A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Mire ügyeljünk, ha gombát készítünk?

A főzéssel csak épp ismerkedők gyakran panaszkodnak arra, hogy az általuk elkészített gombás fogás csak egy íztelen, fonnyadt kupac, aminek köze sincs a legutóbbi éttermi vacsora illatos-roppanós remekéhez. Pedig a gombát nem is akkora ördöngösség elké..

Szöveg: Orbán Szilvia

A főzéssel csak épp ismerkedők gyakran panaszkodnak arra, hogy az általuk elkészített gombás fogás csak egy íztelen, fonnyadt kupac, aminek köze sincs a legutóbbi éttermi vacsora illatos-roppanós remekéhez. Pedig a

gombát nem is akkora ördöngösség elkészíteni

– ha az alapvető hibákat kiküszöböljük, és elsajátítunk pár egyszerű fortélyt, máris otthonunkban is élvezhetjük különleges, semmi máshoz nem hasonlítható, földes, mély aromákat.

Miért jó a gomba?

A gombák alacsony kalóriatartalmú, kiváló fehérjeforrások, amelyeknek magas a vitamin- (D-, B-, E- és K-vitamin), illetve ásványianyag-tartalma (kálium, foszfor, vas, kalcium) is. Akár önállóan, akár más hozzávalók kiegészítőjeként, vagy különleges, méregdrága fűszerként kerül a tányérra, egyedi zamata mindig új szintre emeli az étkezést.

A jelenlegi irányelvek szerint

egy felnőtt számára heti 25-30 dkg gomba elfogyasztása ajánlott,

amelyet a szakértők kiváló élettani hatásaival (rákmegelőző, immunerősítő, értágító), illetve gyors, egyszerű, változatos elkészíthetőségével indokolnak.

Első alaphiba: áztatjuk, meghámozzuk őket

Akár a helyi piacon bukkanunk egy szemet gyönyörködtető vadgomba-válogatásra, akár egy nagyáruház polcáról emelünk le egy előre csomagolt dobozt, a gombákon nagy eséllyel találunk kisebb-nagyobb földdarabkákat.

A gombát persze alaposan meg kell tisztítani, de ha jót akarunk, inkább ne mossuk meg, legalábbis ne áztassuk hosszú ideig. Ugyanis a gombák kis szivacsokként minden velük kapcsolatba lépő folyadékot magukba szívnak. Ha jó alaposan beáztatjuk, ártunk a gomba állagának és ízének is, ezért inkább gyors mozdulatokkal öblítsük le, vagy óvatosan, egy

nedves konyharuhával söpörjük le róla a földmaradványokat,

s ne hámozzuk meg.

Második alaphiba: túl alacsony lángon készítjük

Aki valaha próbálkozott már a gomba hirtelen sütésével, tudja, hogy mennyi vizet engednek. Ha nem kifejezetten egy szomorú, szottyadt gombás fogás elkészítése a célunk, tekerjük fel a tűzhely hőfokszabályozóját, hogy a gombában található nedvesség szépen elpárologhasson – érdemes szánni erre néhány extra percet, az eredmény önmagáért beszél majd.

Harmadik alaphiba: fukarkodunk az olajjal

A gomba előzőekben felvázolt szivacsszerű viselkedése azt is jelenti, hogy a hozzáadott finom olajokat vagy vajat is gyorsan magába szívja. Ne féljünk ettől –

a minőségi olajok szép színt adnak a gombának,

és tovább mélyítik gazdag ízeit.

Negyedik alaphiba: túlzsúfoljuk a serpenyőt

Egyszerű, mint az egyszeregy: ha túl sok gombát teszünk egyszerre az edénybe, azok inkább párolódnak majd, nem pedig pirulnak. Mindig elég nagy serpenyőt használjunk, ne zsúfoljuk össze a gombát egy kis fazékban. Ha több alapanyagból készül a ragunk, a gombát érdemes először külön megpirítani, és így adni a többi hozzávalóhoz.

Figyelem, ha a gombát szed, a természetben gyűjtött alapanyagot konyhai elkészítés, fogyasztás előtt MINDIG ellenőriztesse gomba-szakellenőrrel!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra