A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Gombát húsvétra!

A termesztett gombafélék, mint a csiperke- vagy laskagomba egyik nagy előnye, hogy egész évben teremnek, így mindig frisset találunk a piacon vagy az áruházak polcain. Sajátos, egyedülállóan karakteres ízű és illatú élelmiszerek. Gasztronómiai értékük ..

A termesztett gombafélék, mint a csiperke- vagy laskagomba egyik nagy előnye, hogy egész évben teremnek, így mindig frisset találunk a piacon vagy az áruházak polcain. Sajátos, egyedülállóan karakteres ízű és illatú élelmiszerek. Gasztronómiai értékük kiváló, tápértéke és étkezési hatásuk kedvező. Fogyaszthatóak önálló ételként is, de ideális társuk húsoknak, zöldségeknek is, mondhatnánk, hogy igazi ételkülönlegességek.

Tele minden jóval!

A téli vitaminhiányos időszakban is nagyon jó alternatíva a csiperke vagy laska, ilyenkor sem kell lemondanunk a friss termékekről és a vitamindús táplálkozásról. Mindkét gombafélének jelentős a B- és D-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagok közül a foszfor, kálium, magnézium és csiperkénél a szelén. A húsvétot megelőző böjti húsmentes időszak alatt is hasznos társunk a gomba, mivel húspótlóként remekül hasznosítható. Az apróra vágott gombával könnyen kipótolhatjuk, kiegészíthetjük azokat a hagyományos recepteket, amelyekhez darált húst használnánk, mint például a fasírt, húsgombóc, palacsintatöltelék, tésztaszósz. Egy jó tanács, hogy a gombát mindig olyan apróra vágjuk, mint a felhasznált hús, illetve ugyanannyi gomba és a hús keveréket használjunk, mint az eredeti receptben leírt hús mennyisége. Ha gombát keverünk a hús alapú ételekhez, akkor csökkenthetjük a napi kalóriabevitelt, további tápanyagokat tudunk bevinni szervezetünkbe (B- és D-vitamin), gazdagítjuk az étel ízét és nem utolsó sorban csökkentjük a sótartalmat! Fontos, hogy ne hámozzuk, mert ezzel elveszítjük a bennük található értékes ásványi és tápanyagokat.

Umami-forrás

Ha termesztett és erdei gombákról beszélünk, nem hagyhatjuk ki az umamit! Az umami az édes, a keserű, a savanyú és a sós mellett az öt alapíz egyike, ezt az ízt nyelvünk közepén érzékeljük. Minden gomba az umami gazdag forrása és minél sötétebb a gomba, annál több umamit tartalmaz. Leginkább a barna és a fehér csiperkegomba, a portobello és a shiitake gombák tartalmazzák a legtöbb umamit. Egy biztos, legyen az nyersen, párolva vagy sütve, ha bármilyen formában gombát adunk az ételhez, akkor azt umamival dobjuk fel!

Láthatjuk, hogy felhasználása határtalan és egészségre gyakorolt jótékony hatása is bizonyított. A Bio-Fungi Kft több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a gombatermesztés területén. A modern felszíni házakban több emeletes, hosszú polcokon termesztjük a gombát számítógéppel szabályozott körülmények között. Szedés és hűtés után rögtön csomagoljuk és máris indulhat frissen az Aldi, a Tesco vagy a Penny üzletekbe! Mivel a gombát nem kezeljük növényvédő szerekkel, így a termesztett gombafélék fogyasztása biztonságos, termékeink egész évben elérhetőek!

Ha tartani szeretnénk a hagyományokat, de mégis egy kis újításra vágyunk, akkor próbálják ki ezt a báránycsülköt laskaszósszal! Könnyen és gyorsan elkészíthető és az egész család körében garantált a siker! 

Báránycsülök laskagombaszósszal

HOZZÁVALÓK:
  • 500-600 g laskagomba
  • 3 db báránycsülök
  • 3-4 db közepes sárgarépa
  • 1 fej fokhagyma durvára vágva 
  • 3 rozmaringszár apróra vágva 
  • szőlőmagolaj
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉS:

Olajból, sóból, borsból, fokhagymából és rozmaringból pácot készítünk. A laskagombát és a sárgarépát csíkokra vágjuk, majd a báránnyal együtt megforgatjunk a pácban és néhány órán át állni hagyjuk.

A hús nagyságától függően egy fedeles tepsiben 200 fokon kb. 1,5-2 óra alatt omlósra sütjük a báránycsülköket. Mikor a hús majdnem kész, mellé tesszük a gombát és a sárgarépát és együtt készre sütjük. Zöldpesztóval kevert gnocchival tálaljuk. Kitűnő húsvéti fogás!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra