Hírek

Orbán Szilvia

2020. szeptember 3.

erdőirtás , haszon , törvény , szigorítás , Nagy-Britannia

Az Egyesült Királyság kormánya azt javasolja, hogy a törvénytelenül kipusztított erdők helyéről származó áruk termelőit és beszállítóit a jövőben büntessék meg.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Minisztérium (DEFRA) közleménye szerint a későbbiekben

megkövetelnék a Nagy-Britanniában működő vállalatoktól, hogy az elvárható gondossággal kövessék nyomon a beszállítóikat,

és tudjanak róla, hogy az olyan alapanyagok, mint például a kakaó, a szója vagy a pálmaolaj – az erdőket, illetve más természetes ökoszisztémákat védő – helyi törvényeket betartva, legális forrásokból kerül-e hozzájuk.


Úgy tudni, hogy a DEFRA elsősorban majd a nagyobb cégek működését vizsgálná, amelyek – most még nem meghatározott – bírságra is számíthatnának, ha nem teljesítik a törvényben előírtakat.

„Ez a megközelítés a termelő országok kormányainak és közösségeinek azon törekvésével karöltve működne, hogy a helyi törvényeket, rendelkezéseket betartó, törvénytisztelő vállalkozások élvezhessenek előnyöket” – írják a közleményben. „Van egy rendkívül fontos kapcsolat az általunk megvásárolt áru és annak tágabban értelmezett környezeti lábnyoma között, ezért konzultált a kormány az új szabályozásról. […]

A brit beszállítói lánc minél fenntarthatóbbá alakítása már ezidáig is jelentős fejlődésen ment át az elmúlt években, azonban ez még mindig nem elég.

A más kormányokkal, illetve az egyes vállalatokkal és farmerekkel való szoros együttműködésünket tovább kell folytatnunk, hogy megóvjuk létfontosságú erdőségeinket, egyben pedig biztosítsuk a megélhetést a koronavírus-járvány követő, zöldebb időkben is.”


A Greenpeace ugyanakkor élesen kritizálja a javaslatot, amely szerintük teljesen hibás.

„Így soha nem fogjuk megoldani az erdőirtás globálisan fenyegető problematikáját. Az olyan óriásvállalatoknak, mint például a Tesco – amely több húst és tejterméket ad el, és több szóját használ fel takarmányozásra, mint bármelyik más brit kereskedő – is tudnia kell, mi a teendője, hogy a tevékenységét követő ’erdőirtási lábnyom’ csökkenhessen végre” – magyarázta a Greenpeace aktivistája, Elena Polisano. „Arra lenne szükség, hogy csökkentsék kínálatukban a hús- és tejtermékek mennyiségét, így lehetne azonnal elvágni az erdőirtókat a beszállítói lánctól” – fogalmaz. „Ráadásul

a javaslatban egyetlen szó sem esik arról az aggasztó tényről sem, hogy némely farmernek van ugyan egy olyan terméke, amely megfelel az előírásoknak, azonban a pusztítást tovább folytatja egy vagy több másik alapanyag előállítása közben.

Ez pedig így nem más, mint a problémák szőnyeg alá söprése” – állítja Polisano, aki Brazíliát hozza fel példaként. „Mindannyian tanúi lehettünk annak, amikor Bolsonaro elnök síkra szállt a brazil mezőgazdaság bővítése mellett – az amazóniai esőerdők kárára.”


Múlt hónapban a Tesco épp azzal került a figyelem középpontjába, hogy felszólította a brit kormányt: tegyen lépéseket annak biztosítása érdekében, hogy a Nagy-Britanniában árult élelmiszerek „erdőirtás-mentesek” legyenek.

„Amazónia természeti értékeinek védelme mindannyiunk számára kritikus kérdés, amely csakis a kormányok, gazdasági szereplők és szakértők széles összefogásával jöhet létre”


– fogalmaztak akkor. A mostani kormányjavaslatról 6 héten át tanácskoznak a brit honatyák, ahol megvizsgálják majd a szabályozás lehetséges üzleti és más vonatkozású hatásait is, írja a Just-Food.