A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

A jövő megérkezett, jött vele egy sütő

Zirig Árpád

2017. szeptember 8.

Mindannyian lefagytunk, hidegre és keményre, mint az a jégtömb, amit a séf tuszkolt a sütőbe. Minek kell szétolvasztani? Mi értelme van a fagyba zárt halszeletnek? A szakács arcán látszott, őrületes turpisság van a háttérben: sejtelmesen mosolygott, majd bekapcsolta a készüléket.

A Miele titokzatos.

Semmit nem árultak el előre,

csak összecsődítettek egy csomó újságírót Berlinbe, hogy egy régi tejüzem falai között megmutassák, hogyan képzelik ők a jövőt. Meleg, sárga fény kiszűrődött a sütő ajtaján, mi rátapasztottuk arcunkat, és nem értettük, miért nem válik a jég vízzé?
Jön a séf: ha lenne lexikonbejegyzés a „diadalittas arc” szókapcsolatra, az ő fotója lenne az illusztráció. Egy mozdulattal kiemeli a tömböt, a rátett jégfedőt félrevonja, és fölé húzza a kezem. A hal meleg, körülötte minden fagyos. Kése megindul, csattog a deszkán, készül az előételünk.
Értetlenül próbáljuk gyűrködni a pezsgőspohárat – nincs annyi Taittinger Brut, ami annyi víziót adna, hogy kitaláljuk, mi a fene történt itt. Hamarosan, egy kis lézershow meg némi színpadi büszkélkedés után kiderült, miről van szó. Mindez a Miele M Chef technológiáján alapszik:

elektromágneses hullámok segítségével indítják be az ételben a sülési folyamatot:

a Dialog sütő egy modullal rendelkezik, amely meghatározott frekvenciaskálán dolgozik - két szenzort is beépítettek hozzá a sütőtérbe.
Mivel az élelmiszer szerkezete a hőkezelés során folyamatosan változik, az elkészítés optimalizálását a frekvenciák folyamatos hozzáigazítása segíti. Itt jönnek a képbe a szenzorok, melyeken keresztül a modul állandó visszajelzést kap, hogy az étel mennyi energiát vett már fel – elsőre

nekünk is a rég ismert mikrosütő ugrott be, de ez jóval komplexebb

és használhatóbb annál.
A séf keze jár, mit a villám, a hostesslányok úgy forognak a tálcákkal, mintha mi lennénk a Nap, ők meg a bolygók és kisbolygók kerengő rendszere. Hal, hús és tészta: az M Chef technológia érdekessége, hogy az elektromágneses hullámok barnítás nélkül sütnek, azaz a kenyér akár héj nélküli is elkészíthető.

Aki mégis ropogós külsőt szeretne, a technológiát hagyományos sütési üzemmódokkal kombinálhatja

– azt is tudja a gép. Az egyszerű használatot a felhasználóbarát érintőképernyős kijelző segíti.
A munkapulton sárga, leginkább egy óriási hernyóra emlékeztető valami van.

Megfogom, mi az, közelebb hajolok, megszagolom, méhviasz.

Hamar kiderül, hogy borjúbélszín van benne – a burkolás előtt diszkréten lekérgezett hús hamar megsül, akárcsak a jégnél, a köpeny itt sem olvad szét. Belül viszont rózsaszín, ahogy azt a tanítják.
A mai modern konyhák szinte mindegyike kommunikál mobiltelefonjainkkal: a Dialog sütő is hálózati módba kapcsolható, a sőt, a Miele@mobile applikáció receptjei kísérletezésre inspirálnak. Hogy az ismerkedési fázis lerövidüljön, a számos automata program közül választhatunk, sőt, az elkészítési videók és bevásárlólisták mellett az app megengedi, hogy a recept információi közvetlenül a készülékre kerüljenek. A Miele kísérleti konyhájának tudását beköthetjük a konyhába: amit ott szimpatikus, azt a hobbiszakácsok gyorsan letölthetik.
Aki a hagyományos „tekergetős” sütőkhöz szokott, biztos meglepődne a berendezés előtt: a Dialog használata leginkább két paramétertől függ.

A gourmet-egység annak az energiamennyiségnek az egysége, amelyet a készülék az ételre továbbít - egy gourmet egy kilojoule-nak felel meg.

Az intenzitás beállításához az erős, közepes és gyenge fokozatok állnak rendelkezésre. A teljesen manuális – professzionális -  beállítások mellett számos automatikus programok könnyíti meg a munkát.
A legizgalmasabb az, hogy különböző állagú és készítési idejű ételeket is egyszerre tehetjük be, egyik sem fog túlsülni, semmi sem marad nyers.

Mintha valami sci-fi lenne, de a sütő tulajdonképpen kommunikál az alapanyaggal, a szenzorok veszik a jeleket, így oda irányítják az energiát, ahová kell.

A tepsire halmozott bélszín, a gomba, a paradicsom és a cukkinicsíkok egy normál eszközben nem sikerülnének így. A paradicsom meg sem repedt, a gombák sem estek össze, miközben a marhára tekert szalonnacsíkok tökéletesen ropogóssá váltak.
A Dialog tulajdonképpen hülyebiztos, nem kell agyalni, mit, hogyan, milyen sorrendben teszünk be. Elsőre marketingmaszlagnak hatott, de a Miele tényleg helyettünk gondolkodik.

Gyanítom, ezzel még a karaj sem lesz száraz, sőt, talán egy knédli is elkészíthető benne.

A séf szerint a sütési idő lényegesen gyorsabb – valóban úgy tűnik, az otthoni konyhában is fel kell készülnünk a paradigmaváltásra.
A Miele eddig sem volt olcsó – a német, máig családi tulajdonban levő cég erősen a prémium-kategóriában evezget. A Dialog az eddigi 2-3000 ezer eurós csúcsmodelljeiket is felülmúlja. Mivel Magyarországon csak 2019-től kapható, hazai ára nincsen, de a helyszínen elcsípett információk szerint 7-8000 euró, vagyis 2,1-2,4 millió forint körül várható a megjelenése. Igen, ehhez

kell a nagy levegő, de az űrrakéta és az F1 autó sem olcsó.

Nem lesz ebből tömegmodell, de aki megveszi, gyanítom, élvezni fogja.