A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Rigó Jánosné: a telt szexszimbólum és a cigányprímás

Magyar Konyha

2018. november 21.

A képen Clara Ward, michigani acélkirály lánya, a belga Caraman-Chimay herceg korábbi felesége látható. Most éppen Rigó Jánosné, amint férfiszívekre tapos. De szerepel különböző képeslapokon marokszedő lányként, csábító Vénusz-pózban is.

Mai szemmel nézve, nehéz elhinni, hogy a képek annyira felkorbácsolták a publikum erotikus fantáziáját, hogy II. Vilmos császár kénytelen volt betiltani azokat. Ám tény, hogy a XIX. század utolsó éveiben nem volt a Földkerekségen náluk híresebb szerelmespár. A cigányprimás és a hercegné. A "modern Antonius és Kleopátra". "Jancsi, a Puszták fia és korunk emancipált nőeszménye".

Szegény hercegen meg mindenki röhögött. Elbazseválta feleségét a primás. Ahogy Heltai Jenő írta:

„Hogy az asszony ingatag/ Megmondta Rigoletto/ Az én megszégyenítőm/, A cigány Rigó lett, Ó”

A korabeli sajtó kitett magáért.  A botrányt a Ludington Record robbantotta ki 1896 karácsonyi számában: "A hercegnő megszökött a cigánnyal". A New York Times szerint Rigó Jancsi Pakson született Samogi megyében. (A Somogy megyei Pákozdon.) A Figaro szerint a szülőhely Pakso és a hercegnő a félszeg, himlőhelyes férfi tüzes szeme miatt vált el öregedő férjétől. Hogy Rigó Jancsi himlőhelyes volt, igaz, a tekintetéről mindenki regél, de Chimay herceg ekkor még csak 38 éves volt és kardvívó válogatottként indult az olimpián!

A legendateremtőket nem zavarták a tények. A Zalai Közlöny  szerint a hercegnő a Sternberg Ármin és Testvére hangszerkereskedésben méregdrága Maggini-hegedüt vásárolt Jancsijának. Más pesti lapok szerint Stradivarit. Markó Miklós arról ír Czigányzenészek című albumában, hogy a hercegnő gáláns életjáradékot utalt ki Jancsi szüleinek. A valóság az, hogy a végkielégítés (amit a hercegnő a válás után kapott) hamar elolvadt és a pár színpadi szerepléssel próbált a víz fölött maradni. Hol a Moulin Rouge, a Folies Bergere, máskor ócska lebujok színpadán.Henri de Toulouse-Lautrec: IDYLLE PRINCIÈRE - 227 ezer dollárért kelt egy 2014-ben

Nem véletlen Toulouse-Lautrec litográfiájának, a Hercegi idillnek gúnyoros felhangja. Rigó ugyanis hamar elsüllyedt a zenekari árokban. 1902-ben már egyedül lépett fel Aradon és

az Aradi közlöny tanúsága szerint kegyetlenül kifütyülték.

Egy másik adat szerint Clara 1904-ben már Peppino Ricciardo spanyol pincérrel élt, ami azért is furcsa, mert a pár 1905-ben a Rémy szállóban (ma Hotel Nemzeti Budapest) lakott, és látogatásuk akkora hisztériát keltett, hogy a rajongók majdnem betörték az étterem kirakatát, a rendőrkapitánynak lovas rendőröket kellett kivezényelni.

Ekkor keletkezett volna a híres sütemény, amit a primás ezekkel a szavakkal nyújtott át szerelmének: „Kóstold meg. Kívül olyan barna, mint a bőröm, belül, olyan fehér, mint a lelkem." De ez már az erős idegzetüeknek is sok. Miért kreált volna süteményt, amikor már semmi közük nem volt egymáshoz? Ennél már az is meggyőzőbb, hogy még megismerkedésük idején, 1895-ben készült a sütemény Párizsban. Hol? Ki készítette?

A rigójancsi egy ismeretlen pesti cukrász találmánya (nem Wikus Károlyé, mint sokan hiszik), aki volt annyira leleményes, hogy a korabeli mítosszal reklámozta habos-csokoládés süteményét. Clara megszökött egy olasz szállodaportással, Rigó pedig elzüllötten, nyomorult körülmények között halt meg 1927-ben.

Próbált hazatérni, de sehol nem fogadták be.

Életében volt egy felvillanás: 1905-ben Max Schwartz New York-i vendéglőjében a Little Hungaryban az East-Houston utcában eljátszotta Liszt Magyar rapszódiáját Roosevelt elnöknek, aztán elsüllyedt az alvilági kocsmák bugyraiban. A Reading Eagle című lap 1927 február 4-i száma tudatja kis hírben, hogy tüdőgyulladásban meghalt "Count Rigo". Rigó herceg.

Sorsa a gasztronómia hatalmát példázza. Nevét nem virtuóz hegedűjátéka őrizte meg az utókornak, hanem egy sütemény. Amit soha életében nem kóstolt.

A remek sütemény receptjét ide kattintva olvashatják el.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra