A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Nincs még ajándék? Ennek minden pasi örülne

Magyar Konyha

2019. december 9.

Nehéz a férfinak karácsonyi ajándékot adni: ha szerszámokkal teli a műhely, ha már a konyhakések sora is teljes, minek örülhetne még? A válasz egyszerű: egy jó sörös csomaggal nem lehet bebukni.

A békésszentandrási Szent András sörfőzde Black Rose duplabakját már tavaly is telitalálatnak tartottuk. Nem csak az íze remek, a koncepció is dicséretes –

évente elraknak ezer üveggel,

hogy három évvel később a friss azévivel csomagolják közös díszdobozba. Így könnyű összekóstolni a kettőt, megbizonyosodni arról, hogy a jó borokhoz hasonlóan milyen szépen tud érni a sör is.

Az évjáratosság a sörben idehaza még nem gyakori – ennek egyik oka, hogy

a hazai piac zömét még mindig a világos sörök adják, amelyek kifejezetten rusnyán reagálnak az időre.

A felsőerjesztésű, malátahangsúlyos változatok, ha a kellően magas alkoholtartalom is adott, remekül eltehetők anélkül, hogy az oxidáció tönkre tenné az ízüket.

Hogy

mire számíthatunk egy idősebb, szépen beérett sörnél?

Érdemes a kérdésnek egy-egy üveg Black Rose-zal utána járni, mert ugyanaz az ital három év különbséggel az azonosság ellenére is sok különbséget mutat.

Hezitáltam, melyiket bontsam előbb, de

az illem végül azt diktálta, kezdjek a 2019-essel.

Az illata remek, ahogy lélegzik a pohárban, finoman változik: nekem a konyakmeggy ugrott be elsőnek, de a szilvát is megtalálta az orrom.

A maláta nagyon szépen összetartja az aromákat, ha optimális hőmérsékleten isszuk, biztos, hogy ízében rálelünk a kávés-kakaós vonalra.

Az erős alkohol nem rejtőzik el,

nincs kétség, hogy ebből nem kéne sokat benyakalni – a finom, apró buborék és a gazdag aromák szinte haraphatóvá teszik a duplabakot.

A 2016-os palack tartalmát is kiöntöttem a szépen formázott talpas pohárba. Az illata likőrösebb, kevesebb a gyümölcs,

több a komplex ízkapcsolat, az évek ellenére sincs kiüresedve.

Ez is 9 százalékos, de az alkohol adta kulissza markánsabbá vált az évekkel. A pekándió és a csokoládé aromája jól körülhatárolható, mivel a szénsav sokkal tompább, másként érvényesülnek az ízei. Kaland minden korty.

Ha még meg kéne lepni valakit, nem bolondság lecsapni egy ilyen szettre, mert remek, örömteli pillanatokat biztosító ajándék. Sőt, ha ott állunk a boltban,

bátran kérjünk két csomaggal

– a Black Rose élvezete nekünk is kijár az ünnepek alatt. Diós édességekhez elsőrangú, de vadhúsok vagy töltött káposzta mellé is nyugodt szívvel kitölthetjük.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra