Hírek

Orbán Szilvia

2022. január 24.

Az isztambuli repülőtér egyik vámmentes üzletében adtak el egy japán whiskyritkaságot.

Bár a világ legdrágább whiskyjei általában árverések során találnak gazdára, de meglepő módon, sok, igazán elit italt adnak el a repterek is: 2018-ban Dubai repülőterén például két 1926-os Macallant vett meg valaki, csekély 1,2 millió dollárért (ez körülbelül 374,4 millió forint).

Egy másik ilyen legendás Macallan tartja a világ legdrágábban eladott palackjának aktuális rekordját is, csaknem 2 millió dollárral.


Ugyancsak 2018-ban, amikor a The Macallan megjelent a piacon a „valaha volt legrégebbi Scotch” készletével – amelyet azóta már sikerült túlszárnyalni – a márka az érdeklődőknek azt javasolta, hogy legyenek résen, mert a piacra dobott 600 palack egyikével akár egy exkluzív reptéri boltban is összefuthatnak.

És már itt is vagyunk a mostani eseményeknél: adott egy újabb elképesztően drága whisky és egy újabb repülőtér. A főszereplő ezúttal egy japán különlegesség, illetve egy törökországi duty-free shop.

Az isztambuli repülőtér Unifree Duty Free nevű boltja a napokban jelentette be, hogy eladott egy palack Yamazaki 55 Year Old whiskyt, csekély 559.200 dollárért, ami forintra átszámolva körülbelül 174,4 millió. Aki pedig most hüledezik, jó, ha tudja, hogy ez az ár ráadásul elég jutányosnak is mondható, hiszen egy ugyanebből az évből (bár másik palackozásból) származó másik Yamazaki-palackért 2020-ban, egy aukción, valaki már sokkal többet, egészen pontosan 795 ezer dollárt ajánlott.



Az anonim kínai vásárlóról nem sokat tudni, de az biztos, hogy nem egy unalmában kirakatokat nézegető utazóról van szó: a hírek szerint, a bolt meghívókat küldött szét néhány potenciális vásárlónak, és arra kérte őket, hogy tegyenek vételi ajánlatot a Yamazakira. Végül 8 ajánlat érkezett, és az 559.200 dolláros nyert.

„Ez a vásárlás is azt igazolja, hogy a különleges, exkluzív termékek a reptereken is nagyszerűen értékesíthetőek. Ez az isztambuli helyszín is tökéletesnek bizonyult, és a ritkaságok iránt érdeklődő, különösen kifinomult klientúra nem is maradt távol” – fogalmazott büszkén az üzletvezető a közleményben.


Az italról
A Yamazaki 55 Year Old a világ legöregebb japán whiskyje. House of Suntory https://whisky.suntory.com/en/global/ lepárló blendje: három kivételes single malt keveréke. Úgy hírlik, hogy az ital egyes alkotóelemeinek lepárlását az alapító, Sindzsiro Tori személyesen felügyelte. Az italt két lépcsőben dobták piacra: 2020-ban 100 palackot bocsátottak ki Japánban, egy lottószisztéma alapján, majd a következő évben újabb 100 palackkal álltak elő, utat engedve a világ minden tájáról érdeklődő whiskyfanatikusoknak. Néhány palackot sikerült a Gebr. Heinemann nevű cégnek is megkaparintania, amely reptéri üzleteket működtet, és partneri együttműködésben áll az Unifree-vel.




„Mindig is azon munkálkodtunk, hogy utazó vásárlóinknak a legmagasabb szintű élményt és prémium termékeket ajánlhassunk. A whiskyrajongók tudják, hogy számíthatnak a Heinemannra és partnereire, ha olyan ritkaságok felfedezésére indulnak, mint amilyen például a Yamazaki 55 Year Old is” – fogalmazott a cég alkohol-, dohány- és édességbeszerzéseiért felelős igazgatója, Ruediger Stelkens.

És a tanulság? Legközelebb, amikor betévedünk egy menő vámmentes boltba a repülőtéren, jól nézzünk körül – lehet, hogy a világ egyik legdrágább itala mellett sétálunk el éppen.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek