Hírek

Magyar Konyha

2024. április 28.

2024. április 27-én este Budapesten megtartott Díjátadó Gálán Bárdos Saroltát választották a tizennyolcadik Borászok Borászának, illetve átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat. A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték.


Íme a győztesek névsora:

Borászok Borásza:
BÁRDOS SAROLTA

Borászok Barátja:
AMBRUS LAJOS és WOJCIECH BOŃKOWSKI

A Jövő Borásza Ösztöndíjasa:
KOTA MIKLÓS


HOGYAN VÁLASZTOTTÁK MEG AZ ÖTVENEK A BORÁSZOK BORÁSZÁT?

Az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei pontos szabályok mentén állították össze – ők ötvenen lettek a Borászok Borásza jelöltjei. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt maguk közül választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az alábbi öt főből álló döntő:
A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Bárdos Sarolta a 18. Borászok Borásza, így ő kapja a 18. csillagot Budapest belvárosában, a Zrínyi utcában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán. A koccintással egybekötött avatást május 10-én, 11.00 órakor tartják.

A BORÁSZOK BARÁTJA DÍJ

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjat adományozó grémium idén két borbarátot is érdemesnek tartott a díj elnyerésére, ezért 2024-ben Ambrus Lajost (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője) és Wojciech Bońkowskit (Master of Wine, Tokaj szakértő) is Borászok Barátjának választották. 

A JÖVŐ BORÁSZA

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már nyolcadik alkalommal írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Kota Miklós többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:

 a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
 féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
 szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
 tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
 meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre
A következő kiírás is hamarosan elérhető lesz, érdemes meglátogatni majd a Borászok Borásza honlapját a részletekért. Annyit már most lehet tudni, hogy az időzítés a hagyományok szerint alakul, amely alapján november 15-ig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő Jövő Borásza Ösztöndíjért.