A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Kapj rá! – hetente kétszer kellene halat enni

A legtöbben alig várják a karácsonyt, hiszen ilyenkor jó eséllyel kerül finom halászlé vagy sült hal az asztalra – de miért is kellene ezeket a fogásokat ünnepi alkalmakra tartogatni? A magas színvonalú akvakultúrás haltenyésztésnek köszönhetően ma már..

A legtöbben alig várják a karácsonyt, hiszen ilyenkor jó eséllyel kerül finom halászlé vagy sült hal az asztalra – de miért is kellene ezeket a fogásokat ünnepi alkalmakra tartogatni? A magas színvonalú akvakultúrás haltenyésztésnek köszönhetően ma már biztosan tudunk jó minőségű hazai uszonyosokat vásárolni, érdemes tehát a halfogyasztást beépíteni a mindennapjainkba, sok jót tehetünk ezzel magunknak és a családunknak is, ráadásul finom falatokkal lephetjük meg őket. 

A halfogyasztás jótékony hatásait illusztrálva gyakran hozunk külföldi példákat, és az összehasonlítás még mindig aktuális. A portugálok születéskor várható élettartama például átlagosan több mint 83 év, míg hazánkban ez csupán 76,2 esztendő. És amíg Portugáliában átlagosan évi 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként, addig Magyarországon ez a szám alig haladja meg a 6,5 kilót. Az életminőség egyik legfontosabb mutatója, a születéskor várható élettartam az Európai Unióban 81 év, Japánban viszont a 84 évet közelíti. Lehet, hogy e mögött is a halfogyasztás áll? A magyar lakosság még az európai – 20 kg körüli – átlaghoz képest is nagyon kevés halat fogyaszt: kicsivel több, mint fejenként 6,5 kilogrammot évente. Ez nem éri el az 1900-as évek elején jellemző havi halfogyasztási adatot. 

A halfogyasztás jótékony hatásai

Pedig hosszan lehetne sorolni, mitől is egészséges a halfogyasztás, például a stressz negatív hatásitól is képes megvédeni. A stresszhelyzeteket szinte lehetetlen elkerülni, s ha a szervezet nem képes megbirkózni az adott élethelyzettel, testi és lelki szinten is számolni kell a káros hatásokkal. Ennek számos tünete lehet: ingerlékenység, fáradtság, gyakori fejfájás, alvászavar. A mozgás mellett az egészségtudatos étrend is fontos a negatív hatások csökkentésében – ezt könnyebben megérthetjük, ha ismerjük az egyes hatóanyagok működését.

Jöjjön tehát néhány tudományos adat! A szervezet számára fontosak a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) omega-3 zsírsavak: előbbi hatására jobban alszunk, utóbbi révén pedig csökken sejtjeinkben a stressz okozta gyulladás. Az omega-3 zsírsavakban nagy mennyiségben találhatunk B-vitaminokat, cinket és magnéziumot is, amelyekre szervezetünknek nagy szüksége van stresszes időszakban, ezek a stressz okozta cukoréhséget is mérséklik. Az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében. A telítetlen zsírok bizonyos származékai (például a thromboxanok vagy a prostaglandinok) hozzájárulnak a keringés, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához. A bennük található magas vitamintartalom (például A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre, de a halfogyasztás csökkenti az allergiás megbetegedések számát is.

A halakban található telítetlen zsírsavak a terhesség és a szoptatás során jó hatással vannak a babára is: jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben. Ez az étkezési mód aztán egy egész életen át elkísérhet minket, hiszen a rendszeres halfogyasztás csökkenti az öregkori szellemi leépülés gyakoriságát is. A halak tehát a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakat és vitaminokat tartalmaznak, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások, ezért fontos, hogy hazánkban is beépüljenek a mindennapi étkezésbe. Számtalan kutatás bizonyította, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, hetente legalább kétszer kellene halat fogyasztanunk.

A hal finom eledel

De ha mindez nem lenne elég, a hal még finom is. Mi a jó halétel titka? Alapanyagként használjunk jó minőségű halfajokat, és érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a halétel mindig friss halból a legízletesebb. A hazai halgazdálkodásnak hála ma már egyáltalán nem lehetetlen jó minőségű, friss – ráadásul biztonságos, nyomonkövethető és fenntartható forrásból származó – alapanyagot beszerezni. A magyar hal minősége nagyon jó, ezt az is bizonyítja, hogy a 2017-es Bocuse d’Or világverseny európai döntőjében magyar kecsegét készítettek. 

Sokakat a halételek bonyolult elkészítési módja és a szálkák tartanak vissza attól, hogy belevágjanak egy halas étel elkészítésébe, pedig számos módja van, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elbánni a szálkákkal. A legismertebb módszer a filézés, amelynek során a hal gerince mellett vékony vágást ejtünk, majd egy éles kés segítségével óvatosan lefejtjük a halhúst. A filézéshez kell ugyan némi gyakorlottság, de a kapjra.hu oldalon található gasztro videoblogban Rácz Jenő Michelin-csillagos séf által bemutatott technikák alapján könnyedén elsajátítható. Jó megoldás lehet a szálkamentesítésre az irdalás is, ráadásul ez esetben csak arra kell ügyelni, hogy sűrűn, az Y szálkákat is átvágva irdaljuk a halat.

A melegvérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsával szemben a hal magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető, és az elkészítési ideje is sokkal rövidebb, ezért egy gyors vacsorát is össze tudunk ütni belőle, ráadásul olyat, amivel az egész családot elkápráztatjuk. (Vigyázzunk ugyanakkor, mert a hal magas fehérjetartalma gyorsabb romlandóságot is jelenthet.) A hal több mint a karácsonykor megszokott rántott pontypatkó és halászlé! Kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, panírozva, sütőpapírban sütve, konfitálva, füstölve vagy marinálva is. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de egyben sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is remek.

A hal elkészítésekor érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Ahhoz például, hogy minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, kerülni kell a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést. Ritkán szokták javasolni azt is, hogy bő olajban süssük, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, a készülő halétel pedig nagyon sok zsiradékot vesz fel, ezért jobb a halakat kevés olajon sütni. Érdemes figyelni a sózásra is (a magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlottnál), a halak kiválóan ízesíthetőek fokhagymával, borssal, citrommal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral – friss fűszerekkel nemcsak egészségesebb, de finomabb étel is készíthető. A Kapj rá! honlapon kiváló receptvideók találhatók, de az oldalon megtalálhatjuk azon haltermelőket is, akik számos halfajból kiemelkedő minőségű, friss termékekkel látják el a piacokat. A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel, és egyéb hírekkel, információkkal a facebook.com/kapjra közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklődők. 

Budapesti Adventi Vásár

Érdemes figyelni a halfogyasztást népszerűsítő fesztiválokat is, hiszen itt nemcsak profi módon elkészített halételeket, hanem remek ötleteket is találunk ahhoz, hogy kedvet kapjunk halételeket készíteni. A Szent István Bazilika előtti téren 2020. január 1-ig a „Kapj rá!” faházához látogatók ínycsiklandó halas falatokat kóstolhatnak, emellett hasznos és változatos recepteket tartalmazó kiadványokat is gyűjthetnek. Hétvégenként, szombaton és vasárnap látványkonyha várja a vendégeket, ahol professzionális séf mutatja be, hogyan készülnek a kóstoltatásra kínált friss és könnyű halfogások. Emellett a halgazdálkodást és a halak életét bemutató fotókiállítással, helyszíni kvízjátékoz kapcsolódó ajándékokkal és gyermekeknek szóló foglalkozásokkal várják a látogatókat. A hétvégi látványfőzések alkalmával többek között füstölt busapástétomot, zöldfűszeres halgolyókat és pontyropogóst kóstolhatunk.

Annak pedig, aki séta helyett vagy mellett szeretne kényelmesen „halászni”, karnyújtásnyira a megoldás, elkészült ugyanis a „Kapj rá!” mobil alkalmazás, amelyet az App Store és a Google Play áruházból ingyenesen tölthetnek le a felhasználók. Az alkalmazásban aztán játékos halas feladatokat oldhatnak meg, válaszolhatnak a recept kvíz kérdéseire, az „Érdekességek” rovatban számos információt tudhatnak meg a halakról, a halételek elkésztési módjairól, és halas receptvideókat is letölthetnek. Az applikációban négy játékmező található (Hal puzzle, Hal memória, Hal kvíz – Halas ki mit tud, Recept kvíz – Süssünk-főzzünk együtt halat): egy játékmező tíz állomásból áll, és a tíz állomás során négyféle játékot kell megoldani váltakozó sorrendben. Ne csodálkozzunk tehát, ha a metrón a mellettünk ülő éppen halas képeket rak össze, inkább csatlakozzunk hozzá.

A Magyar Konyha oldalán is számos halas fogást találhatunk, most Gyurik Gábor egyik receptjét közöljük. 

Csomboros kecsege kelkáposzta-főzelékkel

(10 fő részére)

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg kecsegefilé
  • 1 fej kelkáposzta
  • 2 db salotta hagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 20 db fürjtojás
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 csokor csombor
  • só, őrölt bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A csombort leforrázzuk, a „teát” lehűtjük, majd a halfiléket ebben áztatjuk 20-25 percig. A páclevet is sózhatjuk, de sütés előtt is ízesíthetjük a filéket. Serpenyőben pár csepp olajon a filék mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk. A zöldebb leveleket vékony metéltre vágjuk, ezeket blansírozzuk. A fej középső részéből pürét készítünk. Ehhez a hagymákat vajon megfuttatjuk, a káposzta belső részét felkockázva hozzáadjuk, felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt néhány percig pároljuk, turmix segítségével pürésítjük. A burgonyát sós vízben félig megfőzzük, ha kihűlt, félbevágjuk, daraboljuk, serpenyőben ropogósra pirítjuk. A tojásokat is néhány percig főzzük csak, hideg vízben lehűtjük, majd tálaláskor kettévágjuk. Néhány vékonyra vágott, ropogósra sütött kolbászchipset is adhatunk mellé.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16,2 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.