Ízvadászat » Alapanyagok

Terítéken az eper

Terítéken az eper

2013.04.30.

Az eperrel kapcsolatban is igaz, hogy minél közelebb, annál érettebben szedték, tehát annál ízletesebb gyümölcsre számíthatunk. Átlagos, nem túl csapadékos tavaszokon az intenzív napsütés a Kárpát-medencében is kifejezetten aromás gyümölcsöt képes érlelni.

Terítéken az eper. Honnan származik? Tényleg csak a vadon növő eperfajtát nevezhetjük szamócának? Milyen a chilei vagy a virginiai ananász eper?
A magyarhoz hasonlóan sok európai nyelvben a gyümölcs neve „földi” eredetére utal: a német Erdbeer és a holland aardbei egyaránt földibogyót jelent. A lengyel truskawka (valószínűleg a magyar csattogó szamócához hasonló logikával) a csattanás szóra utal. A szláv jahoda/jagoda az egyszerűen bogyót jelentő ószláv szónak felel meg, míg a francia fraise, az olasz fragola vagy a spanyol fresa a római fragum elnevezésből ered.  Az angol strawberry szalmabogyót jelent – egészen pontosan ma sem tudják, mi a szó eredete, a legvalószínűbb feltételezés szerint a straw ige az óangol nyelvben szétszóródást, elterjedést jelentett, így a kúszó indácskáival szaporodó növényre utalhat. 

Salamon Csaba írása, Bittera Dóra és Molnár B. Tamás epres receptjei.

Epres nyalánkságok, Epres trifle, Epres úszóhab, Eper narancslevesben és meleg eperlekvár a Magyar Konyha májusi számában.

 

 

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.