Huszár Krisztián receptje
2019. augusztus 6.A Mák Bisztróban a leves csirkealapléből készül, amelybe belefőznek még egy sült gyöngytyúkot is. Háromféle betét van: zöldség, hús és specli.
ZÖLDSÉGBETÉTHOZZÁVALÓK:
- sárgarépa, zöldborsószem, szárzeller, spárga
HÚSBETÉT
HOZZÁVALÓK:
- csirkeszárny
SPECLI
HOZZÁVALÓK:
- 500 g liszt
- 500 ml tejföl
- 6 db tojás
- só, bors
A zöldségbetét elkészítése:
Többféle zöldség, mindegyik más készültségi fokon: sárgarépa szeletelve, zöldborsószem (héjából kipattintva), szárzeller kis kockára vágva, spárgafej.
A húsbetét elkészítése:
Csirkeszárnyból készül. A szárny középső ízéről levágják a két véget, és kitolják belőle a csontokat. vákuumzacskóba kerül, majd 63 °C-on készül 40 percig. Hűtés után vasserpenyőben ropogósra sütik. Háztartásban a szárnyat hideg vízben tesszük fel, felforraljuk, majd hagyjuk a lében kihűlni. Leszárítjuk, sózzuk, serpenyőben ropogósra sütjük. (Ez csupán egy példa, a szárny sokféleképpen készíthető.)
A specli elkészítése:
A hozzávalókat keverőtálban összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk (ellentétben a galuskával). Használhatunk fakanalat vagy kézi keverőgépet is (dagasztókarral), mintegy 10 percig keverjük. Speclinyomóval vagy krumplinyomóval nyomjuk a tésztát a lobogva forró sós vízbe. Ügyeljünk rá, hogy amikor nyomjuk a tésztát, a nyomó alját bele kell érinteni a vízbe: így lesz szép hosszú a specli.
csirke , sárgarépa , zöldborsó , szárzeller , spárga , liszt , tojás , tejföl