A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Terítéken az eper

Terítéken az eper. Honnan származik? Tényleg csak a vadon növő eperfajtát nevezhetjük szamócának? Milyen a chilei vagy a virginiai ananász eper?A magyarhoz hasonlóan sok európai nyelvben a gyümölcs neve „földi” eredetére utal: a német Erdbeer és a holl..

Terítéken az eper. Honnan származik? Tényleg csak a vadon növő eperfajtát nevezhetjük szamócának? Milyen a chilei vagy a virginiai ananász eper?
A magyarhoz hasonlóan sok európai nyelvben a gyümölcs neve „földi” eredetére utal: a német Erdbeer és a holland aardbei egyaránt földibogyót jelent. A lengyel truskawka (valószínűleg a magyar csattogó szamócához hasonló logikával) a csattanás szóra utal. A szláv jahoda/jagoda az egyszerűen bogyót jelentő ószláv szónak felel meg, míg a francia fraise, az olasz fragola vagy a spanyol fresa a római fragum elnevezésből ered.  Az angol strawberry szalmabogyót jelent – egészen pontosan ma sem tudják, mi a szó eredete, a legvalószínűbb feltételezés szerint a straw ige az óangol nyelvben szétszóródást, elterjedést jelentett, így a kúszó indácskáival szaporodó növényre utalhat. 

Salamon Csaba írása, Bittera Dóra és Molnár B. Tamás epres receptjei.

Epres nyalánkságok, Epres trifle, Epres úszóhab, Eper narancslevesben és meleg eperlekvár a Magyar Konyha májusi számában.