A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Szex és étel

„Amikor eszünk, szinte minden érzékszervünket használjuk. Az ízlelés, a látás, a szaglás és a tapintás a szex közben is a legfontosabb számunkra” – írja Maryanne Fisher kanadai pszichológus tanulmányában, és hozzáteszi, hogyha etetjük a szerelmünket, a..

„Amikor eszünk, szinte minden érzékszervünket használjuk. Az ízlelés, a látás, a szaglás és a tapintás a szex közben is a legfontosabb számunkra” – írja Maryanne Fisher kanadai pszichológus tanulmányában, és hozzáteszi, hogyha etetjük a szerelmünket, akkor még tovább fokozhatjuk a hatást.

Érdekes, hogy a szintén Fisher néven publikáló amerikai szerző a negyvenes években, Az étkezés művészete című sikerkönyvében már arról ír, hogy „a szex éppolyan ősi  vágy  mint az éhség”, és arra ösztökéli olvasóit, hogy találják meg a tökéletes gasztronómiai élményt, legyenek hedonisták, élvezzék az ételt és az életet. Mary Frances Kennedy Fisher könyvét sokan Proust híres regényéhez hasonlították, mondván, míg Az eltűnt idők nyomában szerzőjének a teába áztatott sütemény íze és illata maradt emlékezetes. Fisher arról mesél, hogy számára nyolc éves korában érkezett a megvilágosodás, amikor az iskolában egy kisfiú alumínium papírba csomagolt csokoládét csúsztatott a padjába. Azóta is melegség önti el, ha a Cherrisweetre gondol.

Korunk pszichológusa szerint éhes gyomorral nehéz romantikázni, viszont a szerelem sokszor elveszi az étvágyat. Szervezetünk fenil-etilamin hormont kezd termelni, ez izgatottá, éberré tesz minket. Sok ételt tartanak afrodiziákumnak, ezek közül emeljünk ki néhányat.

A csokoládé a 16. században tiltott élelmiszer volt a szerzetesek és apácák körében, mondván eufórikus érzelmeket gerjeszt. A csokoládé dopamintartalmának a boldogságunkra gyakorolt hatását azóta már sokszor cáfoltákt, de az biztos, hogy a fekete csokoládé fokozza az éberséget. Az alma, az avokádó, a paradicsom, a mandula ás a cheddar sajt rejt még fenil-etilamin hormont, sőt állítólag a mandulának már az illata is vágyat ébreszt a nőkben.

Vannak ételek, amelyek a kinézetükkel keltenek erotikus gondolatokat. A spárga, az avokádó a férfiasság szimbólumai, a banán pedig  magas potassium és B-vitamin tartalmánál fogva is afrodiziákum.
Ne feledkezzünk meg a fűszerekről. A gyömbér és a ginzeng gyökér javítja a vérkeringést és növeli a libidót, stimulálja a központi idegrendszert. A fahéj és a szerecsendió szintén stimuláló hatásúak. És akkor még nem beszéltünk a sáfrányról, a csiliről vagy a vanília erejéről. Hiszünk benne vagy nem, ez már a mi döntésünk.