Életmód

Orbán Szilvia

2020. augusztus 4.

lazac , halbőr , chips , ropogtatnivaló , snack

A magyarokba kódolt rajongás a sült szalonna roppanó-sós bőre iránt nem egyedi – azonban vannak más, kipróbálásra érdemes alternatívák is.

A szalonnasütés az egyik legkedveltebb szabadidős, társasági elfoglaltság, ha az ember kerttel rendelkezik.

A sült szalonna zsírjával ízesített friss kenyér illata a gyerekkorunktól elkísér bennünket, csakúgy, mint a jóízűen elropogtatott szalonnabőr íze.

Felnőtt fejjel aztán persze igyekszünk minél tudatosabban és egészségesebben étkezni, de azért néha még szívesen újraéljük a múlt emlékeit.


A mai gasztronómiában – csakúgy, mint életünk sok más aspektusában is – teljes pompájában virágzik az új alternatívák keresése, a dolgok helyettesíthetőségének eszméje, s az innovatív gondolkodás az ágazat minden apró szegletét átjárja. Ahogyan egyre tudatosabban figyelünk az egészségünkre, és szinte hetente bukkannak fel az újabbnál újabb „alternatív” tészták, kenyerek, húsok – gyakorlatilag bármi – csak idő kérdése volt, hogy a szép emlékeket idéző ropogós szalonnabőrrel kapcsolatban mikor állnak elő a gyártók egy ügyes és finom alternatívával, írja a FoodBeast, amely talált is egy új kedvencet.

Bár a snackként fogyasztott ropogós halbőr a világ számos helyén már régóta nagyon is kedvelt csemege,

az európai fogyasztók csak mostanában kezdik igazán felfedezni. Egyre több helyen találkozhatunk már ilyen, chips-ek módjára csomagolt ropogtatnivalókkal, ami azért is jó hír, mert a tengeri uszonyosokból készített halropi nem csak ízletes, de tele van fehérjével, kollagénnel és omega-3 zsírsavakkal is, s ellentétben a sertésbőrrel – amely ugyan az igazat megvallva kicsit ropogósabb, de sokkal több szénhidrátot tartalmaz – nem is nehezít el annyira.


A piac egyik új szereplője a Goodfish márka vadon fogott alaszkai lazacból készített chips-e, amely jelenleg négyféle ízben készül: kapható tengeri sós, fűszeres barbeque, chili-lime és vörösáfonyás változatban. Egy zacskó állítólag mindössze 90 kalóriát tartalmaz, és keto-, illetve paleoétrend-barát.

A márka ropogtatnivalói ugyan egyelőre nem kaphatóak a hazai boltokban, de aki nyitott szemmel jár, hasonló termékekkel már találkozhatott az üzletekben. Addig is, míg mindennaposak lesznek a polcokon,

süthetünk magunknak mi is, otthon:


Amire szükségünk lesz, az némi alaposan megtisztított lazacbőr, esetleg fűszer, illetve valamilyen mártogatnivaló (például sűrű szójaszósz, fűszeres majonéz, guacamole, vagy chiliszósz). A bőrt először lefelé fordítva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 50 fokos, légkeverésre kapcsolt sütőben (a sütő ajtaját is nyitva hagyhatjuk résnyire), nagyjából 4 óra alatt teljesen kiszárítjuk. Akkor jó a bőr, ha roppanva törik, és már nem hajlítható. Ekkor a bőrt kisebb darabokra törjük, és bő, forró olajban néhány perc alatt kisütjük úgy, hogy a darabokat folyamatosan az olajban tartjuk.

Sütés közben a halbőr látványos változáson megy keresztül: akár a tízszeresére is puffadhat.

Az így készített halbőr chips kitűnő vendégváró-rágcsálnivaló.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek