A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

TOP 10 Mentes hely

Gyakori azonban az orvosi teszteket megkerülő öndiagnózisok felállítása is. Sokan panaszok nélkül, önszántukból állnak át a glutén-, tejtermék-, tojás- vagy/és húsmentes táplálkozásra, és vallják, hogy az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztat..

Gyakori azonban az orvosi teszteket megkerülő öndiagnózisok felállítása is. Sokan panaszok nélkül, önszántukból állnak át a glutén-, tejtermék-, tojás- vagy/és húsmentes táplálkozásra, és vallják, hogy az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatásának köszönhetően javult a közérzetük, sőt egészségesebbnek, fiatalosabbnak érzik magukat.


Sokféle indíttatás és nézet keveredik ezen a fronton, a mi listánkon is vegyesen szerepelnek vegetáriánus, vegán, paleo és mindenféle diétákhoz alternatív étrendet kínáló helyek. Ezek nagy része színvonalában természetesen nem üti meg a fine dining vagy a szimplán jobb éttermek szintjét, ez a vendéglátásnak egyelőre egy kísérleti terepe. Ha követjük a nyugati példát, az elkövetkező években ezen a területen is komoly fejlődés várható.

Veganlove

A Veganlove minden bizonnyal a legerősebb állás a hazai vegán fronton. A két alapító egyben a burgeresek között úttörőnek számító Magic Burger tulajdonosa is. Lilla és Péter az elmúlt években átállt vegán életmódra, és miután 2010-ben a legelsők között kezdtek igényes alapanyagokból minőségi hamburgereket készíteni, 2015-ben megnyitották vegán hamburgerezőjüket. Mégpedig nagy sikerrel. Húsevők számára is élmény lehet egy shiitake gombás quinoaburger, egy csipős mexikói burger feketebab-pogácsával, vagy a köleses brokkoliburger  padlizsánbaconnel. Számunkra a legemlékezetesebb a steaket idező BBQ tofuburger. Saját recept alapján sült bucikkal és házi készítésű szószokkal kínálják a hamburgereket. Nyilván a Magic Burgerben szerzett tapasztalatok révén tudják, mitől teljes egy burger - hús, tojás, tej és tejtermékek nélkül is.

Great Bisztró

Vegán reggelizőhely és kifőzde babaházas hangulatban, ez Stöhr Gréta bisztrója. A könyvespolcon kiadvány, amelynek a címlapján ő szerepel, a háttérben a televízió képernyőjén is láthatjuk, de a pultban is találkozhatunk vele. Ő a hely lelke. Legjobb fogásai közé tartoznak a levesek (a gyömbéres körteleves pisztáciával), a szójatejszínnel kínált, kölesből készült hamis túrógombóc, meg a kókuszvirágcukorral édesített brownie is (ez a cukor karamelles beütést ad a süteménynek). Az étlapon gyakran tűnik fel a vegán bacon, a brassói, sőt még a hurka is, de az ebédidőben kígyózó sor sokat elárul a koncepció sikeréről. Az étlap szezonális, folyamatosan változó. Reggelire szendvicset és csicseriborsós omlettet kínálnak

Napfényes Étterem

Ha magyar ételeket kedvelő húsevővel szeretnénk megkedveltetni a növényi ételt, esetleg külföldi vegetáriánusnak mutatnánk meg a magyaros ízvilágot, a Napfényes lecsós szejtánbrassóija kiváló e célra. Ők a vegetarianizmus régebbi iskoláját követik, az első éttermük több mint tíz évvel ezelőtt nyílt meg. Ma már két helyet üzemeltetnek sikerrel. A kínálatuk akár avíttnak is tűnhet, de az ételallergiákra való odafigyeléssel megállják a helyüket a sokszereplős piacon. A hamis túrógombócukat kérhetjük az eredeti recept szerint tönkölyzsemlemorzsával, nádcukorral és szójajoghurttal, de az étlapon szerepel már mindez glutén- és cukormentes verzióban is. Nagyon értenek a házias ízek vegetáriánus módra történő előcsalogatásához. A babgulyást, a rakott palacsintát, a kolozsvári töltött káposztát is bátran ajánlhatjuk.

Báthory Kávézó és Ételműhely

Meleg színek, faburkolat, otthonos hangulat fogad a Szabadság térhez közeli kis gyorsétteremben. A személyzet készségesen válaszol kérdéseinkre: mi bio, mi paleo? Vezérelvük, hogy vegyszermentes gazdálkodásokból szerzik be a hozzávalóikat. Várnak vegetáriánusokat, vegánokat és húsevőket, ételintoleranciával élőket és paleolit diétát követőket egyaránt, a sokszínű kínálatot pedig nyersvegán ételek, minőségi borok, fóti és békésszentandrási kézműves sörök egészítik ki. Nemrég még húsos ételeket is kínáltak, de a biohús rendkívül drága beszerzési ára miatt nem tudták a kínálatban tartani. Korán reggel nyitnak, szendvicsekkel és omlettekkel várják a reggelizőket. Ételeiket házias ízek jellemzik, diós tésztájukról örömmel állapítottuk meg, hogy a tészta gluténmentes létére finom, almás pitéjükről ugyanez mondható el. Leveseik és főzelékjeik remek választások ebédidőben.

Naspolya Nassolda

A Naspolya Berlin hipszter helyeinek stílusát képviseli, minimalista, skandináv beütésű dizájnnal. Ez a törekvés (letisztultság, sallangmentesség) főként a nyersvegán édességekben jelenik meg. Több szempontból más utat követnek, mint a reformcukrászdák általában: nemcsak glutén, tejtermék és tojás nélkül dolgoznak, hanem a vegán körökben népszerű szóját és szójatejet is mellőzik. Alapelvük a teljes organikusságra való törekvés. Süteményeik az aszalt füge és datolya természetes gyümölcscukortartalmától édesek, semmiféle mesterséges édesítőt nem használnak. Minden frissen készül, a mandulatej is, amit ki is emelnénk, mert a bolti mandulatejekkel össze sem hasonlítható. A Maldon sópelyhekkel meghintett sós-karamellás cupcake és a gránátalmás sajttorta emlékezetes élmény. Koncepciójuk különlegessége, hogy tokaji borokat is kínálnak. A pultoslányok felkészültek, ki lehet faggatni őket a nyersvegán konyha rejtelmeiről. A farönkhintát muszáj kipróbálni.


Szelence Café

Az egyik legtündéribb hely a listán, családias hangulat, nagyon barátságos kiszolgálás. A lakásból kialakított hely nemcsak étteremként és cukrászdaként, hanem közösségi térként is funkcionál, tanfolyamoknak ad otthont. A menü vegyesen vegetáriánus és vegán, tojást, tejet, tejtermékeket tehát a fogások egy részében használnak. Az étlapnak vannak előremutató tételei, a vegán heti menüben például mindennap szerepel valamilyen turmix (nemcsak gyümölcsös, hanem sütőtökös is). A menüvel szemben az édességek készítésekor nemcsak glutént, tejet és tejterméket nem használnak, de édesítőszert sem. Egy különlegesség, amit érdemes megkóstolni: gránátalmamagokkal meghintett céklás-banános sajttorta. Merész és meghökkentő ízharmóniájú kombináció.


Istvánffi Veggie Burger

Rendhagyó szereplő a listán, más stílusú, mint a többi belvárosi hely. A vega burgerezőt Óbudán, a Kolosy téri piac árkádjai alatt találjuk. Egyszerű hely, barátságos kiszolgálással. A burgerkínálat tíz szendvicsből áll, első pillantásra hasonlóak a kommersz burgerekhez, de a látszat csal. Hús helyett búzából, zabból, gombából készülnek. Kifejezetten igényes alapanyagokból dolgoznak, izgalmas, saját szószokkal, ilyen a mandulaszósz és az Istvánffi-szósz. Érdekesség, hogy többéves élelmiszeripari kutatómunka előzte meg a burgerező nyitását a tulajdonos részéről.

CsendesM

Az V. kerületben nyolc éve működő Csendes-csoport (Csendes Létterem, Csendes Társ, Csendes – A Pesti Szatócs) negyedik tagja. A bisztró teljes mértékben vegán, mentes minden állati eredetű alapanyagtól. Nem használnak semmilyen mesterséges alapanyagot, finomított cukrot, fehér lisztet. Slow food mozgalmat hirdető, jó hangulatú találkahely. Az alapanyagok hazai termelőktől és a Pesti Szatócs delikateszből érkeznek. A CsendesM naponta változó, 2-3 fogásos menüt kínál.  Az ebéd ajánlatuk kedvező árú, kiadós, minden nap más és más levest, főételt, desszertet kínálnak gluténmentesen. Diákoknak egész évben 10% kedvezményt nyújtanak az ételek árából.


Slow Foodiez

A vegán, nyersvegán és persze a slow food életmód irányában elkötelezett a Slow Foodiez. Vallják, hogy ők is a nagymama főztjén nőttek föl, számukra fontos a hagyományos ízvilág. Természetesen kihívás vegán töltött káposztát vagy nyersvegán zserbót készíteni, kísérleteik nem reménytelenek.

NoGlu

Bár a 2014-es angyalföldi indulás is sikeres volt, a Fény utcai piacon lévő bolt – ha lehet – még népszerűbb. A választék a hagyományos cukrászdákat idézi, a linzertől a habos tortán át a sajtos pogácsáig mindent ehetünk mentesen. Xilitollal édesítenek, ami az inzulinrezisztensek és 2-es típusú diabéteszesek számára ideális megoldás. Mivel a dextrózos, keményítős gluténmentes lisztkeverékeket jobb kerülni, a paleo-vegán termékeikre szavazunk: magokból, maglisztekből, kókusztejjel készítik őket. A flódni és az almáspite egészen kiváló.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra