Balaton

Sümegi Noémi, nyitókép: Szabó Miklós

2020. július 9.

A tó körüli gasztronómia nemhogy feltámadt a járványhelyzet óta, hanem a régi helyek mellett újabbak is nyílnak. Most három új, izgalmas helyről számolunk be.

A vesztegzár utáni időszakban egyre több étterem nyit a meglévő egységei mellett úgynevezett pop-up helyeket: a veszprémi Oliva a Figula Pincészettel karöltve nyitott nyári konyhát Balatonfüreden. Az Oliva Nyári Konyha flancmentes, egyszerű. A Figula-borokhoz illő kínálattal várják a vendégeket a hegytetőn, a Figula Borkertben, 300 éves tölgyfák árnyékában, vagy a 200 éves pincék hűsében, gyönyörű panoráma mellett.

„A spanyolok ezt tapasnak mondanák, én kamrakonyhának

– írta a Facebookon Mészáros Zoltán tulajdonos. – Papírtálca, füstölt sonka, szalámi, sajtok, padlizsánkrém, kőrözött, házi tepertőkrém, aszalt paradicsom, sültkápia-krém, helyben készült kovászos uborka, frissen sütött kenyér, sertés-és kacsapástétom (rilette), mangalica májas a Bakony-Balaton régió henteseitől, napi süti, gyümölcs.” A későbbiekben kolbászos lecsó, grill és BBQ is várható. Nyugágyak, babzsák-fotelek, relax.

Hegyi Zoltán és felesége, akik eddig a Kikötő nevű kulthelyet üzemeltették Mindszentkállán, ahol szállást is adtak és legendás rántottákat reggelire, most megnyitották a Kikötő Csobánc vendégházat Káptalantótiban. A harmadik helyről pedig, amiről beszámolunk, egyelőre nem sokat tudni, de ez is a Káli-medencéhez kötődik és nagyon izgalmasnak ígérkezik. Ez a Káli Cool Káptalantótiban. Art + design finomságokkal – a többi szombaton kiderül.