Hírek

Magyar Konyha

2024. december 19.

szakácskönyvajánló , szakácskönyv

Az ajándék sok fejtörést okoz. A szakácskönyv adja magát, de azzal is mellényúlhatunk. Szerkesztőségünk tagjai a téli termésből kiválogatták kedvenceiket, így talán önöknek is könnyebb lesz a választás.


Vinkó József ajánlata:


Krimik és krémek (Helikon Kiadó)




Mi volt Agatha Christie ­kedvenc koktélja? Mit reggelizik Miss Marple? És mi baja van Poirot-nak az ötórai teával? Szederkényi Olga rendhagyó irodalmi szakácskönyvében egyszerre van jelen a francia és az angol kulinária művészete, no meg a méregkeverés tudománya. E különleges kötetnek éppoly szerves része a jégből faragott hattyúban feltálalt Peche Melba, mint a romantikus körülmények között odaégetett sült hering, és persze az arzénes curry. Írni, főzni és gyilkolni: a könyv lapjain e háromszög járható be Agatha Christie életén és regényein, valamint a francia „szakácskirály”, Auguste Escoffier receptjein keresztül. 


Madary Orsolya ajánlata:


Magyarország finom – András-naptól vízkeresztig (Stratcomm Kft.)




Magyarország mindig finom, de András-naptól vízkeresztig különösen. Borbás Marcsi gasztronómiai identitásunk fontos mozaikdarabkáit gyűjtötte össze, melyeket fontos lenne megőrizni a következő generációk számára. Érzelmekkel átszőtt könyvsorozatának negyedik kötete ezúttal az év legszebb időszakán kalauzolja át az olvasót. Találunk benne disznóvágáskor készülő ételeket, tradicionális böjti recepteket, karácsonyi és szilveszteri hagyományos fogá­sokat és ünnepi süteményeket, a karácsony igazi sztárjait.


Soós-Dulka Ágnes ajánlata:


Limara péksége 2. (Csipet Kiadó)





Tíz évvel ezelőtt, 2014-ben jelent meg Tóthné Libor Mária első szakácskönyve, a Limara péksége, amely a házi pékek alapkönyve lett, jelenleg a 17. kiadásnál jár. A sikertörténet folytatásért kiáltott. Ez a könyv is a házi pékeknek szól, főként ízesített kenyerek receptjeit tartalmazza, de nem hiányoznak a kalácsok, a sós és az édes, a töltött és a töltelék nélküli péksütemények sem, új formákkal és töltelékekkel bővítve a választékot. Külön öröm, hogy a könyv képanyagát a Magyar Konyhának is rendszeresen fotózó Körmendi Imre jegyzi. 


Kinál Andrea ajánlata:


Tucci asztalánál (hvg könyvek)




Tucci laza stílusát a benne keveredő olasz-amerikai vérnek köszönheti. Lehengerlő személyisége új könyvén keresztül is átjön. A Tucci asztalánál a közös családi főzés és étkezés örömeit mutatja be. Hagyományos és modern olasz ételek receptjeit tartalmazza a Tuccik gyűjteményéből, valamint olyan kedvenc fogásokét, amelyeket brit feleségével, Felicity Blunttal kísérleteztek ki. De szerepelnek a könyvben sógornője, Emily Blunt receptjei is, aki nemcsak a filmvásznon alakít nagyot, hanem a konyhában is. Tésztás tyúkhúslevesének titka – amely afféle legényfogó leves is volt egyben, férjét is ezzel varázsolta el – megtalálható a könyvben.


Kitzinger Szonja ajánlata:


Főzelékbiblia (21. Század Kiadó)




„Főzelékes” Feri, már a név is csodálatos, mobiltelefonkönyvek legmélyebb bugyrai rejtenek hasonló neveket. De itt többről van szó, ennek a tőrőlmetszett magyar ételfajtának Szatmári Feri a nagykövete. A Főzelékbiblia – akár­csak a Biblia maga – két fő egységből áll. Az „ószövetségi” részben a nagymama konyhájából és a napköziből jól ismert fogásokhoz kapunk minőségi recepteket, megszívlelendő jótanácsokkal. A második, „újszövetségi” részben pedig jönnek az izgalmas fűszerezések, zöldségtársítások, feltétek. Finomfőzelékek ezek, csak másként. A nyájas olvasó mostantól az ajváros zöldbabfőzelékhez babpogácsát, borsófasírtot, skót tojást is feladhat.


Spanjevic Igor ajánlja:


Só, zsír, sav, hő – A jó főzés négy eleme (Park Kiadó)




Samin Nosrat másodéves egyetemistaként került kapcsolatba a főzéssel, kutatásai során pedig azt tapasztalta, hogy az ételt négy elem teszi tökéletessé vagy teszi tönkre: a só, a zsír, a sav és a hő. A só felerősíti az ízeket, a zsír ízt ad és állagot képez, a sav egyensúlyba hozza az ízeket, és a hő, amely végső soron meghatározza az ételek állagát. A könyv első fele olyan, mint egy profi főzőtanfolyam, a második részben található több mint száz recept elkészítésével pedig a gyakorlatban próbálhatjuk ki a tanultakat. Samin Nosrat 14 évet dolgozott könyvén, amely 2017-ben jelent meg először, és a The Times az év szakácskönyvének választotta. A belőle készült négyrészes sorozat a Netflixen követhető.




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló