A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Méz

Hérodotosztól tudjuk, hogy a mézhamisítás nem csak mostanság divat. Kis-Ázsiában akkoriban nem cukorból, hanem búzából és tamariszkuszból állították elő a műmézet. Az ókori népek körében ugyanis legalább olyan népszerű volt a nektár, mint manapság.

Az ókorban nemcsak ételek és italok - főképp a bor - édesítésére használták a mézet, hanem a zöldségek és a gyümölcsök konzerválására is. Homérosz kedvence - műveiből tudjuk - a mézben eltett birsalma volt. A mézet gyógyszerként is alkalmazták: növeli a teljesítőképességet, csökkenti a gyulladást, méregtelenít, de még a bélféreg ellen is hatásos. Csecsemőknek tápszerként is adták, a felnőttek kenőcsöt és balzsamot kevertek belőle. Napjainkban a repce, az akác, a hárs és a napraforgó virágjáról gyűjtött nektáron kívül már medvehagymáról, gesztenyéről, galagonyáról vagy olajfűzről gyűjtött méz is kapható, s gyógynövényes mézek is készülnek: vagy gyógynövényültetvények mellé telepítik a méhcsaládokat, vagy magas nyomáson oldják ki a növényi hatóanyagot és adagolják a mézhez.

Magyarországon a mezőgazdaságban alkalmazott növényvédő szerek komoly problémát jelentenek a méhészeknek, ahogy az is, hogy feltehetően a környezeti ártalmak miatt a méhek egyre kevésbé állnak ellen a betegségeknek, ezért néhol folyamatosan gyógyszerezik őket. Ráadásul az utóbbi években több olyan idegen kórokozó is megjelent hazánkban, amelyekhez az európai házi méheknek nem volt módjuk alkalmazkodni.

10 méhész:

 • Szücs Ferenc
  Palotás, Ifjúság u. 8. - Tel.: (20) 924-9874

 • Kristóf József
  Nagykanizsa, Pivári u. 38. - Tel.: (93) 319-176

 • Baldavári méhészet
  Bp. XVIII., Honvéd u. 1. - Tel.: (30) 327-6305

 • Fukszberger Gyula
  Vasvár, Alkotmány u. 77. - Tel.: (30) 500-1375

 • Böröcz György
  Kaposvár, Kócsag u. 52. - Tel.: (30) 417-5250

 • Dávid Gyula
  Szakály, Szabadság u. 230. - Tel.: (20) 443-0134

 • Vadas Gábor
  Baja, Templom u. 24. - Tel.: (30) 525-4842

 • Tóth Zoltán
  Zamárdi, Batthyány u. 50. - Tel.: (70) 411-7827

 • Pass méhészet
  Zalaháshágy, Hunyadi út 12. - Tel.: (20) 280-2314

 • Németh Zsolt
  Alsónemesapáti, Petőfi S. u. 53. - Tel.: (30) 332-6125


A szakmában ezért most arról zajlik a vita, hogy megengedhető-e a mézben 1-2 mikrogrammnyi antibiotikum. A magyar hatóságok zéró toleranciát hirdettek az antibiotikumok ellen, s megtiltják a magyar méz forgalmazását már kilogrammonkénti 1 mikrogramm antibiotikum esetén is. Európa országaiban viszont akár 10 mikrogrammot is megengednek.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnél a szakmai viták ellenére is úgy látják, hogy a magyar méz egészséges. Az elmúlt tíz évben sokat javult a helyzet, s az ellenőrzéseknek köszönhetően az áruházláncok is egyre igényesebbek, mégis érdemes jó hírnevű méhésztől vásárolni. Szép számmal vannak biotermelők. Egy magára valamit adó méhész ma már nem uborkásüvegben, hanem a magyar termelői méz eredetiségét és minőségét szavatoló, zárjeggyel ellátott termelői mézesüvegben hozza forgalomba portékáját.

A világon nálunk a legmagasabb a méhsűrűség. A magyar méhészek évente átlag 20 ezer tonna mézet állítanak elő, ami az európai mézmennyiség tíz százaléka. A magyar lakosság ebből 6 ezer tonna mézet fogyaszt el, így egy főre 60 dekagramm jut. Magyarországon több mint 17 ezren foglalkoznak méhészkedéssel. Az ágazat forgalma évi 25 milliárd forint. A vegyes virágméz kilója 600, az akácmézé 800 forintról indul.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra