Az ajándék sok fejtörést okoz. A szakácskönyv adja magát, de azzal is mellényúlhatunk. Szerkesztőségünk tagjai a téli termésből kiválogatták kedvenceiket, így talán önöknek is könnyebb lesz a választás.
Vinkó József ajánlata:
Krimik és krémek (Helikon Kiadó)
Mi volt Agatha Christie kedvenc koktélja? Mit reggelizik Miss Marple? És mi baja van Poirot-nak az ötórai teával? Szederkényi Olga rendhagyó irodalmi szakácskönyvében egyszerre van jelen a francia és az angol kulinária művészete, no meg a méregkeverés tudománya. E különleges kötetnek éppoly szerves része a jégből faragott hattyúban feltálalt Peche Melba, mint a romantikus körülmények között odaégetett sült hering, és persze az arzénes curry. Írni, főzni és gyilkolni: a könyv lapjain e háromszög járható be Agatha Christie életén és regényein, valamint a francia „szakácskirály”, Auguste Escoffier receptjein keresztül.
Madary Orsolya ajánlata:
Magyarország finom – András-naptól vízkeresztig (Stratcomm Kft.)
Magyarország mindig finom, de András-naptól vízkeresztig különösen. Borbás Marcsi gasztronómiai identitásunk fontos mozaikdarabkáit gyűjtötte össze, melyeket fontos lenne megőrizni a következő generációk számára. Érzelmekkel átszőtt könyvsorozatának negyedik kötete ezúttal az év legszebb időszakán kalauzolja át az olvasót. Találunk benne disznóvágáskor készülő ételeket, tradicionális böjti recepteket, karácsonyi és szilveszteri hagyományos fogásokat és ünnepi süteményeket, a karácsony igazi sztárjait.
Soós-Dulka Ágnes ajánlata:
Limara péksége 2. (Csipet Kiadó)
Tíz évvel ezelőtt, 2014-ben jelent meg Tóthné Libor Mária első szakácskönyve, a Limara péksége, amely a házi pékek alapkönyve lett, jelenleg a 17. kiadásnál jár. A sikertörténet folytatásért kiáltott. Ez a könyv is a házi pékeknek szól, főként ízesített kenyerek receptjeit tartalmazza, de nem hiányoznak a kalácsok, a sós és az édes, a töltött és a töltelék nélküli péksütemények sem, új formákkal és töltelékekkel bővítve a választékot. Külön öröm, hogy a könyv képanyagát a Magyar Konyhának is rendszeresen fotózó Körmendi Imre jegyzi.
Kinál Andrea ajánlata:
Tucci asztalánál (hvg könyvek)
Tucci laza stílusát a benne keveredő olasz-amerikai vérnek köszönheti. Lehengerlő személyisége új könyvén keresztül is átjön. A Tucci asztalánál a közös családi főzés és étkezés örömeit mutatja be. Hagyományos és modern olasz ételek receptjeit tartalmazza a Tuccik gyűjteményéből, valamint olyan kedvenc fogásokét, amelyeket brit feleségével, Felicity Blunttal kísérleteztek ki. De szerepelnek a könyvben sógornője, Emily Blunt receptjei is, aki nemcsak a filmvásznon alakít nagyot, hanem a konyhában is. Tésztás tyúkhúslevesének titka – amely afféle legényfogó leves is volt egyben, férjét is ezzel varázsolta el – megtalálható a könyvben.
Kitzinger Szonja ajánlata:
Főzelékbiblia (21. Század Kiadó)
„Főzelékes” Feri, már a név is csodálatos, mobiltelefonkönyvek legmélyebb bugyrai rejtenek hasonló neveket. De itt többről van szó, ennek a tőrőlmetszett magyar ételfajtának Szatmári Feri a nagykövete. A Főzelékbiblia – akárcsak a Biblia maga – két fő egységből áll. Az „ószövetségi” részben a nagymama konyhájából és a napköziből jól ismert fogásokhoz kapunk minőségi recepteket, megszívlelendő jótanácsokkal. A második, „újszövetségi” részben pedig jönnek az izgalmas fűszerezések, zöldségtársítások, feltétek. Finomfőzelékek ezek, csak másként. A nyájas olvasó mostantól az ajváros zöldbabfőzelékhez babpogácsát, borsófasírtot, skót tojást is feladhat.
Spanjevic Igor ajánlja:
Só, zsír, sav, hő – A jó főzés négy eleme (Park Kiadó)
Samin Nosrat másodéves egyetemistaként került kapcsolatba a főzéssel, kutatásai során pedig azt tapasztalta, hogy az ételt négy elem teszi tökéletessé vagy teszi tönkre: a só, a zsír, a sav és a hő. A só felerősíti az ízeket, a zsír ízt ad és állagot képez, a sav egyensúlyba hozza az ízeket, és a hő, amely végső soron meghatározza az ételek állagát. A könyv első fele olyan, mint egy profi főzőtanfolyam, a második részben található több mint száz recept elkészítésével pedig a gyakorlatban próbálhatjuk ki a tanultakat. Samin Nosrat 14 évet dolgozott könyvén, amely 2017-ben jelent meg először, és a The Times az év szakácskönyvének választotta. A belőle készült négyrészes sorozat a Netflixen követhető.