Magyar ízek

Zirig Árpád, Fotók: Hunyadi Nóri / gastrografika.hu

2021. június 24.

Budapest egyik legelismertebb péksége lett két év alatt az Arán Bakery: a Wesselényi utca mellett most Budán, a Móricz Zsigmond körtéren nyitják meg az új egységüket. Pécsi Kingát kérdeztük, mire számíthatnak azok, akik eddig még nem ismerték a finomságaikat.

„A Covid ugyan sok nehézséget és akadályt gördített mindenki elé, de legalább volt idő végiggondolni az irányt, hogy merre tartsunk – igyekeztünk fejleszteni, aminek jegyében a pesti boltunk mellett egy új, apró üzemet létesítettünk. Az így megnövekedett kapacitás lehetővé tette, hogy megvalósítsuk régi álmunkat:

szerettünk volna egy boltot Budán is, mert már eddig is sokan átjártak hozzánk onnan.”

– mesélte el Kinga, hozzátéve, hogy hosszú keresés után bukkantak az ideálisnak tűnő helyre a Móriczon. A 16/a előtt ugyan nem lehet megállni autóval, de az Allee-ben mindig van parkolóhely, ellenben a végállomások, a tömegközlekedés és a kedves környezet meggyőzte őket.

„A kínálatunk körülbelül 85 százalékban ugyanaz lesz, mint a Wesselényi utcában, de készülünk speciális finomságokkal is, amelyek csak Budán lesznek elérhetők.” – mondta el a szakmát Írországban kitanult pék, akit

egy dobostorta sütése indított el, majd a dublini főiskolán végzett Bakery and Pastry Art management szakon.

A cukrász és pék hároméves nappali képzés végül mégsem az édességek, hanem a kenyerek felé fordította: az Angliában máig működő több száz éves pékszakmai szövetség, a Worshipful Company of Bakers több ösztöndíját is megszerezte, így többek között a világhírű The School of Artisan Food kurzusain megszerzett tudását is kamatoztathatta, miután férjével Budapestre költöztek.

„A koronavírusnak köszönhetjük, hogy sokan megtanulták értékelni a jó kovászos kenyereket. Rengetegen kezdtek el otthon sütni, de miután visszazökkentek a munkahelyen töltött mindennapokba, kevés idejük maradt arra, hogy otthon foglalkozzanak vele.

A Coviddal az összes külföldi turista eltűnt a bulinegyedből, de helyettük sok magyar vendégünk jött

– a budai boltunknál is elsősorban rájuk számítunk a hétfői nyitás után.” – vázolta fel Kinga, akinek kenyerei és egyéb pékárui számos hazai fine dining étterem asztalán is megtalálhatók voltak. Elmondása szerint már látszik, hogy ott is megkezdődött az élet, így bíznak benne, hogy a magyar vendéglátás mihamarabb magára talál.

„Vasárnap egyelőre nem leszünk nyitva, de a hét többi napján friss áruval várunk mindenkit a Móriczon is. Nagyon sokat fejlődött az a környék és még mindig sok tartalék van benne – nem szerettünk volna olyan helyre menni, ahol más kovászos pékségek üzemelnek, az se nekik, se nekünk nem teremtett volna jó helyzetet.” Pécsi Kinga hozzátette, hogy ugyan hétfő, június 28-a a hivatalos nyitónap, de aki arra jár, akár holnap, pénteken is bekukucskálhat, hisz amolyan soft opening jelleggel már néhány finomsággal, sós és édes tésztával, valamint a megszokott remek kávéval készülnek a budai oldal lakóinak.