Hírek

Orbán Szilvia

2020. augusztus 14.

A „világ első, 3D-nyomtatón készült vega húsát” már tesztelik Izraelben, de a tervek szerint jövőre az európai éttermekben is rendelhető lesz.

2020 sok szempontból lesz emlékezetes, de az év még mindig sok változást és újdonságot tartogat. Nemrég érkezett a hír, hogy egy izraeli vállalat, a Redefine Meat megalkotta a „világ első, háromdimenziós nyomtatóval készült húsát”. Az alternatív steakként meghatározott termék állítólag – a 3D technológiának köszönhetően – meggyőzően másolja le a valódi húsok textúráját, megjelenését és ízét is.


Az új vegán műhús

szójából és borsóból kivont fehérjét, kókusz- és napraforgó olajat, illetve természetes színezéket és ízesítőket tartalmaz. Küllemében a marhahús izomszerkezetét utánozza, magas a fehérjetartalma, ráadásul – mivel növényi alapú – nincs benne koleszterin.

A termék megalkotása során a Redefine Meat az élelmiszer-technológusok mellett hentesekkel és séfekkel is szorosan együttműködött. Úgy tudni, hogy a projekt során a szakemberek 70-nél is több érzékszervi faktort – például a steak textúráját, szaftosságát, zsíreloszlását, tapintásérzetét – térképeztek fel digitálisan.

A printerben készülő műhús tesztelését a hírek szerint már júliusban megkezdték a legmenőbb izraeli éttermekben, és a tervek szerint

jövőre akár az európai éttermekben is kipróbálhatják már a kíváncsi, innovációra nyitott vendégek,

míg bolti forgalmazása 2022-re várható.

Az alternatív steak gyártója úgy gondolja, hogy találmányuk az egész élelmiszeripar számára hatalmas lehetőségeket, és új kapukat nyit.


„Ez a világ első 3-dimenziós nyomtatója, amellyel a valódihoz megdöbbentően hasonló steak alkotható. Ez egy igazi mérföldkő, hiszen

eljutottunk oda, hogy akár tömeggyártásban is elő tudunk állítani egy ízben és állagban is elképesztően jó műhúst”

– magyarázta az innováció fontosságát a gyártó cég elnök-társalapítója, Eshchar Ben-Shitrit. „Egy olyan húsmentes steak megalkotása, amely egy állati hússzövet izomrostjait képes meggyőzően utánozni, egészen különleges nyomtatót igényel.

Idáig senki nem rendelkezett ilyen 3-dimenziós eszközzel, azonban mi az elmúlt két év során kifejlesztettük.”

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Redefine Meat közel sem az egyetlen vállalat, amely a laboratóriumi körülmények között létrehozott műhúsok nagybani gyártásával kacérkodik. A Beyond Burger hamburgerei például – igaz, a mostanitól eltérő technológiával, de – már három éve megjelentek és jól teljesítenek a piacon, 3D-módszerrel készített húsokat pedig például a Novameat is készített már.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra