Hírek

S. N. Fotók: Déber Gábor

2021. június 16.

Koncertekkel, borkóstolóval, pincelátogatással és grillvacsorával várják a látogatókat a Fülei Bor Napján június 19-én, Balatonakaliban.

„A bor szimfonikus eleme az életnek” – vallja Fülei Balázs zongoraművész, aki három bátyjával közösen viszi a Fülei Pincészetet Balatonakaliban. Itt rendezik meg június 19-én a koncertekkel, borkóstolóval, pincelátogatással, grillvacsorával és mindenféle egyéb programmal tarkított Fülei Bor Napját.


A pincészet története a régmúltba nyúlik vissza. A négy testvér édesapja, Fülei Lajos családfakutatásai során kiderítette, hogy a családjuk néhány nemzedékkel korábban Dörgicse környékén élt és borral foglalkozott.

A dédapa volt az, aki a Balaton-felvidékről a Kecskemét melletti Helvéciára települt, ennek oka pedig a filoxéra volt, ami az 1800-as évek második felében hatalmas pusztítást végzett a szőlőkben.

A Balaton-parti szőlősgazdáknak dönteniük kellett: vagy kivándorolnak Amerikába, vagy áttelepülnek az Alföldre, Kecskemét mellé meghódítani a homokhátságot, és betelepítik szőlővel, gyümölccsel. 1892-ben Veszprém és Zala megye falvaiból több száz – köztük a Fülei – család indult el megművelni a rónaságot.

Így kerültek a Füleiek a Balaton partjáról az Alföldre. Több generáció is felnőtt Kecskeméten, míg 2013-ban a család legidősebb fia, a kertészmérnök, szőlész-borász Zoltán úgy döntött, ideje visszatérni a Balatonhoz – és a borhoz. Balatonakaliban, a Fenye-hegyen vásárolt kilenc sor vegyesen telepített szőlőt olaszrizlinggel, traminivel, királyleánykával.

A pincészetben a kertészmérnök Zoltán hozza meg a szakmai döntéseket, a pincészet séfje Lajos, specialitása a birkapörkölt kásával Lajos módra, vasbográcsban, valamint a töltött káposzta cserépedényben. Tamás és Balázs a marketinget viszi, és a járvány alatt – mivel élő koncerteket nem nagyon rendeztek – Balázs a kiszállításba is besegített. Lajos két lánya közül Editnek köszönhetik a boroscímkéket és minden grafikai munkát, Nórának pedig a rendezvények szervezését.

A szőlőterület rövid időn belül megnégyszereződött. A boroknak mindenféle fantázianevet talált ki a négy testvér. Az első, a „Fenye leve” szinte magától jött, nem sokat gondolkodtak rajta, és úgy kezelik, mint egy régi családtagot. A 2020-as „Loreley” Balázs ötlete volt. Sokat játszotta a Liszt-darabot, és eszébe jutott, hogy ez a név jól illene a rajnai rizlinghez, hiszen Loreley a Rajnán hajózókat csábította ellenállhatatlan énekével és szépségével a folyó felett emelkedő szikláról. Így kapcsolódik össze művészet, zene és bor.

Aki járt már szüreten a Fülei pincében, tudja, hogy itt nincs program zene nélkül. Koncertezett itt az Erdőfű Együttes, egy évvel később a Fanfara Complexa, és nemcsak a szőlősorok között játszottak, hanem a pincében is, hiszen a bornak is jót tesz a zene. Az idei Fülei Bor Napján Mikus Adrienn hárfaművész ad koncertet, és lesz mindenféle csemege, lelki és testi egyaránt. „A bor becsomagolt előadás, és amint kihúzzuk a dugót, elkezdődik a produkció” – mondja Fülei Balázs. Aki nem hiszi, járjon utána.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra