A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Magyar méz, a folyékony arany

Télen a figyelem középpontjába kerül az édes és egészséges csemege, a méz. Kedvenc karácsonyi sütijeink alapanyaga, emellett nem elhanyagolható beltartalma sem, így az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van. Érdemes ezért mindig a kiváló minőségű, m..

Télen a figyelem középpontjába kerül az édes és egészséges csemege, a méz. Kedvenc karácsonyi sütijeink alapanyaga, emellett nem elhanyagolható beltartalma sem, így az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van. Érdemes ezért mindig a kiváló minőségű, magyar termelői mézet választani, melynek ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag.  

A méz mint természetes édesítő évezredek óta ismert és használatos. Jóval egészségesebb, mint a mesterséges, vegyi kezelésekkel előállított édesítőszerek. Számtalan a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, melyek erősítik szervezetünket. Sokszor mondják, gyógyító ereje van: segíti az alvást, a nyugodt pihenést, támogatja a gyenge szívet és védi a májat. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni. A méz egy rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer. 

A hazai mézfogyasztás viszont nincs ezzel összhangban: évente alig 70-80 dekagrammot fogyasztunk belőle fejenként, miközben több európai országban két kilogramm körüli ez az érték.

Holott Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy tavasztól őszig szinte mindenhol találnak a méhek virágport és nektárt, így az ország egész területe alkalmas méhészkedésre. Érdekesség, hogy bár a méhállomány közel negyede két megyére – Bács-Kiskun- és Somogy – koncentrálódik, Budapesten is több, mint száz méhészet található, amelyekben hatezer méhcsalád szorgoskodik. 

Mindenképp érdemes tudni, hogy az import (jellemzően Ázsiából származó) termékekkel ellentétben a tiszta eredetű, ismert termelőtől származó magyar méz az üzletek, hipermarketek polcain nem fellelhető – azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni. A legegyszerűbb a termelői piacokon felkeresni őket.

„Fontos kiemelni, hogy a magyar termelői méz ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag. E két elem együttes megléte garantálja a vásárlók számára a kifogástalan minőséget. Bevezetésük és alkalmazásuk mellett döntöttünk, hiszen előzetes felméréseink alapján két dolog érdekli a fogyasztót: a mézben van-e idegen anyag, illetve hazánkban termelték-e. Ezekre a kérdésekre ad választ a zárszalag és az egyedi üveg együttes használata” – emelte ki Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület célja tehát az egyedi üveg és a zárszalag bevezetésével, hogy segítse a vásárlót abban, hogyan lehet könnyedén felismerni az eredeti, kiváló minőségű magyar terméket. Az Egyesület kezdeményezését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja.