Hírek

Orbán Szilvia

2020. október 9.

DowntonAbbey , brit , angol , karácsony , szakácskönyv , sorozat

Mrs. Patmore iránymutatásait követve az 1910-es évek brit arisztokratáinak legkedvesebb fogásait mi is könnyen az ünnepi asztalra varázsolhatjuk.

A helyszín Yorkshire, a Crawley család nagybirtoka – egészen pontosan az ebédlő: az asztalt körülülők nem csak ínyenc fogásokat ízlelnek, de egymásba is belekóstolgatnak kicsit. Passzív-agresszív sznobéria, elmés adok-kapok szócsaták, fájdalmas szerelmi szálak bonyolódásának színhelye a pompás terem, illetve egész Downton Abbey, amely a brit tévéfilmgyártás legújabb korszakának büszkesége, egyben a világ egyik legnézettebb sorozata is.


Az eredetileg három évadosra tervezett – egy V. György korabeli brit nemesi család és személyzetének mindennapjait bemutató – televíziós széria a hatalmas népszerűségre való tekintettel még további három kört élt meg. 2010-es indulásakor még senki nem sejtette, hogy tízmilliós nézettség és számtalan szakmai elismerés (köztük Golden Globe és Emmy-díjak is) övezi majd a brit drámasorozat útját, de így lett. A nagyszerű színészeket felvonultató Downton Abbey 1981 óta a legsikeresebb kosztümös sorozat Nagy-Britanniában.


De térjünk vissza a konyhába, hiszen arisztokrata lét mindennapjainak egyik fénypontja mégiscsak a vacsora. S bár úgy tűnik, mintha a család mindent megtenne azért, hogy a karcos modorú szakácsnő, Mrs. Patmore által gondosan összeállított menüsorról, a csodás ételekről elvonja a figyelmünket, a főzés iránt érdeklődők az epizódok nézése közben időről időre megállapíthatják, hogy a mindig nett személyzet által felszolgált fogások olyan étvágygerjesztőek, hogy gyakorlatilag bármelyiket elfogadnák akár saját ünnepi asztaluk díszeként is.


Akinek a széria luxus ételei miatt futott már össze nyál a szájában, most örülhet, ugyanis elkészült a hivatalos Downton Abbey karácsonyi szakácskönyv,  amelyet nagyjából 7200 forintos áron kínálnak – pillanatnyilag még csak előrendelésre – az Amazon oldalán, a valódi megrendelési időszak október 21-én nyílik majd meg.


Az már biztos, hogy a könyvben többek között megtalálható lesz a hagyományos sült paszternák, a lazacfasírt, a fácánleves, a yorkshire-i karácsonyi pite, a mogyorós-kávés torta, vagy a vörösboros kakas receptje is, de ezeken kívül még

sok-sok korabeli, kedvelt és gazdag étel leírása – illetve a hozzájuk kapcsolódó hasznos tippek – is, amelyekkel garantáltan nem csak a tévésorozat híveit varázsolhatjuk el a közelgő ünnep családi lakomáin.


Kis ízelítő a tartalomból: