Hírek

Orbán Szilvia

2020. július 6.

koronavirus , covid-19 , jarvany , usa

A kormányzó a koronavírusos megbetegedések újabb csúcsa miatt döntött a bezárásokról.

Az Egyesült Államok délnyugati tagállamának döntéshozói hétfőn határoztak arról, hogy az újra megemelkedő fertőzésszámot egyes létesítmények bezárásával próbálják megzabolázni.

Doug Ducey, Arizona kormányzója hétfőn este írta alá azt a végrehajtási utasítást, amelynek értelmében újra bezárják az államban működő bárokat, éjszakai klubokat, edzőtermeket, mozikat, víziparkokat és úszógumis szabadidőparkokat. A döntés június 29-én, helyi idő szerint este 8-kor lépett hatályba, és egy hónapig érvényes, írja a Delish.

A fenti létesítmények a hetekig tartó korlátozások után május végén nyitottak újra, ám az újranyitást követő néhány hétvége tanúsága szerint bizonyos városokban – például Phoenixben – olyan sokan látogatták ezeket a helyeket, hogy a zsúfoltság elkerülhetetlenné vált. A kormányzó meggyőződése, hogy a jelenség hozzájárult a megbetegedések számának újbóli növekedéséhez, ezért született a döntés.


„Azt hiszem, sokan láttuk azokat a fotókat és videókat, amelyek az elmúlt hétvége eseményeit dokumentálták az államunkban” – fogalmaz Ducey.

„Ezzel a célzott intézkedéssel most rálépünk a fékre.”

Arizona egyike az USA azon tagállamainak, ahol újra drasztikusan megemelkedtek a koronavírusos esetek. Az államban jelenleg mintegy 75 ezer regisztrált megbetegedésről tudnak, és

az utóbbi napokban az új megbetegedések száma több alkalommal is meghaladta a napi háromezres csúcsot.

A helyi kórházak is teljes erővel dolgoznak: a sima kórházi ágyak kihasználtsága 84, míg az intenzív ágyaké 88 százalékos.

Ahogyan a megbetegedések száma országszerte újra növekedésnek indult, egyre több tagállam – például Florida és Texas, illetve Kalifornia több megyéje – és nagyváros dönt úgy, hogy vár az újranyitásokkal, illetve lassítja azok ütemét, vagy zárja be újra a veszélyesnek ítélt gyülekezőhelyeket.

Kapcsolódó cikkek