Cikkek

Orbán Szilvia

2020. szeptember 27.

A Közép-Amerikából származó csemegéből nehéz kifogni az épp optimális érési fázist, de van mód arra, hogy segítsünk magunkon.

Az avokádó (Persea Americana) igazi superfood, azaz olyan élelmiszer, amely kimagaslóan gazdag tápanyagokban, fogyasztása ezért rendkívül egészséges. Akár mártogatóst készítünk belőle, akár a reggeli pirítósra halmozzuk, elfogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk fittségéért. A növény termése ugyanis

rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így található benne A, B, C, E és K-vitamin, magnézium, vas, folsav, kálium, foszfor, réz, de omega-3 zsírsav és különböző antioxidánsok is.

Rosttartalma is magas. Jót tesz az idegrendszernek, a vércukorszintnek, a bőr szépségének és a keringésnek, ráadásul az agyműködést is serkenti. Éppen ezen tulajdonságai miatt az elmúlt években elképesztően megnőtt iránta a kereslet, gyakorlatilag ma már az egész világon népszerű.


A gyümölcs itthon is mindennapossá vált a boltok zöldség-gyümölcs polcain, és rajongótábora is egyre nagyobb. A vásárlás során azonban finoman szólva sem egyszerű kifogni azokat a darabokat, amelyek épp az érés optimális fázisában vannak, vagyis már nem kőkemények és íztelenek, de még nem is annyira puhák és szottyosak, hogy elmegy tőlük az ember kedve.

Ezt az állapotot megtalálni pedig nem egyszerű, amit több, interneten keringő mém, is jól szemléltet.

A vicces fotók lényegében mind arról szólnak, hogy milyen szűk időablak áll a rendelkezésünkre, ha a megfelelő állagú avokádót szeretnénk elfogyasztani. A boltban még csodaszép, teljes pompájában tündöklő termés hazaérve pillanatok alatt képes rettenetes barna péppé alakulni.


Van azonban egy trükk, amivel akár egy félérett avokádó is percek alatt „megérlelhető”, így többé nem okoz gondot az ideális puhaságú gyümölcsök felkutatása, s nem kell napokig várni a tökéletes pillanatra sem.

A hack lényege, hogy az avokádó felmelegítésével a termésben természetesen is termelődő, az érést elősegítő etilént csapdába lehet ejteni, így a gyümölcs érése felgyorsul. A melegítést két egyszerű módszerrel is megoldhatjuk:

Sütőben

A sütőt melegítsük elő 90-95 fokra, majd az alufóliába csomagolt, hőálló tálba helyezett avokádót tegyük be 10 percre. Ennyi idő általában elég, de ha még mindig keménynek érezzük a gyümölcsöt, hagyjuk bent további 10 percre. Amikor az avokádót már megfelelően puhának találjuk, vegyük ki a sütőből, és tegyük hűtőbe, amíg lehűl – melegen gyakran kellemetlen utóízt kap – és már fogyaszthatjuk is.

Mikróban

Az avokádót vágjuk ketté, és vegyük ki a magját. A megfelezett darabokat egyenként csomagoljuk frissentartó fóliába, és 2 percre tegyük be a mikróba, magas fokozatra. Ha a gyümölcs „elkészült”, vegyük ki, és még becsomagolva engedjünk rá hideg vizet, hogy ne főjön tovább, majd csomagoljuk ki és fogyasszuk el. A trükk sokaknak bevált, érdemes tenni vele egy próbát.

Ha nem muszáj azonnal felhasználnunk, a gyümölcs természetesen fokozatosan, néhány nap alatt is egyszerűen megérlelhető. Hagyjuk simán a konyhapulton, vagy ha különösen kemény, tegyük papírzacskóba egy alma vagy egy banán társaságában. (Az alma, a banán, az avokádó és a kivi mind etiléngázt termel, így egy kemény gyümölcs mellé téve ezek felgyorsítják az érési folyamatokat.) Az etilén feltöri a belső sejtfalakat és a keményítőt cukorrá alakítja, így a gyümölcs természetes módon érik meg.

Fagyasszuk vagy ne?

Az avokádóval kapcsolatban gyakran felmerül egy másik dilemma is: lehet-e, és ha igen, hogyan érdemes lefagyasztani? Nos, a legjobb, ha a gyümölcsöt rögtön elfogyasztjuk, de ha túl sok az avokádónk, vagy a készleteinket szeretnénk feltölteni, le is fagyaszthatjuk a gyümölcsöt, erre talán a legpraktikusabb módszer az, ha vékony szeletekre vágjuk, és sütőpapírral gondosan elválasztva, tálcára téve lefagyasztjuk, majd amikor megkeményedett, az egyes szeleteket már közösen is zacskózhatjuk, így már nem ragadnak össze. Ezzel az eljárással az avokádó később bármilyen célra könnyen felhasználható.

Sima hűtőben az avokádó 1-3 napig marad friss.

"Ördögi" superfoodBár az avokádó kedvező élettani hatásait, és a fogyasztásával járó egészségügyi előnyöket senki nem vitatja, nem mehetünk el amellett sem, hogy hirtelen jött népszerűsége milyen környezeti terhelést jelent a bolygó számára. A világ az elmúlt években annyira rákapott erre a finomságra, hogy

az avokádóláz miatt egész erdőségeket kell kiirtani őshazájában,

Mexikóban. 2016-ban például mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt vágtak ki például Mexikó egyetlen, avokádótermesztésről híres tartományában, és a gyümölcs iránti rajongás azóta sem csitult, sőt.

A kétezres évek elején az avokádótermelés ugyan már megháromszorozódott, de ez idő alatt az amerikai exportigény a tízszeresére (!) nőtt, míg Kínában – az előző évhez képest – minden egyes esztendőben megduplázódik a kereslet. Fontos az is, hogy az avokádófák a fenyőkkel azonos területeken érzik jól magukat, ám

az ültetvények kétszer annyi vizet igényelnek, mint az őshonos fák,

ez pedig szintén komoly probléma. A fenti tények miatt a mexikói hatóságok évek óta nem adnak ki új engedélyeket avokádóültetvények létesítésére, de sok az illegális termelő, akik kiszűrésére nincs is meg a kapacitás.

Hiába csodálatos és tápláló ez a gyümölcs, érdemes tehát jól megfontolni, mennyit fogyasztunk belőle.

Kapcsolódó cikkek