Ízvadászat » Alapanyagok

Naspolya és füge

Naspolya és füge

2013.10.25.

A lombhullató fák már készülnek a télre, de némelyik még ilyenkor is megajándékoz termésével. A melegebb vidékeken, védett kertekben egyre több helyen tűnik fel egy-egy fügebokor, amely enyhébb őszutókon sok terméssel lephet meg bennünket. Ahol a füge számára túl hideg van, a dércsípte naspolya lehet az év utolsó friss gyümölcse.

A füge az eperfafélék fikusz nemzetségébe tartozik. A fikuszok közé mintegy kétezer faj tartozik, a közönséges füge és az ismert szobanövények mellett például nyílmérget, gumit, iható tejnedvet vagy gyógyszert termelő fajok. A kertjeinkben is megtalálható füge latin neve Ficus carica, azaz – Anatólia délnyugati részének görög neve, Kária alapján – „káriai füge”.  A német Feige, az angol fig, a francia figuier, az olasz fico és a magyar füge is a latin névből származik. A délszláv nyelveken smokva a neve, amelyet gót eredetűnek tartanak.

A naspolya ma már különleges gyümölcsnek számít, pedig a középkorban elterjedt volt. Linné valószínűleg Németországban láthatott sokat belőle, mert a Mespilus germanica, azaz német naspolya nevet adta neki. A valóságban a rómaiak terjesztették el Európa nyugati felében az akkor már közel egy évezrede termesztésben lévő, fontos gyümölcsöt. A növény görög neve, a meszpilon az eredete a latin, illetve végső soron például a német, angol, olasz, szlovák (Mispel, medlar, naspla, mišpuľa) és magyar elnevezéseknek.

 

 

Salamon Csaba írása az őszi gyümölcsökről, amelyekek sajnos ritkán találhatók a zöldségeseknél, de egyre nagyobb divattá váltak a termelői piacokon.

 

  A teljes cikket olvashatják a Magyar Konyha novemberi számában!

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.