A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. október 4.

Éppen itt volt az ideje északkeleti irányban is kitolni az ínyenc Budapest határait. Aki ezidáig csak az Olimpiáig merészkedett "kifele", most hajtson csak nem sokkal tovább, és keresse a Kert Bisztrót a Thököly úton. A modern, visszafogott porta egy menő belteret, ez pedig egy barátságos belső kertet takar.

A jó étterem egyik legfőbb ismérve, hogy egy étkezés erejéig kizökkent életünk apró-cseprő ügyei közül – a kocsmáé meg, hogy a nagyobbakat is elfeledtesse. A Thököly út 57-es szám alatt mindkettőre volt már példa, egy időben ugyanis borkimérést találhattunk itt (már ha az 1940-es években kaphatók voltunk erre).

A hosszú huszadik század folyamán működött itt fűszer- és gyarmatárubolt, könyvesbolt, pékség, fénymásoló... Míg 2015-ben újra méltó szerepet szántak a tulajdonosok a rendszerváltáskor visszakapott, családi kézben lévő ingatlannak. Antalffy Judit és férje, Antalffy Miklós mérnökházaspár, kívül-belül átformálták az épületet, és idén májusban megnyitották bisztró-éttermüket.

A hely neve nem hazudik: a hangulatos kert és modern bisztrókonyha a hely két legfőbb ismérve. Lássuk, mit is jelent ez. Elsőként a szervízt emelnénk ki: ez a nem tolakodó, de közvetlen, mindig jelen lévő, odafigyelő kiszolgálás az, amitől az ember tényleg vendégnek érezheti magát az ember.

Az étlap hozza azt a ma már elvárt szintet, amit mi ugyan várunk, de az éttermek nagy része még mindig nem teljesíti. Szezonalitás, az alapanyagok fontossága, lekövethető forrásból származó élelmiszerek. A kukoricán táplált csirke, az Angus-marha jelenléte az étlapon bizakodásra ad okot; a jus-k, a zsályás petrezselyemhab vagy épp a tonkabab a csokimousse-ban trendkövetésről tanúskodik, és persze arról, hogy ez nem egy kockásabroszos vendéglő. (Sajnos csak utólag, a cikk írásakor fedeztem fel az étlapon a hajdinás halgombóc levest friss halakkal, rákkal, zöldkagylóval, ez mindenképpen megér még egy misét.)

Az ételekre utólag elsőként a kreatív szó jut eszembe. Nagy kedvenc volt a robbanós cukorka. Igen, tudom, furcsa, ne tessék megrémülni. A nem túl nagy mennyiségben ellőtt poén kifejezetten jól sült el az egyébként sem unalmas őszibarackrémlevesben. Amihez ráadásként házi Túró Rudi járt. Nagyon ötletes! Tetszetős is volt emellett, és finom, plusz pont, hogy sem a gyümölcslevesben, sem a Túró Rudiban nem szaladt meg a szakács keze a cukorral. Jól érvényesült az érett barack és a túró fanyarkásabb íze is.

A kukoricakoszton nevelt csirkét supreme vágással kínálta az étlap, zsályás cheddarral töltve, erdei gombás rizottóval, szarvasgombaolajjal. A rendkívül meggyőző, szaftos rizottó nem is bírt volna el karakteresebb húst a csirkénél, a csirke viszont elbírt volna egy kicsit több zsályás cheddart, ez nem igazán érvényesült benne. Összességében egy kiegyensúlyozott, remek tányért szervíroztak.

A gluténmentes grillázstorta után érdeklődve meglepő választ kaptam: a dédnagymama receptje alapján készült, mogyorólisztből. Tömény jó. Szintén nem volt túl édes, ami sok lett volna a jóból. Az általam eddig nem ismert Cruxx meggybor (szőlőt nem, 100% meggyet tartalmaz) és a Merfelsz Pincészet Éjszakai Repülése került pohárba az egészen kiváló tételeket soroló borlapról, de a házi kakukkfüves meggyszörpnek sem kell elbújnia mellettük. A visszajáró vendégek a kézműves sör kínálatot és a street food lapot is dicsérik, különös tekintettel a kacsamájas kacsaburgerre.

Apropó, visszajárás. Az ebéd alatt végig kifejezetten kellemes, jazzes beütésű zene szólt, nem túl hangosan, és hálistennek nem rádió; ilyen jó érzékkel bekalibrált háttérzene. És egy kényes kérdés a lazulni vágyóknak: az étterem hangsúlyozottan gyerekbarát. Ez sokszor nem a legjobb pont a gyerek nélkül érkezőknek, de a Kert ezt az akadályt is szépen megugorja: a gyerekeknek kialakított rész kellő távolságban van az asztaloktól. Itt bizony senki nem zavart senkit. A kert hátső részében a nagy, 5x3 méteres kerti kivetítő pedig nem csak sportközvetítésekre szolgál, heti filmklubbal jelentkezik az étterem, gasztro témájú mozikat műsorra tűzve.

 A Kert Bisztró éppen az kategória, amelyből sokkal több elkélne országszerte. Elegáns, de nem flancoló. Stílusos, modorosság nélkül. Perfekcionista, mégis közvetlen és barátságos. Jövünk még.

A Kert Bisztró
XIV. Budapest, Thököly út 57./B
+36 30 292 5714
Levesek 900-1350, főételek 1800-5800, desszertek 900-1150 forint között.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra