A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Sümegi Noémi

2018. augusztus 12.

A Gofcsi a gofri és tócsni keresztezéséből kapta a nevét – a Balatoni KÖR és a We Love Balaton által meghirdetett versenyen ez a fenyvesi beach food lett 2018 strandétele. Az év meglepetése a zamárdi Tiki Beach Bisztró.

Negyedszer hirdetett versenyt a Balatoni KÖR és a We Love Balaton internetes portál a magyar tengernél elérhető strandételek között: a cél az, hogy a megszokott, sokszor alacsony minőségű, mégis drága strandkaják világát egy kicsit felrázzák, és értékeljék azokat a strandbüféket, amelyek igyekeznek elmozdulni a minőségi kínálat felé. A jelenséget nevezhetjük – a szárnyaló streetfood után – beach food forradalomnak, melynek keretében sokszor elátkoztuk a porból készült lángost és a tájidegen, fagyasztott hekket,

mára pedig megtanulhattuk az újhullámos strandbüfé kifejezést is;

a lényeg, hogy a döntőbe kerülő ételek egészségesek és kreatívak legyenek, minőség alapanyagból készüljenek, és érezhető legyen bennük az újító szándék. Mindemellett készüljenek el viszonylag hamar, mert a strandon megéhező közönség nem szeret várni, és legyen lehetőség az elvitelre is.

A zsűri

Ezen kritériumok alapján 2015-ben a fövenyesi Kalóz strandbisztró Harcsa & Krumpli elnevezésű étele nyert, ami a balatoni fish & chips-nek felel meg, 2016-ban a boglári Paletta Bisztró Big Mekkje lett az Év strandétele, tavaly a akeszthelyi Paletta által készített Pulled Ponty lett a nyerő, az év felfedezettje pedig A Konyhám Balatonfenyvesről. Idén a korábbi győztesek nem indulhattak, sőt, a Balatoni KÖR többi tagjai sem versenyezhetett, ám képviselőik – a Kalóz részéről Nagy-Golyán Nikoletta, a Palettából pedig Bezerics Dániel –részt vettek a zsűri munkájában. Mellettük a We Love Balaton, az Index és a Magyar Konyha újságírója, Tucsni László, Kalas Györgyi és Sümegi Noémi értékelt. A balatoni strandbüfék összesen tizenegy ételt neveztek, közülük a következő öt került a döntőbe.Marhajoó – Mangó Beach Balatongyörök

Az első állomás az északi parton volt, és ott egyben ez volt az egyetlen hely is, idén ugyanis a déli parti büfék taroltak. A balatongyöröki szép fekvésű, tiszta, kulturált strand sok éve megbízható bástyája a Mangó Beach pizzéria és étterem, ahová le lehet ülni, és pincér szolgálja ki a vendéget. A kenyeret és a kalácsot helyben sütik, az étlapon szerepel kacsamáj, tagliatelle és garnéla is, de más a kínálat hétköznap, illetve hétvégén, amikor jelentősen megnövekszik a forgalom. Marhajoó elnevezésű szendvicsük azonban akkor is elérhető, hiszen igaz, hogy az omaha marhaszegy 120 °C-on, hat órán keresztül készül rummal és barna sörrel, amikor a vendég megérkezik,

már csak bele kell rakni a 30 centiméteres bagettbe, és kész is. A pastrami szerű szendvicsbe mézes-mustáros szósz, kovászos uborka és római vagy jégsaláta kerül

– könnyű, üdítő étel a legnagyobb hőségben is.

Az Marhajoó ára 1990 Ft.Lángos nuggets  – Fröccsterasz és Strandgrill Erika, Balatonmáriafürdő

A balatonmáriafürdői strand büféje nem akar másnak látszani, mint ami: sok vendéget kiszolgáló, hagyományos strandételeket árusító hely, ahol sorban állás után a hajóskapitányi sapkát viselő főnökúr mikrofonon keresztül szólítja a vendéget, akinek a fogása elkészült. Nagy kedvenc itt a kétféle burger (az egyik ír angus marhából készül), a jalapeño paprikával megbolondított bécsi szendvics és a pulled pork is, a versenyre azonban egy „újragondolt” lángossal neveztek. A lényeg az, hogy

a tésztából nem hagyományos, kerek, középen kissé ropogós lángos készül, hanem ugyanazt az adagot kisebb csíkokban sütik ki, így mindegyik darab puha „széle” lesz.

Erénye, hogy jó minőségű tésztából készül, és egyáltalán nem tocsog az olajban. Tzatzikit és füstölt sajtot adnak mellé – nagyon népszerű lett a vendégek körében. Itt az éves szinten felhasznált sajtot és csirkehúst (utóbbiból gyros készül) mázsában és tonnában mérik, arra azonban ügyelnek, hogy a nagy forgalom mellett is azonos színvonalú legyen az ételek minősége. A fogásokhoz saját bort kínálnak.

A lángos nuggets ára: 1090 FtTokdog – Port Burger, Balatonmáriafürdő

A harmadik állomás szintén Balatonmáriafürdőn volt. A kikötő szomszédságában található, családi vállalkozásban működő, rendkívül barátságos Port Burger étterem két részből áll: az egyik fele strandbüféként üzemel, ide fürdőruhában is be lehet ülni a strandról jövet, a másik felében viszont már fel kell venni legalább egy pólót. A Tokdog névre hallgató döntős fogásuk a lazább étteremrészben kapható, ahol emellett van pulled pork, wrap és lángos is. A hotdogra hajazó Tokdog esetében a balatonkeresztúri Rácz Pékségből származó molnárkába tokhalból készült kolbász kerül, mellé körtés-majonézes-kéksajtos szósz, galambbegy saláta és körteszeletek – igazán üdítő fogás, különösen annak, aki szereti a karakteres halízt, és nem lepődik meg, ha ezt egy kolbászban kapja meg.

A Tokdog ára: 990 Ft

Gofcsi – A Konyhám, Balatonfenyves

Hasonló merénylet a nyelv ellen a tavaly felfedezettként értékelt A Konyhám Gofcsija. A név a gofri és tócsni keresztezését tükrözi, a fogás alapja ugyanis egy gofri formában kisütött tócsni, vagyis hagymás tört krumplival kevert palacsintatészta, amely

ízében hasonlít a somogyi dödöllére.

Erre kerül szóládi tejfölből készült tejfölhab, bálványosi kecskesajt, asztalt paradicsom, lila hagyma, és igény szerint mesztegnyői kacsából készült kacsapörc, vagy kaposújlaki kézműves kolbászból készült kolbászmorzsa. Tavaly a zsűri észrevételezte, hogy nem minden alapanyag helyi, ezért erre most külön odafigyeltek. A Konyhám magasan kilóg a strand többi büféje közül: igényes teríték, virág az asztalon, és egyáltalán nem elszállt árak. Érdemes megkóstolni a torizzákat is – ez a pizza és tortilla szerelemgyereke, de a néven most már ne akadjunk fent.

A Gofcsi ára: 1290 FtVelős pirítós – Tiki Beach Bisztró, Zamárdi
Utolsó állomásunk a zamárdi szabadstrandon várt: a Tiki Beach épületét fiatalok bérlik, akik korábban fesztiválokon üzemeltettek büfét, és gondolták, nem lehet olyan nehéz a balatoni vendéglátás sem. Tévedtek, mesélik nevetve, de szemmel láthatóan élvezik: a törzsközönség, magyar és külföldi, rutinosan foglalja el a színes székeket, asztalokat, a deszkapadlón gyerekek csúszkálnak-mászkálnak, de van, aki csak koktélozni akar a naplementében. Nem szabad kihagyni a görögdinnyés gazpachót sem, annyira különleges, de az igazán ütős fogásuk a velős pirítós. Ne a Szindbád-féle csontvelőre gondoljunk, itt bizony hagymás-vörösboros alapban készült disznóagyvelő kerül a ropogós kenyérre. Rá konfitált paradicsom, galambbegy saláta, lila hagyma – nem hétköznapi fogás.

A velős pirítós ára: 1690 Ft

A nyertesek

A zsűri végül úgy döntött, hogy

az Év Standétele a Gofcsi. A fenyvesi A konyhám sok éve bizonyít, az állandó minőség mellett jut idő és energia még jobbat nyújtani, újítani is.

Mellettük a Tiki Beach okozott kellemes meglepetést, ezért ez a hely az év felfedezettje lett. Összességében elmondható, hogy bár a nagy átlag még mindig a posztkádári vendéglátást űzi, vannak kiemelkedő helyek – érdemes őket választani.