Alapanyagok

Itt a tavasz, kertészkedjünk otthon!

Az idő ugyan most ismét téliesre fordult, de gyűjthetünk tejfölös poharakat, beszerezhetjük a termőföldet, a magokat, a palántákat, és a lakásban, az ablakban is elkezdhetjük nevelni a növényeinket, hogy mire eljön a jó idő, kirakhassuk az erkélyre, ga..

Szöveg: Sümegi Noémi

Az idő ugyan most ismét téliesre fordult, de gyűjthetünk tejfölös poharakat, beszerezhetjük a termőföldet, a magokat, a palántákat, és a lakásban, az ablakban is elkezdhetjük nevelni a növényeinket, hogy mire eljön a jó idő, kirakhassuk az erkélyre, gangra, balkonládába. A szükséges eszközöket most még be lehet szerezni – nem tudhatjuk, lehet, hogy ez később nehézségekbe fog ütközni. Magokat webshopból is lehet rendelni, nem kell kimenni a karanténból. Az otthoni kertészkedésnek pedig nem csupán az a pozitív hozadéka, hogy lesz mit leszüretelni, nem kell érte elmenni a boltba, hanem az is, hogy addig sem a számítógépen próbálunk lelki kapaszkodókat keresni.

Amit most a gyakorlott hobbikertészek ajánlanak: különböző Lollo típusú tépő salátákat, mert azt levelenként lehet szedni. Egy hét, és mocorognak ezek a tépősaláta-magok. Nem kell arra várni, hogy megfejesedjenek, már pár nagyobb levéltől lehet szedni a vegyes salátánkba, és nő tovább. Ráadásul,

ha kertben ültetjük el, elszórja a magját, áttelel, és jövő ilyenkorra már kész palántánk lehet.

Aztán ültethetünk még rukkolát, leveles kelt, petrezselymet, chili paprikát, mini balkonparadicsomot, mert az jól bírja a szűk ládát. Magról lehet ültetni snidlinget és metélőfokhagymát is – milyen jól jön a vajas kenyérre –, a fűszernövények közül pedig jöhet a bazsalikom. Mentából és kakukkfűből a gyakorlottak szerint érdemes inkább tövet venni. Amíg ilyen hideg van, bent kell nevelgetni ezeket a fiatal hajtásokat, esetleg télikertben, és csak később kirakni.

Szerencsére vannak kiváló honlapok is, amelyek segítenek megtenni az első lépéseket. Ilyen például a Hobbikert Magazin, amely márciusi kertésznaptárában számba vette, mivel érdemes ez idő tájt foglalkozni. A palántanevelést a legtöbb növény esetében érdemes a házban kezdeni: ültethető articsóka, brokkoli, cékla, dinnye, hagymafélék, karalábé, karfiol, kelkáposzta, padlizsán, paprika és chili, póréhagyma, retek, saláta, sárgarépa, szamóca, vöröskáposzta, zeller, zöldborsó. Ebben a cikkükben részletesen leírják, mit hogyan érdemes vetni, hogyan kell előkészíteni a terepet, kilyuggatni a tejfölös poharakat, gondoskodni a megfelelő földről, vízről, fényről, hőmérsékletről.

És természetesen most is kaphatunk tanácsokat Bálint Györgytől, aki majd’ három éve azt mesélte a Magyar Konyha magazinnak, hogy hiába van kertjük, még a feleségével is megküzdött azért, hogy ne csak virágok legyenek a cserepekben. „Az ablakokban lévő muskátlis ládákba is mindig ültettem egy-egy fokhagymát, petrezselymet vagy snidlinget. Nem lett az úgy csúnya – ahogy minden nő szép, úgy minden növény is az” – mondta. Saját honlapján az alábbiakat javasolja az erkélyen való kertészkedéshez.

„Az erkélyen igen sokféle – a család ízlésének és igényeinek megfelelő – zöldséget nevelhetünk.

Júniusban ültethetünk jól fejlett, erős gyökérzetű, virágzó paradicsompalántákat. A bokros növésűt kisebb, a folyton növekvőt nagyobb edénybe ültessük és ültessünk mellé 3-5 (zöld, sárga vagy piros csöveket érlelő) paprikapalántát is. Ugyancsak cserépbe ültethetünk salátának való uborkapalántát is; ezt piros levelű cékla, vagy saláta (rukkola) palántákkal ültethetjük körül. Hasonló módon ültethetünk csemege paprika, tojásgyümölcs, valamint újdonságnak ananászcseresznye palántákat is – saláta- vagy alacsony, egynyári virágpalántákkal körítve.”

Bálint gazda szerint is fontos növényei a balkonkertnek a fűszerek. „Külön cserepekbe ültessünk metélőhagymát, levélpetrezselymet, gyöngyhagymát, valamint kistermetű bazsalikom-, majoránna-, kakukkfű-, borsikafű-palántákat is. Ez utóbbiak kevés öntözést igényelnek; a hajnali öntözés növeli a növények leveleinek és hajtásainak aromatartalmát. A fűszernövények számára ajánlatos lépcsőzetes állványt helyezni, lehetőleg napsütötte helyre.

Az erkélyen nevelhető gyümölcsök sztárja a csüngő szamóca, amelynek sok, új fajtája került a legutóbbi években forgalomba. Ezeknek nagy értéke az, hogy hosszú ideig, folyamatosan érlelik az ízes gyümölcseiket; a szamócás cserepeket a falra vagy a korlátra akaszthatjuk, de a fűszernövények társaságában is jól érzi magát.”
Bálint György megemlíti kedvenc növényeit, az egyre „elérhetőbb” gyümölcsfákat is.

„Jelentős újítás a gyümölcstermelés frontján – írja –, hogy cserépben is lehet gyümölcsfát nevelni!

Erre a célra hozták létre a balerinának nevezett alma, körte, cseresznye, meggy, őszibarack és szilva csemetéket, amelyek cserépben vagy faládában már másodéves korukban elkezdenek gyümölcsöt érlelni, karcsúak és nem nőnek két méternél magasabbra. Télállóak, tehát némi takarás mellett az erkélyen áttelelnek.”

Ha tehát vége a napi home office műszaknak, a gyerekek is kész vannak a leckével, és a szülőkben még maradt erő ahhoz, hogy valami egészen másba kezdjenek, elő lehet venni a kislapátokat, és aztán minden nap lehet nézni, hogyan bújnak elő a pici növények, hogyan növekednek, majd hoznak igazi, ehető termést. Környezetismeret-órának sem utolsó.