A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Kapj rá!

Mi rejlik a Portugál titok mögött? Egy átlagos portugál akár 83 évig is élhet, hazánkban a várható élettartam 80 év alatt marad. Amíg Portugáliában átlagosan évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként, addig Magyarországon ez a szám alig 6 kg. Ja..

Mi rejlik a Portugál titok mögött? Egy átlagos portugál akár 83 évig is élhet, hazánkban a várható élettartam 80 év alatt marad. Amíg Portugáliában átlagosan évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként, addig Magyarországon ez a szám alig 6 kg. Japánban a várható átlagéletkor 80 év feletti – lehet, hogy e mögött is a halfogyasztás áll?

A magyar lakosság az európai – fejenként évi 20 kg körüli – átlaghoz képest sajnos nagyon kevés halat fogyaszt: mai éves halfogyasztásunk nem éri el az 1900-as évek elejére jellemző havi átlagot. Pedig a hal nagyon egészséges, omega-3, -6 és -9 zsírsavban gazdag alapanyag. Segíti a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. Várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, hetente legalább kétszer kellene halat fogyasztanunk.

Alapanyagként használjunk édesvízi, fenntartható forrásból származó, jó minőségű halfajokat, és érdemes szem előtt tartani, hogy a halétel mindig friss halból a legízletesebb. A hal kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, posírozva, sütőpapírban sütve, konfitálva, füstölve vagy marinálva egyaránt. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is kiváló. Népszerűek az idényzöldségekkel tálalt halpástétomok, a pikáns és sima grillezett halas fasírtgolyók, a tartármártással és zöldséges dresszinggel tálalt hal-chipsek, illetve a mini-halburgerek is. A hallal könnyű dolgozni ugyanakkor a különféle halak ízvilága nagyon eltérő, így a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A halas ételek elkészítésekor érdemes figyelmi arra, hogy a halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti kevés és finom szerkezetű kötőszövetnek köszönhetően könnyen emészthető, így kerülni kell a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést. Erre azért is szükség van, hogy minél kisebb legyen a tápanyagveszteség. Halak esetében ritkán javasolt a bő olajban történő sütés, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, és a készülő halétel nagyon sok zsiradékot felvesz. A Magyar Konyha weboldalán számos halas receptet és elkészítési módot kínálunk, amelyekből az is kiderül, hogy a szálkától sem kell félni. Érdemes figyelni a sózásra is (a magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlottnál), a halak kiválóan ízesíthetőek fokhagymával, borssal, citrommal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral: a friss zöldfűszerekkel nem csak egészségesebb, de finomabb étel is készíthető.

A Kapj rá! kampány keretében a Budapesti Adventi Vásáron, a Szent István Bazilika előtt is kóstolhatnak halat a látogatók 2018. november 24. és 2019. január 1. között. A faház hétfőtől csütörtökig 10-21 óráig, péntektől vasárnapig 10-22 óráig tart nyitva. (December 24-én 10-14 óráig, 31-én 10-16 óráig, január elsején 10-20 óráig.) A halgazdálkodást és a tavak életét bemutató fotókiállítás, valamint számos reklámajándék, receptkiadvány, látványkonyha és gyermekfoglalkoztató is várja az érdeklődőket. A tematikus napokon harcsa, busa, ponty szerepel az ételsorban, a látogatók kóstoltatnak füstölt busa-pástétomot bagetten, zöldfűszeres halgolyókat remoulade mártással és pontyropogóst is bazsalikomos paradicsomszósszal.

Aki további információkat szeretne kapni, az látogasson el a www.kapjra.hu oldalra, ahol információs anyagokat, receptgyűjteményeket, konyhatechnológiai írásokat és videókat talál, amelyek segítenek eligazodni a halgasztronómia világában, és megismertetik azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételek készíthetőek. Haltenyésztőink számos halfajból kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a piacokat, érdemes tehát kipróbálni a különféle halboltokban fellehető halakat. További információkat kaphatunk a www.facebook.com/kapjra közösségi oldalon is.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra