A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Szakácskönyvet karácsonyra 2.

Magyar Konyha

2019. december 22.

A minőségi szakácskönyvek kiválasztása több fortélyt igényel. A megkapó borító és a szép fotó csalóka lehet, a tartalmi igényesség megítélése viszont nem könnyű első lapozásra. Mit érdemes kézbe venni?

Ínyenc szemezgetésünk második részében is szakértőkhöz fordultunk: BBQ, családi tűzhely, bor és a koktél témakörben Nyárspolgár, Chili és Vanília, Wineglass és a Boutiq Bar, vagyis Adorjányi Máriusz, Mautner Zsófia, Tóth Adrienn és Nagy Zoltán nyújtanak segítséget.

A könyvajánló válogatás első része itt olvasható.

BBQ

Aki ajánl: Adorjányi Máriusz

(Nyárspolgár BBQ blog, szakíró)

Fotó: Hartyányi NorbertA javasolt könyvek mindegyike alkalmas a szabadtűzi sütés-főzést még csak most kezdők számára, de a közép-haladók is találnak szintüknek megfelelő recepteket. Sajnos, kifejezetten haladóknak célzott kötetet nem találtam, legalábbis a magyar nyelven megjelent művek között olyat nem, amit ajánlhatnék.  

Alapozó

A nagy burger könyv - Jancsa Jani

Jancsa Jani a burger készítés egyedülálló hazai szakértőjévé nőtte ki magát, saját burgerláncát is sikerrel üzemelteti. Kötete hiánypótló, hazai szemmel és lélekkel, az itthoni lehetőségeket és ízlés világot is figyelembe véve készült. Színes, tartalmas, inspiráló könyv, könnyen adaptálható receptekkel.

Másik ajánlatom a ‘Street Food - Kalandozás a világ legjobb piacain’ című mű Sue Quinn és Carol Wilson szerzőpárostól. Ez a színes fotókkal gazdagon illusztrált kisenciklopédia lenyűgöző panorámaképet nyújt a nagyvilág kortárs street food kultúrájáról, e mellett izgalmas recepteket is tartalmaz.

Haladó kurzus

Szaunaszakácskönyv Katariina Vuori - Janne Pekkala

A világ tágabb értelemben vett nagy barbecue-térképének egészen különleges színfoltja a finn szaunafőzési kultúra. A szauna fűtőeszközeit, sőt gyakran magát a teljes szaunahelyiséget ételkészítéshez is bevetik, változatos módon. Rénszarvasbélszín, halas krumpli, lángolt pisztráng, tepsis cékla – egyszerű, de megkapó, tiszta északi receptek a szaunagőzből!

+MK tipp:

Adorjányi Máriusz és Kócsa László BBQ Expedíció (2. bővített kiadás) című kötete szisztematikusan vezeti végig az első lépésektől - eszközök, fűszerek, hőkezelés - a bonyolultabb folyamatokig. A fotókkal és illusztrációkkal gazdagon átszőtt autentikus szakköny szabadtűzi sütögetőknek kötelező olvasmány!

Otthoni ízek

Aki ajánl: Mautner Zsófia (Chili&Vanília blog)

Kezdőknek egy olyan művet ajánlok, ami nem szakácskönyv, hanem egy teljesen egyedi, új műfajú „kulináris önsegítő kalauz”. Haladóknak pedig egy kötetet Váncsa Istvántól, aki kivételes személyiség és író, minden kétséget kizárólag a legjobb magyar gasztroirodalmár, elkötelezett rajongója vagyok.

Alapozó:

Nem tudod, mit főzz? - Terei-Vígh Krisztina

A kötet alcíme Gyakorlati útmutató és szemléletmód a változatos főzéshez, és leginkább erre a szemléletmódra tanít meg, nagyszerű támogatást ad azok számára, akik úgy érzik, hogy nem szeretnek főzni, vagy nincs idejük rá. Talán senki nem foglalta még össze ennyire strukturáltan, hogy hogyan lehet megszeretni a főzést, és hogy miért változik meg az életünk, ha tudatosul bennünk a jelentősége. Az elméleti fejezetek számos praktikus listával, tippel egészülnek ki.

Haladó kurzus:

Lakoma - a francia konyha legfinomabb ételeiből - Váncsa István

Váncsa nagyívű új műve – a sorozat harmadik kötete -– szintén nem elsősorban szakácskönyv, inkább egy hömpölygő, letehetetlen kulináris lexikon, regény és receptgyűjtemény egyben. Haladó szakácsok, akik fejben is kiválóan főznek, rengeteg ötletet, ihletet meríthetnek belőle, és az biztos, hogy kedvet kapnak a legösszetettebb töltött disznóláb vagy caeni pacal elkészítéséhez is.

+MK tipp: Zsófi idei nagy dobása, régi-új könyvsorozata, a Főzőiskola egybeszerkesztett és átdolgozott verziójú kiadása. A kötet az új magyar alapszakácskönyv cím várományosa, kialakulóban lévő háztartásoktól a felsőfokú hobbiséfek konyhájáig. Az a típus, amit rongyosra olvasva, széljegyzetekkel ellátva és pecsétesen adunk tovább az utánunk következőknek.

Koktél

Aki ajánl: Nagy Zoltán (bartender, a Boutiq Bar és a Mr. Mendez társtulajdonosa)

Sajnos nem nagyon tudtam magyar művet választani, ezért inkább külföldről válogattam, cserébe ötöt ajánlok, két bónusz tippel. Az egyik, a The Flavour Bible című könyv Karen Page & Andrew Dornenburg szerzőpárostól. Nem kifejezetten a bárok világa, ellenben nagyon izgalmas, ahogy beavatja az olvasót az ízek világába. Egy másik különleges mű a The Drunken Botanist Amy Stewardtól, aki a bartender szakmát a friss fűszerek, gyógynövények és növényi összetevők szemszögéből közelíti.

Alapozó:

The Bar Book - Jeffrey Morgenthaler

Ez a kötet amolyan biblia szintű alkotás, egészen az alapoktól, első lépésektől indul. Javaslom még Aczél Miksa 1899-es American Bar kötetének új kiadását, ez a könyv volt az első koktélokkal foglalkozó mű Magyarországon. Izgalmas receptek, elfelejtett kombinációk, egyfajta időutazás.

Haladó kurzus:

Joy of mixology - Gary Regan

Pár hete távozott az élők sorából ez az igazán inspiráló, óriási jellem, aki egész életét a párlatoknak szentelte. Ez a könyve minden báros számára alapmű kellene legyen, amatőrök is sokat tanulhatnak belőle. Gyakorló bartendereknek a The Curious Bartender: The Artistry and Alchemy of Creating the Perfect Cocktail kötetet ajánlom, ha alapos tudásra vágynak, ezt tényleg érdemes lapozni.

Bor

Aki ajánl:

Tóth Adrienn (nemzetközi borakadémikus, borkommunikációs szakember)

kNem mondom 100 százalékosan támadhatatlannak az elválasztást, hogy melyik ajánlás szól kezdőknek és melyik haladóknak. Mindenki más utat jár be borkedvelőként, a kezdő szikra után van, aki beleveti magát a kóstolásba, mások inkább szisztematikusan építkeznek. A javasolt kötetek a tudatosabb, „könyvmoly” beállítottságúbb olvasóknak kedveznek. 

Alapozó:

Terra Benedicta - Áldott föld - Dr. Mészáros Gabriella, Ambrus Lajos, Dr. Rohály Gábor

Ha borról kezdünk tanulni, érdemes olyan könyvet kezünkbe venni, amelynek szerzője átfogóan ismeri a világ és Magyarországból kínálatát. Mészáros Gabriella több évtizede tanít borokról, borkóstolásról. Neve garancia arra, hogy átfogó, tudatosan felépített képet kap az, aki végig olvassa ezt a könyvet. Érdemes az új, idei kiadást választani.

Haladó kurzus:

Tokaj kalauz - Ripka Gergely

A kezdő lépések megtehetők otthoni borkóstolással, könyvek olvasásával. Ha azonban valaki szeretne komolyan elmélyedni a borok világában, az egyenes út a pincékbe vezet. Ripka Gergely szintén idén megjelent könyve a Tokaji borvidékhez nyújt kalauzt számunkra. Bemutatja annak meghatározó pincészeteit, borait, borászait. Ha megvásároljuk idén karácsonyra, indulhat is a jövő évi programtervezés. Külön előnye, hogy az információk nemcsak magyar, hanem angol nyelven is megtalálhatóak benne.