A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Sümegi Noémi

2019. augusztus 12.

Balaton , Év Strandétele

Soha ilyen erős mezőny nem indult az Év Strandétele versenyen, a zsűri szinte mindegyik döntős fogást díjazta volna. A legjobbnak végül a Tiki Beach Bisztró kovászosuborka-levesét ítéltük, az Év Felfedezettje a Pinyó lett.

Ötödik éve választja meg a szakmai zsűri az Év Strandételét, azon fogások közül, amelyeket a balatoni vendéglátóhelyek beneveznek a megmérettetésre. És úgy tűni, hogy – a legerősebben talán a Balatoni Kör által ambicionált – változás a tóparton lassan tényleg elindul, beérik a munka gyümölcse: a Balatoni Kör és a We Love Balaton által kiírt versenyre idén annyi jó fogást neveztek, hogy a döntőbe hét büfé jutott be (a tavalyi öt helyett), és mivel egy hely több étellel is nevezhetett,

összesen tíz fogás közül kellett választani.

És ha azt állítom, hogy ez nem ment könnyen, akkor még nem mondtam semmit. A zsűri minden állomáson elégedettem csettintett, mondván: igen, ezért dolgozunk!

Keszthelyről indultunk, úgy haladunk tovább aztán a déli parton. Már ez is szembetűnő változás az elmúlt évekhez képest, hogy erősen jön föl a déli part, csak Lellén három hely is bekerült a döntőbe. Szóval Keszthelyről indultunk, és már a kezdéskor leesett az állunk.

Pinyó – Több mint büfé, Keszthely

Egy teljesen szokványos, kissé lepattant büfé, ahol olyan fogásokat kaptunk, amelyek egy pesti bisztróban is megállnák a helyüket. Először érkezett egy vegyes erdei gyümölcsleves, aztán egy hortobágyi palacsinta, végül egy nyári lecsó. Nagy bátorság kell hozzá, hogy egy balatoni büfében kiöntsön valaki egy tányérba egy adag granolát, majd a várakozó, talán kissé értetlenkedő tekintetektől kísérve öntse rá a sűrű, nem főzött, teljesen glutén- és laktózmentes gyümölcspürét. A csirkecombból készülő hortobágyi palacsinta sem az, amit az elmúlt évtizedek alatt „megszoktunk”, a cukkinivel megkoronázott lecsót pedig

kemencében sült tojáslepényen tálalják, de kérhetjük kolbásszal is.

A hely fiatal üzemeltetői még a lángosból is a legjobbat szeretnék kihozni: a lisztet a szigetszentmiklósi Szabó-malomtól veszik, és lángosuk nem lesz sem olajos, sem száraz.

Port Burger, Balatonmáriafürdő

A balatonmáriai kikötő szomszédságában, családi vállalkozásban működő étterembe régi ismerősökként mentünk, hiszen tavaly is döntősök voltak. Azóta ismét kitaláltak valami újat: beszereztek egy green egget, ebben füstölik nyolc órán keresztül a fenyvesi Angus-marhaszegyet. Ezt teszik ciabattába, rá még egy kis cheddar sajt és házi dijoni mustárszósz kerül, és máris kész a nagyon finom, laktató, roppanós pastrami-szerű szendvics, amit akár önálló fogásként is fogyaszthatunk:

hamar kész és akár magunkkal is vihetjük.

Tavalyi Tokdog nevű hotdogjuk nem lett díjazott, de nem adták fel, és új fogással neveztek. Igazán megérte. Külön dicséretes, hogy a szendvicsnek nem adtak valamilyen nyelvtörő fantázianevet, egyszerűen úgy hívják, hogy marhaszegyes ciabatta.

A Konyhám, Balatonfenyves 

A Balaton-parti gasztronómia ismert alakjai A Konyhám fáradhatatlan üzemeltetői. Tavaly az ő Gofcsijuk lett az Év Strandétele, ami a gofri és a tócsni keresztezéséből született, és idén is hasonló párosítással rukkolta elő. A Gombósza tulajdonképpen prószagombóc, vagyis a hagyományos zalai édesség, a kukoricadarából készült prósza és a túrógombóc ötvözete.

A gombóc a belekevert kefirnek és szilvalekvárnak köszönhetően lágy és fanyarul édes,

de ha beleharapunk, érezzük a pirított sós tökmagot is a felszínén, és ahogy elkezdjük kanalazni, máris hozzáadódik mindehhez az a tejszínes-szilvás tejfölhab, amiben a gombócok csücsülnek. Mennyei étel.

Villa Strandbisztró, Balatonlelle

A Villa egy szokásos balatoni büfésor egyik tagja, ám a figyelmes vendég már az apró külső jelekből kiszúrja a különbséget. A világoskék kredenc és Magyar Konyha oklevele (amelyben a tíz legjobb balatoni büfé közé soroltuk őket) magáért beszél, igaz, ételfotókat nekik is ki kellett rakniuk, enélkül a kevésbé figyelmes vendégek még azt hihetnék, egy bárral állnak szemben. A Villa versenyfogása a Stick Mix:

három rudacskát kaptunk, az egyik ordacsehi csirkéből, a másik szürkeharcsából, a harmadik bálványosi kecskesajtból készült,

ropogós bundában, kétféle mártogatóssal, egy foghagymással és egy mangós-csilissel. Igazi strandétel, és az üzemeltetők minden mozdulatán és mosolyán látszik, hogy ez az életük.

Málna Büfé, Balatonlelle

A Villától öt perc sétára van ez a szintén átlagos balatoni büfének kinéző hely, ám olyan salátát tettek elénk, amilyet még a hétpróbás gasztrobetyárok sem láttak. Először is volt benne zöldség és gyümölcs is vegyesen (például a névadó málna), másodszor a zöldségek egy része – a lilahagyma, a retek, a sárgarépa – savanyított formában került bele, harmadrészt pedig az egész olyan házi dresszinggel volt leöntve, ami mindegyik komponenshez illett, sőt, egy fogássá varázsolta a különböző ízeket.

A saláta tetején a grillezett csirkemellcsíkok szaftosak, a császárszalonna roppanós.

A salátát talán a benne lévő kukorica miatt hívják Tex Mexnek (mint Mexikó), de hajlanának arra, hogy átnevezzék málna salátának: így is, úgy is el kell mesélniük a vendégeknek, mi van benne. A Málnában a málnaszörpöt sem szabad kihagyni.

Rock Burger, Balatonlelle

Ez az egykori borozó a parttól kissé távolabb található, de különleges színfoltot jelent a balatoni vendéglátásban. A hamburgereket jól ötvözik a rockzenével, a vega burger például Bob Marley-ről a csirkés Janis Joplinról kapta a nevét. A versenybe nevezett fogásuk a Gipsy King volt, amely egy

cigánypecsenye burger formában.

Minden elem helyet kap benne, amit a cigánypecsenyéhez elképzelünk: hús, foghagyma, tejföl, szalonna, kovászos uborka. Sült krumpli és amerikai káposztasaláta azért emellé is jár.

Tiki Beach Bisztró, Zamárdi

Tavaly az év felfedezettjei voltak, mára megszolgálták a bizalmat. A zamárdi szabadstrandon üzemelő bisztró nem csak barátságos és egészen egyedi hangulatú, de megbízható szereplője is lett a tóparti vendéglátásnak. Nincs olyan fogásuk, ami kívánnivalót hagyna maga után, és a vendégek is ismerik és szeretik a stílusukat. Idén két fogással is neveztek: a kellemesen üdítő kovászosuborka-levesük tetejére kaporolaj, rukkola, csírahalom és lazac kerül, a Tiki Bike and Roll pedig egy kukorica tortillába csavart tépett malac kovászos uborkából készült tzatzikivel, chedar sajttal és házi BBQ-szósszal – könnyű, szaftos fogás. Mindezek után még nyugodtan lecsúszhat egy desszert: a tarhonyapudingjukat nem érdemes kihagyni. 

A dilemma

Amikor idáig értünk a kóstolásban, őszintén nem tudtuk, mit is csinálunk. Jelentsünk be hét (vagy tíz) győztest? Vagy válasszuk meg az év levesét, burgerét, salátáját? Levest és salátát díjazzunk, mondván, ez is lehet strandétel, nem kell egészségtelen fogásokkal degeszre tömnünk magunkat? Vagy

emeljük ki, hogy igenis lehet jó szendvicset árulni a Balatonnál?

Esetleg azt a mártogatóst emeljük ki, amely hangsúlyosan helyi alapanyagokból készül, és klasszikus beach food? Vagy egy huszárvágással díjazzuk a tarhonyapudingot, amely minden zsűritag szívéhez utat talált? (Utóbbi nem volt a nevezett fogások között, a versenykiírás szerint azonban nem csupán azok közül lehet megválasztani az Év Strandételét.)

Az eredmény

A Pinyó olyannyira lenyűgözött minket, hogy nem volt kérdés, ők lesznek idén az Év Felfedezettjei. De még ezek után is maradt hét étel, és mivel nagyon magas színvonalú fogásokról van szó, úgy döntöttünk, hogy nem csupán egyet emelünk ki, hanem hármat, a képzeletbeli dobogó mindhárom fokára egyet.

Az eredmény tehát a következő lett:

az első helyezett a Tiki Beach Bisztró kovászosuborka-levese, mert könnyű, egészséges és finom.

Hagyományos eljárással kovászolják az uborkát – az asztaloktól néhány méterre. A második a Port Burger roppanós és omlós marhaszegyes ciabattája, a harmadik pedig a Málna Büfé hedonista salátája lett, bár a zsűri késhegyig menő vitájának végkicsengése az volt, hogy a három étel mindegyike megérdemelte volna az első helyet. Az Év Felfedezettje pedig a már említett Pinyó lett.

A zsűri

A Balatoni Kör tagjai nem vehetnek részt a versenyben, de Nagy-Golyán Nikoletta (Kalóz) és Bezerics Dániel (Paletta) révén képviseltetik magukat a zsűriben. Mellettük a We Love Balaton, a Street Kitchen és a Magyar Konyha újságírója, Tucsni László, Kalas Györgyi és Sümegi Noémi értékelt. A zsűri hatodik tagja az ötletgazda Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt. 

Mindent összevetve nagyon jó helyeken jártunk, nagyon kedves, elkötelezett emberekkel találkoztunk, akiknek szívügyük a balatoni gasztronómia, az, hogy jó minőségű fogások kerüljenek a vendég asztalára. Aki nem hiszi, járjon utána – de mindenképp vigyen magával egy Magyar Konyha Balaton 2019 gasztrokalauzt.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra