A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Orbán Szilvia

2019. november 20.

georgewashington , whiskey , mountvernon , szeszfozde

Az Egyesült Államok első elnöke, miután visszavonult hivatalából, whiskeyfőzésbe kezdett.

Washington 1797 után vonult nyugdíjba az elnöki székből, és hamarosan az új nemzet egyik legnagyobb whiskeygyártója lett. Különleges, fehér whiskey-jét ma is megkóstolhatják az érdeklődők.

A virginiai Mount Vernonban letelepedő Washington a nehéz államirányítást eredetileg csendes lelkészi hivatalra cserélte, azonban a véletlen másképp hozta. Úgy tudni, hogy a Nemzet Atyját újonnan felvett birtokvezetője, a skót James Anderson győzte meg arról, hogy szeszfőzdét nyisson, ugyanis a szemfüles beosztott felismerte: a város adottságai és infrastruktúrája kiválóan alkalmas a tevékenységre. Mount Vernon környékén akkoriban rengeteg rozs termett, víz is volt elegendő, illetve a telken egy malom is működött.

Virtuális túra a birtokon >>

A vállalkozás elsőre mégis merésznek tűnt, és a történet szerint a volt elnököt nem volt egyszerű rábeszélni, de végül kötélnek állt, és hamar kiderült, hogy jó döntést hozott.

A szeszfőzdét a már a birtokon álló malom mellé, a Dogue-patak partjára építették, a kastélytól 3 kilométerre. Az üzem mindössze két év alatt közel 11 ezer gallon, azaz körülbelül 42 ezer liter úgynevezett fehér whiskey-t állított elő, amelyet a fennmaradt iratok alapján biztos vevőkör vásárolt. Washington whiskey-je sosem látott palackot, és nem is érlelték – a fahordókban kínált italt gallononként 50 centért árulták. A források szerint maga George Washington is kortyolgatta saját italát, igaz, csak alkalomadtán; a volt elnök igazi kedvence ugyanis a madeira bor volt.

A szeszfőzde fényesnek ígérkező jövője azonban derékba tört, amikor Washington 1799-ben váratlanul elhunyt, majd az elhanyagolt üzem később le is égett.

2007-ben viszont a létesítmény új esélyt kapott, és napjainkban a feltámasztott szeszfőzde újra whiskey-t és brandyt árul az érdeklődőknek. A lepárlókészülékek, amelyekkel az italok készülnek, az egykori eszközök pontos másai, és a recepttel is a 18. századi elkészítést és arányokat követik, annyi csak a különbség, hogy ellentétben a washingtoni időkkel, a whiskey egy részét ma már érlelik.A Mount Vernon-i szeszfőzde és a malom csak időszakonként nyitja meg a kapuit a nagyközönség számára, s a palackokat kizárólag helyben értékesítik. Nem árulják online, és a készletek az üzem kapacitása miatt végesek, gyorsan fogynak. Akit tehát érdekel, milyen italt gyártott az USA első elnöke az 1700-as évek végén, jó, ha résen van, s az sem árt, ha óvatos, ugyanis Steve Bashore szeszfőző mester szerint az érleletlen whiskey okozhat meglepetéseket.

„Az embereket meglepi, hogy mennyire erős” – fogalmazott. 

Kapcsolódó cikkek