A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Szakácskönyvek, nem csak az utolsó pillanatra

Magyar Konyha

2018. december 23.

Ajánlunk néhány szakácskönyvet, ami nem csak utolsó pillanatos karácsonyi ajándéknak jó, de mi is szívesen látjuk a könyvespolcainkon. Kávézók, kóser konyha, cukrászdák és családi receptek.

A karácsony előtti szakácskönyv-megjelenések közben elég nehéz eldönteni, hogy melyik lesz időtálló, úgyhogy most összegyűjtöttük az idei kedvenceinket a magyar piacról.

Két Szerecsen - A mi bisztrónk

A nagymező utcai bisztró huszadik évfordulójára kiadott könyv, ami nem csak recepteket, hanem sok sok történetet is bemutat a bisztró életéből.

Találunk benne hagyományos recepteket, mint a francia hagymaleves, hortobágyi töltött tészta, Rákóczi-túrós vagy somlói galuska,

de emellett olyan izgalmas fogásokat is, mint marokkói bárányfasírt, a Szerecsen saláta, a bárányköfte vagy a mentás zöldborsófőzelék. Könnyen átlátható könyv, a tájékozódást kis piktogramokkal segítik, valamint a kiadványt magyarul és angolul írták, így külföldi ismerősöknek vagy rokonoknak is jó választás.

Magyar Cukrászdák és Kávéházak

Nagy vállalás lehetett ezt a könyvet megírni és szerkeszteni, mivel a magyar cukrászat történetét veszi végig, érinte az ezzel korábban szorosan együtt fejlődő kávéházakat egészen napjainkig. A több mint 400 oldalas kiadvány nem a receptekre fókuszál (bár egy-két fejezetben találunk elvétve), sokkal inkább egy tanulmány lehetne, ami a legendás cukrászdák, családi vállalkozások, alapanyagok, új és régi trendek ismertetésére szolgál. Jó olvasmány, és jó az ötlet is, hogy összegyűjtsék a magyar cukrászat pilléreit.

Rengeteg munkát fektettek a könyv elkészítésébe, a vidéki cukrászatok feltérképezésébe, ezért is

fájó a szerkesztés és a rendszerezés hiánya. Izgalmas, jó történeteket mutat be, de a tartalomjegyzéken kívül nincs más kapaszkodó,

így az egész viszont egy ömlesztett interjú- és riporthalmaz. A talánok és állítólagok mennyisége miatt pedig inkább egy hosszas történetmesélés találgatásokkal, mint egy alapos gasztrotörténeti munka.

A WIZO kóser szakácskönyve

A WIZO a Women’s International Zionist Organization rövidítése, ami a világ egyik legnagyobb női civil szerveződése, amely 50 országban működik. Az egyesület feladatai között van a rászorulók segítése, a holokauszt túlélők, betegek és idősek támogatása. A szervezet először 1938-ban adta ki a szakácskönyvet, aminek idén jelent meg a reprint kiadása.

A kornak megfelelő nyelvezet és egyszerűség jellemzi, de aki szereti Horváth Ilona könyveit, Zilahy Ágnest vagy az Ínyesmestert, annak jó szívvel ajánljuk, mert nem csak kiváló receptgyűjtemény, hanem jó tanácsokat is ad - konyhai praktikák, életvezetés, vendéglátás, de kifejezetten jó a fagylaltokról szóló rész is.

És amit ne hagyjanak ki:

Nemrég jelent meg Mautner Zsófi Egy év a konyhámban című kötete, ami számtalanszor kipróbált, egyszerű, praktikus és gyönyörű receptekkel van tele, olyanokkal, amelynek tényleg nekiáll otthon

az ember és biztosan nem fog csalódni.

Jól felépített, átlátható és szépen rendszerezett mű, kezdőknek és profiknak is jól jön a könyvespolcon.

Az alábbi linken olvashatják Lakatos Márk új könyvéről írt kritikánkat, amely hatvan receptet gyűjt össze, amely randira, partira, vagy akár egy családi vacsira is megfelel – magyar gyökerű és külföldön gyűjtött fogások sorakoznak egymás mellett. Bernáth József desszertes könyvéről, az Édes emlékek anyukámtól című könyvéről is itt írtunk, amelyben klasszikus, igazi házias süteményeket gyűjt össze.

És ha már desszert, akkor itt találnak részletes leírást Márk Szonja, az Édesem Tortaműhely tulajdonosának Kekszek című könyvéről, amelyben akkor is találunk jó ötleteket, ha csak tíz percünk van, de ha valami nagyobb projektbe kezdenénk egy otthon gubbasztós szombat délutánon, Márk Szonjának akkor is van pár profi tippje. Ugyanitt írtunk egy másik kiváló cukrászkönyvről, ami inkább egy tankönyvnek felel meg: Ötvös Zsuzsanna Kreatív desszert iskola című könyve a modern cukrászat rejtelmeibe avat be, egy jól összerakott kalauz, hogy otthon is biztos kézzel nyúlhassunk egy-egy recepthez.