Ízvadászat » Alapanyagok

TOP 10 Mentes hely

TOP 10 Mentes hely

2017.03.24.  | H.O.

Kevés aktuálisabb téma van a táplálkozásban, mint a vegán életmód, valamint a különböző "mentes", tehát bizonyos ételcsoportokat elhagyó étrendek. Míg az előbbi követői szerint elsősorban etikai kérdés, utóbbi egészségügyi. Soha ennyi emberről nem állapították meg, hogy valamilyen ételintoleranciában vagy ennek súlyosabb változatában, ételallergiában szenved.

Gyakori azonban az orvosi teszteket megkerülő öndiagnózisok felállítása is. Sokan panaszok nélkül, önszántukból állnak át a glutén-, tejtermék-, tojás- vagy/és húsmentes táplálkozásra, és vallják, hogy az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatásának köszönhetően javult a közérzetük, sőt egészségesebbnek, fiatalosabbnak érzik magukat.


Sokféle indíttatás és nézet keveredik ezen a fronton, a mi listánkon is vegyesen szerepelnek vegetáriánus, vegán, paleo és mindenféle diétákhoz alternatív étrendet kínáló helyek. Ezek nagy része színvonalában természetesen nem üti meg a fine dining vagy a szimplán jobb éttermek szintjét, ez a vendéglátásnak egyelőre egy kísérleti terepe. Ha követjük a nyugati példát, az elkövetkező években ezen a területen is komoly fejlődés várható.

Veganlove

A Veganlove minden bizonnyal a legerősebb állás a hazai vegán fronton. A két alapító egyben a burgeresek között úttörőnek számító Magic Burger tulajdonosa is. Lilla és Péter az elmúlt években átállt vegán életmódra, és miután 2010-ben a legelsők között kezdtek igényes alapanyagokból minőségi hamburgereket készíteni, 2015-ben megnyitották vegán hamburgerezőjüket. Mégpedig nagy sikerrel. Húsevők számára is élmény lehet egy shiitake gombás quinoaburger, egy csipős mexikói burger feketebab-pogácsával, vagy a köleses brokkoliburger  padlizsánbaconnel. Számunkra a legemlékezetesebb a steaket idező BBQ tofuburger. Saját recept alapján sült bucikkal és házi készítésű szószokkal kínálják a hamburgereket. Nyilván a Magic Burgerben szerzett tapasztalatok révén tudják, mitől teljes egy burger - hús, tojás, tej és tejtermékek nélkül is.

Great Bisztró

Vegán reggelizőhely és kifőzde babaházas hangulatban, ez Stöhr Gréta bisztrója. A könyvespolcon kiadvány, amelynek a címlapján ő szerepel, a háttérben a televízió képernyőjén is láthatjuk, de a pultban is találkozhatunk vele. Ő a hely lelke. Legjobb fogásai közé tartoznak a levesek (a gyömbéres körteleves pisztáciával), a szójatejszínnel kínált, kölesből készült hamis túrógombóc, meg a kókuszvirágcukorral édesített brownie is (ez a cukor karamelles beütést ad a süteménynek). Az étlapon gyakran tűnik fel a vegán bacon, a brassói, sőt még a hurka is, de az ebédidőben kígyózó sor sokat elárul a koncepció sikeréről. Az étlap szezonális, folyamatosan változó. Reggelire szendvicset és csicseriborsós omlettet kínálnak

Napfényes Étterem

Ha magyar ételeket kedvelő húsevővel szeretnénk megkedveltetni a növényi ételt, esetleg külföldi vegetáriánusnak mutatnánk meg a magyaros ízvilágot, a Napfényes lecsós szejtánbrassóija kiváló e célra. Ők a vegetarianizmus régebbi iskoláját követik, az első éttermük több mint tíz évvel ezelőtt nyílt meg. Ma már két helyet üzemeltetnek sikerrel. A kínálatuk akár avíttnak is tűnhet, de az ételallergiákra való odafigyeléssel megállják a helyüket a sokszereplős piacon. A hamis túrógombócukat kérhetjük az eredeti recept szerint tönkölyzsemlemorzsával, nádcukorral és szójajoghurttal, de az étlapon szerepel már mindez glutén- és cukormentes verzióban is. Nagyon értenek a házias ízek vegetáriánus módra történő előcsalogatásához. A babgulyást, a rakott palacsintát, a kolozsvári töltött káposztát is bátran ajánlhatjuk.

Báthory Kávézó és Ételműhely

Meleg színek, faburkolat, otthonos hangulat fogad a Szabadság térhez közeli kis gyorsétteremben. A személyzet készségesen válaszol kérdéseinkre: mi bio, mi paleo? Vezérelvük, hogy vegyszermentes gazdálkodásokból szerzik be a hozzávalóikat. Várnak vegetáriánusokat, vegánokat és húsevőket, ételintoleranciával élőket és paleolit diétát követőket egyaránt, a sokszínű kínálatot pedig nyersvegán ételek, minőségi borok, fóti és békésszentandrási kézműves sörök egészítik ki. Nemrég még húsos ételeket is kínáltak, de a biohús rendkívül drága beszerzési ára miatt nem tudták a kínálatban tartani. Korán reggel nyitnak, szendvicsekkel és omlettekkel várják a reggelizőket. Ételeiket házias ízek jellemzik, diós tésztájukról örömmel állapítottuk meg, hogy a tészta gluténmentes létére finom, almás pitéjükről ugyanez mondható el. Leveseik és főzelékjeik remek választások ebédidőben.

Naspolya Nassolda

A Naspolya Berlin hipszter helyeinek stílusát képviseli, minimalista, skandináv beütésű dizájnnal. Ez a törekvés (letisztultság, sallangmentesség) főként a nyersvegán édességekben jelenik meg. Több szempontból más utat követnek, mint a reformcukrászdák általában: nemcsak glutén, tejtermék és tojás nélkül dolgoznak, hanem a vegán körökben népszerű szóját és szójatejet is mellőzik. Alapelvük a teljes organikusságra való törekvés. Süteményeik az aszalt füge és datolya természetes gyümölcscukortartalmától édesek, semmiféle mesterséges édesítőt nem használnak. Minden frissen készül, a mandulatej is, amit ki is emelnénk, mert a bolti mandulatejekkel össze sem hasonlítható. A Maldon sópelyhekkel meghintett sós-karamellás cupcake és a gránátalmás sajttorta emlékezetes élmény. Koncepciójuk különlegessége, hogy tokaji borokat is kínálnak. A pultoslányok felkészültek, ki lehet faggatni őket a nyersvegán konyha rejtelmeiről. A farönkhintát muszáj kipróbálni.


Szelence Café

Az egyik legtündéribb hely a listán, családias hangulat, nagyon barátságos kiszolgálás. A lakásból kialakított hely nemcsak étteremként és cukrászdaként, hanem közösségi térként is funkcionál, tanfolyamoknak ad otthont. A menü vegyesen vegetáriánus és vegán, tojást, tejet, tejtermékeket tehát a fogások egy részében használnak. Az étlapnak vannak előremutató tételei, a vegán heti menüben például mindennap szerepel valamilyen turmix (nemcsak gyümölcsös, hanem sütőtökös is). A menüvel szemben az édességek készítésekor nemcsak glutént, tejet és tejterméket nem használnak, de édesítőszert sem. Egy különlegesség, amit érdemes megkóstolni: gránátalmamagokkal meghintett céklás-banános sajttorta. Merész és meghökkentő ízharmóniájú kombináció.


Istvánffi Veggie Burger

Rendhagyó szereplő a listán, más stílusú, mint a többi belvárosi hely. A vega burgerezőt Óbudán, a Kolosy téri piac árkádjai alatt találjuk. Egyszerű hely, barátságos kiszolgálással. A burgerkínálat tíz szendvicsből áll, első pillantásra hasonlóak a kommersz burgerekhez, de a látszat csal. Hús helyett búzából, zabból, gombából készülnek. Kifejezetten igényes alapanyagokból dolgoznak, izgalmas, saját szószokkal, ilyen a mandulaszósz és az Istvánffi-szósz. Érdekesség, hogy többéves élelmiszeripari kutatómunka előzte meg a burgerező nyitását a tulajdonos részéről.

CsendesM

Az V. kerületben nyolc éve működő Csendes-csoport (Csendes Létterem, Csendes Társ, Csendes – A Pesti Szatócs) negyedik tagja. A bisztró teljes mértékben vegán, mentes minden állati eredetű alapanyagtól. Nem használnak semmilyen mesterséges alapanyagot, finomított cukrot, fehér lisztet. Slow food mozgalmat hirdető, jó hangulatú találkahely. Az alapanyagok hazai termelőktől és a Pesti Szatócs delikateszből érkeznek. A CsendesM naponta változó, 2-3 fogásos menüt kínál.  Az ebéd ajánlatuk kedvező árú, kiadós, minden nap más és más levest, főételt, desszertet kínálnak gluténmentesen. Diákoknak egész évben 10% kedvezményt nyújtanak az ételek árából.


Slow Foodiez

A vegán, nyersvegán és persze a slow food életmód irányában elkötelezett a Slow Foodiez. Vallják, hogy ők is a nagymama főztjén nőttek föl, számukra fontos a hagyományos ízvilág. Természetesen kihívás vegán töltött káposztát vagy nyersvegán zserbót készíteni, kísérleteik nem reménytelenek.

NoGlu

Bár a 2014-es angyalföldi indulás is sikeres volt, a Fény utcai piacon lévő bolt – ha lehet – még népszerűbb. A választék a hagyományos cukrászdákat idézi, a linzertől a habos tortán át a sajtos pogácsáig mindent ehetünk mentesen. Xilitollal édesítenek, ami az inzulinrezisztensek és 2-es típusú diabéteszesek számára ideális megoldás. Mivel a dextrózos, keményítős gluténmentes lisztkeverékeket jobb kerülni, a paleo-vegán termékeikre szavazunk: magokból, maglisztekből, kókusztejjel készítik őket. A flódni és az almáspite egészen kiváló.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább