A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Milyen a jó húsvéti sonka?

– Milyen a jó sódar? Gódor András: A jó sódar hagyományos sózással, pácolással készül, és keményfával vagy annak fűrészporával füstölik. Színe a barnásvöröstől a sötétebb irányba hajló. (Ez a fától is függhet, meg attól, hogy mennyi ideig és mikor füs..

– Milyen a jó sódar?

Gódor András: A jó sódar hagyományos sózással, pácolással készül, és keményfával vagy annak fűrészporával füstölik. Színe a barnásvöröstől a sötétebb irányba hajló. (Ez a fától is függhet, meg attól, hogy mennyi ideig és mikor füstölték.) De semmiképp sem fakóvilágos, és nem keltheti a főtt hús látszatát. Vehetünk csülköt, darabban füstölt combot (esetleg szalonnával), tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveljük. Tapasztalatom szerint egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát, és egyre többen keresnek kicsit szalonnásabb darabot. Az egész parasztsonkát minden hentes darabolja, hiszen kevés embernek van szüksége többkilós sonkára.

 – Kell-e a sonkát főzés előtt áztatni?

G. A.: Az áztatás sonkafüggő. Ha van rá mód, nyers kóstolással meggyőződhetünk róla. De általában kell. Ennek jó sonka esetében nem kell túl hosszú időnek lennie, és ki is válthatjuk az áztatást, ha a sódart hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet elöntjük. (Ezzel a sótartalom is, a füstíz is enyhül.)

 

Gódor András

– Hogyan főzzük?

G. A.: Ha hideg vízben tesszük fel, akkor az első vizet elöntjük. Csak a második vizet fűszerezzük, ami már forró. Szemes borssal, babérlevéllel, fokhagymával, esetleg kevés köménnyel ízesítünk (a fűszert nem kell sajnálni). Ha a víz közben elpárolog, pótolhatjuk, de épp csak ellepje. A lényeg, hogy a sonkát soha ne főzzük gyorsan. A víz csak „pipáljon”, mintha kocsonyát főznénk. A sonka mellett főjön házi kolbász is. (A kolbászt természetesen nem kell annyi ideig főzni, mint a sonkát.) A tojást a már kész sonka levében főzöm, a legvégén. A főzési idő a hús méretétől függ, de húsvillával vagy hegyes késsel ellenőrizhető. Nem szép a szétfőtt sódar. A sonkát hagyjuk a főzővízben kihűlni. A megmaradt levet minden olyan ételhez használhatjuk, amibe egyébként is főznek füstölt húst (bab, borsó, lencse, esetleg káposztás ételek). A kihűlt sonkát takarjuk be egy nedves konyharuhába, és úgy tegyük a hűtőbe. Csak fogyasztás előtt szeleteljük, tálaljuk.

 - Mikor és hogyan tálaljuk?

G. A.: Szombat este. A régiek szerint így kell szeletelni: „Fordítsd a lapos oldalára, bal kezeddel fogd meg a csontot és jobb kezeddel csinálj egy íves bevágást és onnan mindég jobb felé menve szeleteld vékonyán a sonkát s egész felső vastag húsát a bőrkéjével együtt.”

 – Hol vegyük?

G. A.: Természetesen nálam. Tréfát félretéve: csak ott, ahol megbízunk a hentesben. (Szerencsére egyre több ilyen üzlet található.) Kicsontoztathatunk egy combot is.