A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Szilveszteri falatok

Vöröslencse-shot füstölt nyelvvel Pillók Attila receptje 4 fő részére HOZZÁVALÓK: 20 dkg vörös lencse 2-3 gerezd fokhagyma 4-5 fej salotta hagyma 1 dl tejszín füstölt marhanyelv megfőzve kis darab friss kurkuma, pucolva vagy őrölt kurkuma olívaolaj a ..

Vöröslencse-shot füstölt nyelvvel

Pillók Attila receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg vörös lencse
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 fej salotta hagyma
  • 1 dl tejszín
  • füstölt marhanyelv megfőzve
  • kis darab friss kurkuma, pucolva
  • vagy őrölt kurkuma
  • olívaolaj a pároláshoz
  • só, frissen őrölt füstölt Penja bors vagy
  • fehér bors

ELKÉSZÍTÉSE:

Lábosban olívaolajat melegítünk, belerakjuk a felszeletelt fokhagymát és salotta hagymát, a kisebb darabokra vágott kurkumát, megpároljuk őket. Hozzáadjuk a vörös lencsét, és felöntjük a megfőzött marhanyelv főzővizével vagy kevés szárnyasalaplével és tejszínnel, majd sózzuk. A lencsét puhára főzzük, botmixer vagy turmix segítségével lepürésítjük, drótszűrőn átszűrjük, borssal fűszerezzük. Shotos pohárban tálaljuk, tetejére vékonyan szeletelt főtt marhanyelvet helyezünk, díszíthetjük mikrocsírákkal, Maldon sóval.

Borjútatár gránátalmával, quinoával

Pillók Attila receptje

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg borjúszűz
  • 1/2 db gránátalma
  • 4 ek quinoa (dél-amerikai „gabonaféle”)
  • egy csipet római kömény
  • pár csepp argán- vagy olívaolaj
  • fekete hagymamag ízlés szerint
  • pár csepp lime leve
  • só, frissen őrölt bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A borjúszüzet lehártyázzuk, késsel finomra vágjuk, ízesítjük sóval, fűszerezzük római köménnyel, borssal, argánvagy olívaolajjal. A quinoát sós vízben megfőzzük, lehűtjük, szűrőben lecsepegtetjük. Kevés olívaolajjal, lime levével, sóval, borssal, fekete hagymamaggal összekeverjük.

TÁLALÁS:

Kis adag quinoát teszünk a tányérra, erre rakjuk a befűszerezett borjútatárt, melynek tetejére gránátalmamagokat, Maldon sót és hagymacsírát teszünk.

Óriás garnélarák morzsában, csípős koktél mártogatóssal

Barka Áron, az Araz étterem séfjének receptje

HOZZÁVALÓK:

  • 12 db királyrák
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 5 szelet toastkenyér
  • 2 ek méz
  • 1 db chili paprika
  • 200 g majonéz
  • 100 g paradicsomsűrítmény
  • napraforgóolaj a sütéshez
  • só, fehér bors
  • Tabasco és Worcester-szósz

ELKÉSZÍTÉSE:

A garnélát megpucoljuk, kivágjuk a nemkívánatos részét. Sózzuk, frissen őrölt fehér borssal fűszerezzük. A toastkenyeret héj nélkül ledaráljuk (friss kenyeret használjunk, ne szárazat!).

A garnélákat picit mézes olívaolajban megforgatjuk, majd a morzsával panírozzuk. Bő zsiradékban megsütjük. A koktélöntet elkészítésénél a majonézhez ketchupot, Tabascót, Worcester-szószt, kevés mézet és hajszálvékony karikára vágott chili paprikát adunk.

Mangós mandulás panna cotta rétesropogóssal

Pillók Attila receptje

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg mangópüré
  • 400 g tejszín
  • 50 g mandulaliszt
  • 30 g keserű kakaó
  • 7,5 g lapzselatin beáztatva, kinyomkodva
  • 2 g agar vagy lapzselatin
  • 4 db réteslap
  • 1/2 db vaníliarúd
  • kristálycukor friss vaníliával elkeverve
ELKÉSZÍTÉSE:

A tejszínt felfőzzük a vaníliával, cukorral, tűzről levéve hozzákeverjük a lapzselatint, drótszűrőn átszűrjük. Háromfelé osztjuk, és az egyik részt mandulaliszttel, a másikat pedig kakaóval keverjük össze. Rétegenként kidermesztve töltjük egymásra, alulra kerül a mandulalisztes, majd a kakaós és legvégül a sima réteg következik. A mangópürét forraljuk fel, és keverjük el benne a 2 gramm agart, majd hűtsük szobahőmérsékletűre. A réteslapokat megszórjuk a cukorral, majd gyufaszál vastagságúra tekerjük fel és sütjük meg sütőben őket ropogósra.

TÁLALÁS:

A panna cotta tetejét bevonjuk a mangópürével, kókuszfagylalttal és rétesropogóssal tálaljuk.