Ízvadászat » Alapanyagok pr cikk

Sütve, rántva, füstölve, kenyérre kenve – a sajt minden alkalomra jó választás

Sütve, rántva, füstölve, kenyérre kenve – a sajt minden alkalomra jó választás

2018.10.26.

A vasárnapi ebédek vagy baráti összejövetelek csúcspontja lehet a sajtokból készült fogás, de egy fárasztó nap után is jó arra gondolni, hogy finom sajt vár minket a hűtőben. Már csak egy kis chutney-t kell elővenni, kenyeret pirítani, vagy egy salátát összedobni, és kész is a könnyű vacsora.

Ki ne szeretne hosszan válogatni a sajtos pult előtt, megnézni, hogy színre, illatra vagy küllemre mennyi különböző finomság sorakozik előttünk. Sajtot enni jó, és van egy magyar cég, amely nem csupán itthon, hanem a nagyvilágban is a magyar sajtgyártás jó hírét viszi. A Kőröstej Csoport fő profilja a Hajdú kashkaval, a Hajdú grillsajt (ciprusi halloumi típusú, sütésre kiválóan alkalmas fehér sajt), a parenyica, a trappista és a krémfehér sajtok gyártása. A világban a legnépszerűbb az idehaza kevésbé ismert kashkaval (félkemény, hevített-gyúrt sajt), Magyarországon pedig a trappista mellett a parenyica, a grillsajt és a joghurtsajt a legkedveltebb.

Aranybarna, füstös parenyica

A parenyicát itthon ma már nem kell bemutatni senkinek, a barna tekercsek minden sajtos pult fő ékességei. Ami az érdekes, hogy nincs két egyforma Hajdú parenyica sem. A Kőröstej a sokszázezres darabszámok mellett is megőrizte a sajt kézműves jellegét, minőségét. Minden egyes Hajdú parenyica kézimunkával nyeri el a végleges formáját: először feldarabolják, aztán feltekerik, majd összekötözik az értékes szálakat. Végül hagyományos módon, bükkfával füstölik meg a parenyicákat, így kapják meg aranybarna színüket és a legfinomabb füstölt sonkákra emlékeztető illatukat.

2017-ben a kategóriájában a Kőröstej Hajdú parenyicája kapta az Év Terméke Díjat: a díjhoz kapcsolódó közvélemény-kutatás szerint a fogyasztók 96 százaléka elégedett vele. Parenyicából kapható XL-es méret és mini változat is; Németországba, Svédországba és Tajvanra is szállítottak már belőle. S mi lehet még a parenyicánál is jobb? Hát a grillezett parenyica, amely Grillenyica néven került forgalomba.

Egy igazi különlegesség: joghurtsajt

A vállalatcsoport az ausztriai „Käsiade” Sajtolimpiáról már két aranyérmet is hazahozott, mégpedig a grillsajttal és a Hajdú joghurtsajttal. A Hajdú joghurtsajt a legértékesebb fehérjében gazdag, és a kóstoltatásokon már a hazai bevezetés előtt is nagyon jól szerepelt. Az ínycsiklandozó sajtok titka egy innovációs díjat nyert fejlesztés, a sajtgyártás során keletkező tejsavóból ugyanis a tej legegészségesebb összetevői nyerhetők ki: a rendkívül értékes, könnyen emészthető savófehérjék, esszenciális aminosavak és fontos ásványi anyagok. Mindezek miatt nem kell hangsúlyozni, hogy a joghurtsajt mennyire egészséges, ráadásul minden korosztály tetszését elnyerte: állaga krémes, kifejezetten könnyed, az íze pedig egyszerre rendkívül tiszta és karakteres – kissé savanykás és sós is egyben.

A joghurtsajt kenyérre kenve, zöldségekkel, néhány csepp olívaolajjal, őrölt pirospaprikával vagy köménnyel megszórva is nagyon finom. A tejfölt, a joghurtot, a vaj- és sajtkrémet is tökéletesen helyettesítheti. Édes vagy sós krémek, szószok, mártogatók, édességek kiváló, könnyed alapanyaga. A savófehérjének köszönhetően lefagyasztva is krémes marad, így fagylaltok, jégkrémek elkészítéséhez is ritka jó lehetőséget kínál.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.