Receptek

A mindent vivő karamellszósz

Nábelek Zsófia receptje

2022. december 4.

115 g víz

240 g cukor

1/2 db vaníliarúd

225 g tejszín

4 g só

fűszerek: 2 db egész fekete kardamom, 1 rúd fahéj, 3 szem szegfűbors, 1 db csillagánizs



ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb


A karamellszósz egyszerűen és gyorsan elkészül, ízesíthetjük fűszerekkel, de a tejszínt lecserélhetjük száz százalékos gyümölcspürékre (passiógyümölcs, málna, narancs előnyben), és kókusztejjel is tökéletesen működik. 

A vizet és a cukrot egy magas falú edényben forralni kezdjük. Mikor a cukor felolvadt és karamellizálódni kezd, adjuk hozzá a fűszereket, így azoknak igazán intenzív ízük lesz. Közepesen sötét karamellt készítsünk, majd gumispatulával (vagy fakanállal) folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a tejszínt, majd adjuk hozzá a sót. Főzzük további 2-3 percig (vagy 170 °C-ig), majd öntsük hőálló üvegekbe. Hűtőben 1 hónapig eláll.

karamellkaramellszósz

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra