A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Hogyan tovább házi tej?

A Hír TV Panaszkönyv című műsorának stábja négyféle tejet vásárolt, a tejminták steril, számozott üvegekbe kerültek át, így vizsgáltatták be a nemzetközileg elismert Wessling laboratóriumban. A békásmegyeri piac egyik standján vásárolt tejben aflatoxin..

A Hír TV Panaszkönyv című műsorának stábja négyféle tejet vásárolt, a tejminták steril, számozott üvegekbe kerültek át, így vizsgáltatták be a nemzetközileg elismert Wessling laboratóriumban. A békásmegyeri piac egyik standján vásárolt tejben aflatoxint mutattak ki a laborvizsgálatok, amely májkárosodást, génkárosodást és rákot is okozhat. A műsorban a Fuchs cég termékeként mutatták be a tejet, a cég vezetője viszont azt állítja, hogy az ő mintaboltjuk a piac másik végében található, a megvizsgált tejet árusító bolt Fuchs tejből csak zacskósat értékesít, viszonteladóként.

A Fuchs tej az egyik legkeresettebb házi tej a budapesti piacokon. A gazdaságban kétszáz tehenet és ötszáz kecskét tartanak, de a nagy kereslet miatt tehéntejet néha a szomszédos gazdaságból is vásárolnak. Árulnak nyers tejet 3,6-4,2%-os zsírtartalommal, zacskós tejet pasztőrözve, kecsketejet és kecskesajtot is készítenek. A Hír TV riportja felborzolta a kedélyeket a nyers tejet fogyasztók körében. A cégnek akkora vesztességet okozott a hír, hogy megkezdték az állatok értékesítését. Az esettel kapcsolatban megkerestük Fuchs Imrét, a Fuchs Tej Kft. tulajdonosát.

- Hogy került aflatoxin a tejbe?

- Rendszeresen bevizsgáltatjuk a tejet az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.gödöllői laboratóriumában és a vizsgálatok még soha nem mutattak ki a megengedettnél nagyobb mennyiségű aflatoxint. A Hír Tv riportjában megjelent pozitív laboreredményt mutató tej a békásmegyeri piacról származik, egy olyan standról, ahol a cégünk zacskós tejét árulják, de a nyers tej nem a mi termékünk, így a bevizsgált tej sem tőlünk származik. Méltatlannak tartom azt a meghurcolást, amit a mi cégünkkel folytattak.

- Hatóságilag bezárták a mintaboltjaikat?

- Múlt héten péntekig nem árulhattunk a piacon, akkor jött ki a hatósági mintavétel eredménye, amely negatív eredményt mutatott és bizonyította, hogy a Fuchs tejek nem tartalmaznak egészségre káros aflatoxint. Harminc éve keményen dolgozunk, hogy a Fuchs tej ismert legyen a piacon és akkor jön egy ilyen hír, minden mondatban a mi nevünk szerepel. Ha három napig nem tudjuk eladni a tejet, az számunkra nagyon nagy kiesés, óriási kárt jelent a cégnek, el kellett kezdenünk az állatainkat értékesítését.

- Miért nem adtak ki közleményt, amikor a hatósági eredmény megérkezett?

- Egyszerű termelők vagyunk, akik a mindennapi munkánkból tartjuk fenn a céget minimális nyereséggel. Éppen Bázelben voltam, ahol mi képviseltük a magyar tejtermelőket és villámcsapásként ért a hír. Törzsvásárlóink nagy része mellénk állt, tudják, hogy állandóan bevizsgáltatjuk Gödöllőn a tejet, de sajnos így is sok vásárló szabotálta a Fuchs tejeket.

- Egyébként hogyan kerülhet aflatoxin a tejbe?

- A szélsőséges időjárásnak köszönhetően régóta probléma a takarmányokban megjelenő gomba. Mi is vásárolt takarmánnyal dolgozunk és hetente megvizsgáltatjuk, mert a szerbiai botrány óta tudjuk, hogy alig lehet olyan takarmányt beszerezni, ami mentes a gombáktól. Január óta folyamatosan készítünk aflatoxint mérő vizsgálatokat és meg is változtattuk a takarmányokat, mert hát a tej minősége a takarmánytól függ. Az összes munkatársunk el van keseredve, mert rengeteg energiát fektettünk ebbe a 30 évbe

- Mit tesznek most?

- Gondolkodunk egy kártérítési peren, de mindenekelőtt újra kezdjük az árusítást, mert minket a mindennapi munka tart életben, a napi bevételből tudjuk fenntartani magunkat.

Megkerestük a Hír Tv Panaszkönyv című műsorának szerkesztőit, amint válaszoltak kérdéseinkre azonnal közöljük.