Cikkek

Orbán Szilvia

2020. július 9.

A koronavírus miatti intézkedések enyhítését nagyszabású, jelképes rendezvénnyel ünnepelték a cseh fővárosban.

A világjárvány által okozott válságnak nem csak a gazdasági, hanem a szociológiai, közösségi vetületei is jócskán megmutatkoztak az utóbbi időszakban. Most, hogy térségünkben enyhülnek a korlátozások, Prága egy egyedülálló akcióval ünnepelt.

Tavasszal, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a koronavírus világjárványt okozhat, a Cseh Köztársaság gyorsan lépett, és az elsők között döntött a kijárási korlátozás bevezetéséről, illetve a maszkviselés ajánlásáról. Az intézkedések mostanra úgy tűnik, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen a kormány nemrégiben enyhíthetett a csoportos gyülekezésre vonatkozó, hetek óta érvényben lévő korlátozásokon. Ennek megünneplésére pedig a cseh főváros különleges módot eszelt ki: a helyiek óriási szabadtéri vacsorát rendeztek.

A cseh fővárosban

lezárták a világhíres Károly hidat, és felállítottak egy fél kilométer hosszúságú asztalsort,

ezzel vacsorára és közös együttlétre buzdítva a helyieket.

A Megterített híd névre keresztelt rendezvényt június utolsó napján tartották a cseh főváros szívében. Az ötletgazda Ondrej Kobza kávéház-tulajdonos és közéleti aktivista volt, akinek nevéhez korábban már több más, sikeres projekt – például a köztéri zongorák elhelyezése – is fűződött.


Az elgondolás az volt, hogy az összeköttetést, az emberek közötti kapcsolatot jelképező Károly híd ideális helyszín lenne egy olyan esemény megszervezésére, amelynek célja a közösség bizalmának újraépítése. Az ötletet az önkormányzat is támogatta.

„Szigorúan betartjuk a higiéniai előírásokat.

Mindenütt elérhetőek lesznek a fertőtlenítőszerek, az asztalsort pedig kisebb csoportokra bontjuk” – nyilatkozta a rendezvény előtt a belváros polgármestere, Petr Hejma.

Tudni kell, hogy az esemény valóban rendkívüli, ugyanis a világörökség részét képező Károly hidat tényleg csak a legritkább esetben engedik lezárni. A város nem titkolt célja az volt az akcióval, hogy a világ figyelmét felhívja: Prága újra várja a turistákat.

„Tudatni akartuk a világgal, hogy a város újra él”

– fogalmazott a polgármester.

Úgy tudni, hogy az eseményt a két hídfő környékén üzemelő éttermek és szállodák is tevőlegesen támogatták, mégpedig úgy, hogy a mosdóikat a résztvevők rendelkezésére bocsátották. Mivel óriási volt az érdeklődés,

az eseményre előzetesen regisztrálni kellett egy weboldalon,

random járókelők nem ülhettek csak úgy az asztalokhoz, amelyek egyébként mintegy 515 méteren keresztül kígyóztak az óvárosban, és amelyek mellett nagyjából 2000 embernek jutott hely.

A Megterített hídon a rendezőknek nem kellett az ételekkel bíbelődniük: ők a helyszínt, az virágokkal díszített asztalokat, és a terítéket biztosították, a vacsorát pedig az emberekre bízták, míg a szórakoztatásáról helyi zenészek gondoskodtak.


„Az ételeket mindenki maga hozza. Bízom benne, hogy megkínáljuk egymást, és senki sem fél majd a másiktól” – bizakodott az esemény előtt a szervező.


Bár a rendezvény iránt hatalmas volt az érdeklődés, és a korlátozások is enyhültek, nem szabad elfelejteni,  mire figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet: a járvány még nem ért véget. A Cseh Köztársaságban június elején három kategóriába – piros, sárga és zöld – sorolta az EU-s tagállamokat. Magyarország a zöld, azaz az alacsony kockázati kategóriában kapott helyet. A zöld besorolású országok polgárai szabadon utazhatnak át Csehország területén, míg a másik két csoportba sorolt országokból érkezőknek rendelkezniük kell egy negatív PCR teszttel. A köztársaságba bizonyos Unión kívüli országokból is könnyebbé vált a beutazás, de például az Egyesült Államok továbbra sincs az enyhítést követő cseh listán.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek