A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Kotyogóban is finom a kávé

A technológia fejlődése sok háztartásba kapszulás gépet hozott, másokat az újhullámos divat érintett meg és mondjuk Aeropressre váltottak. A kis vízpumpás presszógépek is egyre elérhetőbbek – nem véletlen, hogy az utóbbi évtizedben a kotyogó kicsit hát..

A technológia fejlődése sok háztartásba kapszulás gépet hozott, másokat az újhullámos divat érintett meg és mondjuk Aeropressre váltottak. A kis vízpumpás presszógépek is egyre elérhetőbbek – nem véletlen, hogy az utóbbi évtizedben a kotyogó kicsit háttérbe szorult.
Ha feltennénk a kérdést, hogy milyen találmány, gyanítom, mindenki olaszra tippelne. Így is van, hiszen Alfonso Bialetti fejlesztette ki – a mérnök fémmegmunkálással foglalkozott, a Moka Expresst 1933-ban szabadalmaztatta. Talán ő sem gondolta akkor, hogy ez lesz a legnépszerűbb termékük, hiszen a zseniális kotyogó nem csak dizájn-ikonná vált, de működése máig tökéletes.

Érdemes kísérletezni


Laczkó Gábor, a Kávékalmár tulajdonosa nem csak a pörkölőjéről ismert – aki már találkozott vele, tudja, a kávéfőzők szerelmese is. Igazi analitikus lélek, aminek bizonyítéka kotyogók működéséről és optimális felhasználásáról szenzorokkal végzett méréssora, amiről kisfilm is készült.
„Rossz híre volt az újhullámos körben, lenézték, a szakmán belül is számos félinformáció keringett. Szerettem volna alaposan utánajárni.

A kotyogó legnagyobb előnye a remek ár-érték arány és az egyszerű használat.

Bárkinek menni fog, viszonylag érzékeltlen az őrleményre – persze jó, ha egyenletesen tesszük a kávét a szűrőbe, akkor lesz egyenletes a kioldódás is.

Mi a filmkészítésekor négy ponton mértünk, ez alapján számos tanulságot leszűrtünk. Leginkább a víz szintjével lehet befolyásolni a kávét érő víz hőfokát, ami viszont az ízre van hatással. Máig él az a tévképzet, hogy a víz felforr a kotyogóban, pedig nem: pont a víz feletti melegedő levegő tágulása az, aminek felfelé nyomja, át az őrleményen. Akár extrém módon alacsony 60-70 fokos vízzel is dolgozhatunk, igaz, nincs értelme.

Ugyan mindegyik eszköz más, de általánosságban annyi elmondható, hogy

hetven százalékos töltöttség körül van az ideális állapot,

de minden kotyogón érdemes lefőzni néhány változatot, hogy megtaláljuk, melyik a legfinomabb.”

A siker évei


1946-ban a feltaláló fia, Renato vette át a stafétát a cég vezetésében. Nagyon ráérzett a marketingre, ami a családi vállalat óriási növekedést eredményezte. Többek között

az ő ötlete volt a bajszos bácsi, ami máig ott van a dobozon és a kotyogókon is:

ezt Paul Campani karikaturista rajzolta meg 1953-ban.

Közel 350 millió darab készült az eredeti Moka Expressből és újabb milliók a másolatokból is – idehaza értelemszerűen a kelet-európai változatok, például a szarvasiak az elterjedtek.
A fejlődést azonban csak nagyon kevesen követték: amikor a Bialetti elkészítette a Brikkát, a krémes presszókávékra próbáltak meg választ adni. A felső részen, ahol amúgy csak a kifolyótorok lenne, nyomásszabályzó szelepet találunk, ami tovább tartja az alsó részben a vizet. A Brikka a normál kotyogókhoz képest sokkal krémesebb kávét főz, igaz, itt sokkal jobban kell figyelni a vízmennyiségre, mint a mezei változatoknál.

Hogyan főzzünk jó kávét a kotyogóval?


A legtöbb gyártó közepes lángot javasol és ehhez közepesen finom őrleményt. Laczkó Gábor, a Kávékalmár pörkölőmestere a Magyar Konyhának elmondta:

„A kávészem maga a természetes csomagolás. Ha őrléssel megváltoztatjuk az állapotát, felülete többezerszeresére nő: megváltoznak tulajdonságai, gyorsabban oxidálódik.

Ideális, ha csak az elkészítés az elkészítés előtt őröljük. A rendszer ellenállását maga a kávé adja, fontos, hogy ne nyomjuk össze, elég, ha a kanál végével meglapogatjuk, elsimítjuk.


Ne töltsük teli: a víz mennyiségével határozhatjuk meg, milyen melegen találkozzon a kávéval – ezzel tudjuk legkönnyebben a számunkra tetsző ízt megtalálni.” Több szakértő egyöntetűen állítja: ha már elkezd kotyogni, vegyük le a tűzről, így lágyabb, kevésbé csersavas végeredményt kapunk. Nem baj, ha a kotyogó aljában marad egy kis víz.

Aki egyszer beleszeret a kotyogóba, örökre azt tartja a legjobbnak. Így volt ezzel Renato Bialetti is, aki ugyan már korábban eladta a családi vállalkozást, de neve és élete összefonódott a Moka Expressel. A halálával sem volt másképp: a 93 éves férfi tavaly februárban hunyt el,

hamvait saját kérésére egy kotyogóba rakták, amelyet az omegnai családi sírboltban helyeztek el.