felszámolását,
  • érdekesség: apiol tartalma jelentős értágulatot okoz, így férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.

Kovászosuborka leves kaporral

Miért alkalmazták vajon a gladiátorok a kaprot?

A kapor szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását, a benne található vanádiumnak köszönhetően. A szénhidrát nem raktározódik el a szervezetben, mint zsír, mivel egyenesen az izomsejtekbe jut és átalakul energiává. A vanádiumot fogak, csontok, izmok erősítésére és növelésére is alkalmazzák. Szálkásabb izomzathoz segít, azonban a vanádium túladagolása veszélyes.

Hogyan fogyasszuk?

A kovászolt uborka és a tökfőzelék szinte kötelező tartozéka a friss, zöld kapor, a salátákat is jól kiegészíti, de vannak, akik a kapofőzelékre esküsznek. Indiai eredetű, a köményhez és az édesköményhez hasonlóan ernyős virágzatú növény, magja megszáradva ezekhez hasonló illatú. Sokfelé népszerű, például a svéd marinált lazacnak, a gravad laxnak is fő fűszere.

Ma már készítenek 100 százalékos kaportablettát, kötőanyagmentesen is. Mivel a tablettában található kötőanyagok sokszor több kárt okoznak, mint hasznot, érdemes a téli hónapokban, amikor nincs friss növény, inkább azt alkalmazni.Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra