Cikkek

Orbán Szilvia

2022. augusztus 10.

Zöld istennő saláta, felturbózott instant ramen, főzős előfizetések – eddig ezek az év közösségi trendjei.

Ha új főzős ötletekről van szó, egy biztos: a netre mindig számíthatunk. A megszámlálhatatlan ilyen témájú tartalomból pedig időről időre kiemelkedik egy-egy érdekesnek tűnő, ötletes, vagy éppen meghökkentő felvetés, amit a közösség villámgyorsan felkap – így születnek a trendek. A karantén kezdetén például ott volt nekünk a kovászos kenyér és a Dalgona kávé, tavaly mindenki sült fetás tésztát sütött és lazacos rizstálat készített. Azon túl, hogy a hírfolyamunkban egyre gyakrabban tűnik fel egy-egy szemrevaló recept, ezek az ötletek akár még a konyhai tudásunkat is fejleszthetik, de ízek, kombinációk és technikák tekintetében szinte biztosan mélyítik a tapasztalatainkat.



A Thrillist nemrég összeszedte az idei év legnépszerűbb közösségi ételtrendjeit – szerintük ezek voltak azok, amelyek szép lassan megszállták a feedünket 2022-ben.


Mindenféle pirítós


Az Y-generáció kedvenc avokádó toastja idővel egy egészen új világot nyitott meg: minden konyha egyik legalapvetőbb alapélelmiszere, a kenyér, ma már jóval több egy-egy sima szeletnél. A pirítósok népszerűsége például pillanatnyilag megkérdőjelezhetetlen, és a sima vajas, vagy a még hagyományosnak tekinthető dzsemes változatok mellett egyre másra jelennek meg az elsőre szokatlan verziók is. A ricottás, a pizzás, sőt, a pudingos-vaníliakrémes (custard) pirítós is nagyot ment idén. A ricottás pirítóshoz elég csak egy-két kanálnyi maradék ricotta, amit robotgépben jól felhabosítunk, majd egy szelet teljes kiőrlésű pirítósra simítunk, végül megcsorgatunk némi mézzel. A pizzáshoz a vastagra szeletelt, kovászos kenyérből készült pirítóst kenjük meg kevés marinara szósszal, pakoljunk rá mozzarellát és szalámit – voilá, kész is az Insta-kompatibilis reggeli.



Sajt és rizs – koreai módra


Ez a snack hack a tteokbokki nevű, koreai utcai ételből merített ihletet. A sajtos, ropogós harapnivaló egyszerű változatával mindenképp érdemes egy próbát tenni: egy rizslapot puhítsunk fel kevés vízben, tegyünk rá egy szelet sajtot és tekerjük fel, ügyelve, hogy sütés közben a végein se lógjon majd meg az olvadó sajt. A kis tekercseket kevés olajon, serpenyőben süssük ki – a sajt olvadjon meg, a külsejére pedig süljön ropogós kéreg.



A street food érzést erősíthetjük, ha sütés előtt több tekercset pálcákra tűzünk, és az ételt így sütjük ki. A legjobb koreai csípős paprika szósszal – gochujang – de lényegében bármilyen sós szószba mártogathatjuk.


Sült zab


A zabkása az utóbbi időben végre megkapta azt a rebrandelést, amire már oly régen szüksége volt. Manapság, ha a hagyományos zabos reggelit kicsit fel szeretnénk turbózni, készítsünk belőle meleg, sütiszerű ételt: a zabpelyhet keverjük össze tejjel, cukorral és egy csipetnyi sóval – eddig ismerős a recept. Ahelyett viszont, hogy a keveréket lassan megfőznénk, ezúttal öntsük sütőtálba, és süssük ki a sütőben. A kisült finomságot ízlésünk szerint alakíthatjuk: kanalazzunk rá tahinit vagy ropogós mogyoróvajat, vagy csepegtessünk rá kevés kókuszvirágszirupot, vaníliapasztát. Friss gyümölcsökkel is finom.

A recept egy változata:



Tojás és rizs - Japánból


Valami új, egészséges, de cécó nélküli reggelire vágyunk? Itt a tamago kake gohan, a japánok egyik kedvence, ami nagyjából annyit tesz: tojást a rizsre. Hogy hogyan készül? A gőzölgően forró, főtt rizsre üssünk egy nyers tojást, majd jó alaposan keverjük össze az ételt.



A tűzforró rizs segít megfőzni a tojást, és az eredmény egy krémes, könnyű, zabkása állagú, finom rizsétel lesz. Kevés szójaszósszal, szezámmaggal vagy aprított hagymával az élmény tovább fokozható.


Főzős előfizetések


Van annak oka, hogy annyi influenszer fordult a főzős előfizetések felé: a segítségükkel úgy tehetünk kirándulást a különböző konyhák sokszor ismeretlen világába, hogy receptek ezreit kellene átböngésznünk, sőt, anélkül, hogy egyáltalán ki kéne tennünk a lábunkat a bevásárlás miatt otthonról.



A legtöbb ilyen meal box személyre szabható szolgáltatásokat kínál, kiválasztható az étrend preferenciánk, de bejelölhető az esetleges egészségügyi korlátozás is. Nagy előnyük az is, hogy minden hozzávalót pontosan kimérnek, így a méricskéléssel sem kell bíbelődni. Az új előfizetőket általában változatos kedvezményekkel is jutalmazzák.


Zöld istennő saláta


Állítólag ez a recept igazi hittérítő: kapu a finom, friss saláták világába azok számára, akik eddig elutasítóak voltak.

A dresszingre mindenki esküszik, érdemes kipróbálni.

A recepthez először is vágjunk apró, falatnyi darabkákra édeskáposztát és uborkát, és a feldarabolt zöldségeket tegyük tálba. Aztán jöjjön az öntet: egy érett avokádót, a pár szál kedvünkre való, friss zöldfűszert, egy citrom levét, egy mogyoróhagymát, egy gerezd fokhagymát, egy maréknyi diót és egy kevés sörélesztő pelyhet turmixoljunk össze, majd kanalazzunk a káposztára és az uborkára, és alaposan keverjük össze. Tortilla chips-szel kanalazzuk.




Chilis-fokhagymaolajas instant ramen


Egy ételtrendes cikkből nyilvánvalóan nem maradhatnak ki az instant tésztás hackek sem. Ez a recept volt az egyik kedvenc az idén: míg a tészta fő, a felaprított fokhagymát, zöldhagymát és gyömbért tegyük egy tálka aljára, szórjuk meg némi chilipehellyel, és ha volt, a tésztához csomagolt fűszerrel. Néhány kanálnyi olajat hevítsünk fel, és öntsük a tálba, a fűszerekre, majd ebbe borítsuk a lecsepegtetett tésztát. Tükörtojással vagy negyedelt keménytojással is ehetjük. A ruganyos, kellőképpen fűszeres tészta igazi comfort food egy fárasztó nap végén.

Íme egy változata:




Fagyis creme brulee


Míg a valódit általában menő éttermek étlapján találjuk, a creme brulee otthoni, leegyszerűsített változatát igazából három hozzávalóból is összedobhatjuk. Ehhez a recepthez mindössze tojásra, cukorra és fagyira van szükség. A vaníliafagyit olvasszuk fel a mikróban, és ha lehűlt, habverővel keverjük hozzá a tojást, majd az egészet keverjük simára, krémesre.



A keveréket öntsük kis kerámia sütőformákba, amelyeket tegyünk vízzel ujjnyira feltöltött tepsire. Addig süssük, amíg a krém már némiképp megszilárdult. Tálalás előtt szórjuk meg a desszert tetejét cukorral, és zsebsárkánnyal karamellizáljuk aranybarnára – konyhai fáklya hiányában a sütő grillfunkciója is megteszi.

KATT IDE a videóért >>> 


Reszelt tojás


A tojás az egyik legsokoldalúbban felhasználható konyhai alapanyag, amiből gyakorlatilag mindenféle étel – reggelitől a desszertekig tényleg bármi – elkészíthető. Ez a hack azoknak ajánlott, akik nem szeretik a túl keményre főtt tojás fojtó állagát: a keménytojást egyszerűen csak reszeljük le, és máris egy teljesen más textúrájú, könnyed tojással dolgozhatunk tovább.



Avokádó- vagy más krémekbe is keverhetjük, ha egy kis érdekességet vinnénk egy megszokott receptbe.


Gomba a hús helyett


A fenntarthatósági szemlélet előretörésével egyre többen keresik a húspótlás alternatíváit, és erre a célra a gombák kiválóan megfelelnek. Néhány gombafaj ugyanis meghökkentően jól hozza egy-egy húsétel textúráját.



Gombával készülhet akár isteni taco vagy szendvics is, sőt, bizonyos fajtákból – például a sárga géva-, másnéven erdei csirkegombából (Laetiporus sulphureus) még remek steak is.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra