Alapanyagok

Nálunk vadon is terem a világ legdrágább zöldsége

A komló a sörforradalom nagy hajtórugója volt. Leginkább ugyanis a növény eltérő használata volt az, ami megkülönböztette az új söröket a régi klasszikusoktól. A komlónak ugyanis két fontos komponense van, amely hatással van a sörre: egyrészt a tobozán..

Szöveg: Horváth Balázs

A komló a sörforradalom nagy hajtórugója volt. Leginkább ugyanis a növény eltérő használata volt az, ami megkülönböztette az új söröket a régi klasszikusoktól.

A komlónak ugyanis két fontos komponense van,

amely hatással van a sörre: egyrészt a tobozának a gyantája, másrészt az olajtartalma. Míg az első a keserűanyagot, az alfasavat tartalmazza, addig az olaj adja az aromakomponenst. Az Egyesült Államokban indult újhullámos sörfőzés egyik igen hangsúlyos eleme pedig az volt, hogy az újvilági komlók aromatartalmát sokkal kreatívabban kezdték használni, így egészen izgalmas trópusi gyümölcsös, citrusos aromákat is elő lehetett csalogatni.

Az új komlók, mint az Amarillo, a Citra, a Colombus, a Galaxy tehát amellett, hogy segítik a sört eltarthatóvá tenni egyre inkább váltak a sör fűszerévé, és a menő új sörfőzők elsőszámú fétisévé. A komlót azonban nemcsak a sörfőzők használják. Már a kezdetektől alkalmazzák ugyanis gyógynövényként is. A tobozából kinyert hatóanyagot a gyógyszerészek strobuli lupulinak nevezik. A népi gyógyászatban teáját nyugtató, altató hatásúnak tartják. Az álmatlanság elleni italokban hatékonyabb nyugtató füvekkel, mint például macskagyökérrel kombinálják. Mindemellett kimutatták, hogy csökkenti a koleszterin-szintet is.
1000 eurós hajtás   

A komlónak a sörkészítési és gyógyászati felhasználása mellett azonban a gasztronómiai értéke is különleges. Ételként azonban nem az ősszel szüretelendő tobozokat, hanem

a tavasszal megjelenő hajtásokat keresik az ínyencek. 

Ezt a különlegességet elsősorban flamand területeken ismerték el, ahol 1000 eurós árat is kifizetik a hajtások kilogrammjáért, így ezt tartják a világ legdrágább zöldségének. Ott a jets de houblon névre hallgat ez a kuriózum. A magas árért pedig egyrészt az tehető felelőssé, hogy igen rövid a finomság szezonja, másrészt igen kicsik a leszedhető gyökérhajtások, és az is komoly kézimunkát igényel.

Ahogy a népszerű, szinte mindenütt elérhető spárgának is két elterjedt fajtája van, a fehér, és a zöld, úgy a komlóhajtásnak is. Az indokolja a színváltozatokat, hogy a föld feletti részről van-e szó, ahol kaphat napfényt és bezöldül, vagy a felszín alatti növényrészről, amitől az sápadt. A spárgánál a fehér változatot az erőteljes íze és az enyhe kesernyéssége miatt inkább az ínyencek értékelik, amint ugyanez a helyzet a komlónál is, ahol a fehér hajtások a legkülönlegesebbek, és Belgiumban kért 1000 eurós ár is erre vonatkozik.

A magas ár ellenére a komlóhajtás továbbra is csak melléktermék, hiszen a komlót a sörfőzésért termesztik. Alapesetben a növénynek négy-tíz kapaszkodóhajtását futtatják fel a drótkordonokra, amelyeken akár tízméteresre is megnőnek, majd

ősz elején a szüretkor tőből kivágják, hogy így egyszerűbben le lehessen szedni a tobozhoz hasonlító virágjait, de a növény kivágás nélkül, amúgy is gyöktörzs szintre húzódna vissza tél előtt.

A gyökérrendszeren a hajtásokból azonban nemcsak az a négy-tíz fejlődik ki, amely a felfuttatáshoz szükséges, hanem akár negyven is.  Ezek, ha elérik a föld felszínét, akkor válnak zölddé a klorofillnak köszönhetően, és a horgas szőröcskéik is ilyenkor erősödnek meg.

Előtte azonban a föld alatt részek a húsz-harminc centimétert is elérhetik, és ahelyett, hogy a termesztés selejtjeként kidobnák, értékes különlegességként lehet megenni. Ekkor azonban igen óvatosan kell velük bánni, mert nagyon törékenyek, és természetesen kézzel kell kiásni őket a földből.

Egy Szlovéniában végzett tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a fehér hajtások milyen hatóanyagokat tartalmazhatnak. Mint kiderült a tobozokban és a levelekben is vannak antioxidáns és antimikrobiális hatású fenolok, de a fehér hajtások ilyen hatása erősebb, így erre a célra is lehetne alkalmazni azokat.
A természetben is megtaláljuk

Míg a komló fehér sarjadéka, a gyökérrendszer körbeásásával érhető csak el, így aránylag nehezen szedhető, a zöldek egyszerűen betakaríthatóak, csak el kell vágni kicsivel a föld felszíne alatt. Ehhez pedig még csak nem is kell termeszteni komlónövényt, elég, ha nyitott szemmel járunk a természetben.
A komlóhajtás ugyanis könnyen felismerhető, gyűjthető, és jó ízű – derül ki például az Erdőkóstoló blogról.

Mint azt Dénes Andrea, botanikus, etnobotanikus, gombaszakellenőr, élővilágvédelmi szakértő leírja, a komló a vadonban elsősorban nedvesebb élőhelyeken él. Többek közt

megtalálhatjuk patakpartokon, tavak körüli gyomnövényzetben, ártéri fűz-nyár erdőkben.

A magasra felkúszó növényt onnan is meg lehet ismerni, hogy hajtásai balra csavarodnak és a levelei – a legfelső, legfiatalabbakat kivéve – háromkaréjúak, hegyes csúcsúak, érdes tapintásúak. Arra is fontos odafigyelni, hogy a hajtásnak horgas-szőrösnek kell lennie, ne keverjük más növényekkel például a mérgező sövényszulákkal, ami hasonló élőhelyeken él, de teljesen szőrmentes, sima tapintású.

A vadon növő komló fiatal tavaszi hajtása a legfinomabb nagyjából 20 centiméteres hosszúságig. Később a hajtáscsúcsot addig és olyan hosszúságban gyűjthetjük, míg könnyedén letörhető. Az idősebb viszont fás vagy rostos és keserű ízű.

Lehet kirándulni, de nem ajánlott

Az erdők látogatása a kijárási korlátozás értelmében nem tiltott. A turistautak, a parkerdők, az erdei tanösvények - amíg Magyarország Kormánya másként nem rendelkezik - továbbra is látogathatóak. Kirándulni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva lehet. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Emellett kormányzati szinten is kiemelt kérés, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Ha valaki mégis kimegy a szabadba, a járványügyi intézkedések egyik leginkább hangsúlyozott pontja, hogy

kerülje a csoportosulást, ami az erdőben, a kirándulások alkalmával is érvényes.

Az erdőgazdaságok javasolják, hogy mindenki kerülje el a turisztikailag frekventált kirándulóhelyeket. Az erdőgazdaságok honlapján, vagy a termeszetjaro.hu oldalon számos célpont közül választhatunk.