Ízvadászat » Magyar ízek

Teli hassal a Dunakanyarban

Teli hassal a Dunakanyarban

2019.05.17.  | Zirig Árpád

A Dunakanyar az a régió Budapest közelében, amit megismerni egy nap alatt még ügyeskedve sem lehet. A folyó a Pilis és a Börzsöny hegységet választja el egymástól – ugyan hasonlít egymásra a két part, de érdemes külön-külön mindkettőre rászánni pár napot. Sőt, a Szentendrei-sziget is megköveteli majd a maga idejét!

Kezdő ’kanyarosoknak mi az északi oldalt ajánlanánk, pusztán közlekedési okokból. Igaz, hogy az M2 út teljes felújítása még a határozatlan jövőbe nyúlik, de a lassított közlekedést nyugodtan kiválthatjuk vonattal és rajta egy kerékpárral – Váctól egészen a szlovák határig remekül eltekerhetünk, ami még élménydúsabb utazást nyújthat.

Kép: Zirig ÁrpádKép: Zirig Árpád

A rengeteg látnivaló mellett számos gasztronómiai vonatkozása is akad a térségnek. Ezek közül válogattunk, hogy senki ne maradjon éhes, hogy a szellem mellett a gyomor is jóllakjon. Vác történelmi belvárosa és a korzós folyópartja csodálatos – az egyik legkézenfekvőbb választás a Mihályi Patisserie, amely nem csak környék, hanem az ország egyik legjobb cukrászdája.

Mihályi László mestercukrász nem viccel és nem köt kompromisszumot,

csak első osztályú alapanyagokat és a legkifinomultabb technológiákat használja.

Kép: Zirig ÁrpádKép: Zirig Árpád

Vác után Verőce a következő település, sokan csak itt szállnak biciklire, miután megnézték az országban egyedülálló dunai támfalat – az Ybl Miklós által megtervezett és máig tovább épülő árvízvédelmi konstrukció nem csak hasznos, de romantikussá is teszi a partszakaszt. A régi villák és a lehajló nagy fák alatt öröm a séta. Aki igazán jó kilátásra vágyik, a templomhoz is felmehet, igaz, a falu felett levő aranyoskúti kilátó még ennél is szebb látképet biztosít.

Gasztronómiai szempontból Verőcén a legjobban akkor járunk, ha Tibeszhez, a henteshez térünk be –

helyben készített, adalékmentes, tartósítószer nélküli készítményeket kínál,

öröm velük egy hideg reggeli.

Kép: Patak VendéglőKép: Patak Vendéglő
Kismaros sokak kedvence, és a kerékpárúttól csak egy enyhe kitérőre fekszik a város történelmi magja.  Gyerekekkel remek program az onnan induló, Királyrét felé tartó kisvasút, amely gyönyörű börzsönyi tájakon halad át. A helyi Patak vendéglő elsőre klasszikus vidéki étteremnek tűnik, de a séf a nagy klasszikusok mellett örömmel készít izgalmas fogásokat is – érdemes célzottan is elugorni hozzájuk, időről-időre remekül megkomponált borvacsorákat tartanak!

Nagymaros igazi titkos favorit a Dunakanyarban: a legfrissebb hely a kikötő mellett a V4, ahol a visegrádi országok sörei és bisztrós ételei kaphatók. Csak pár méter tőle a koncerthelyszínként is működő Piknik Manufaktúra, ahol kis játszótér is kedvez a családosoknak. A konyha nem túlbonyolított, de friss, szezonális alapanyagokkal dolgoznak – söreik is elsőrangúak.

Kép: Piknik Manufaktúra facebookKép: Piknik Manufaktúra facebook

Nagymaroson a szombat délelőtti termelői piac a jolly joker – nem csak helyi sajtokat vagy bivalykolbászt vehetünk, de olyan érdekességeket is megtalálunk, mint

a füstölt fürjtojás vagy Nagy Gábor, azaz Gabko, a világbajnok aranyakat nyerő chilipaprikák

és szószok gazdája.

Kép: Zirig ÁrpádKép: Zirig Árpád

A templom alatti téren frissítő fröccsöket és finom borokat kaphatunk a Bor-Piacban, kifejezetten igényes választékkal dolgoznak. Tőlük pár lépés a Bor-Só kifőzde, aholmindig van sváb nudli és ha szerencsénk van, a marhahúsos mellett bivalyburgert is sütnek.

Kép: Füstölgő Sarok BBQ facebookKép: Füstölgő Sarok BBQ facebook

Zebegény se kihagyható – az izmos húsok rajongói a Füstölgő Sarok BBQ-ba ugorjanak be a Petőfi utcába, aki édeset kívánna, a patakkal párhuzamosan ballagjon fel a Zebegényi Rétesházba, a környéken ők a legjobbak. A térség egyetlen fine diningba hajló konyhája szintén a falu területén épült:

Natura Hill az ország egyik legszebb panorámájú étterme,

teraszáról páratlan kilátás nyílik a Dunára, a Helembai-szigetre, a Börzsöny és a Pilis hegyeire. Ha ránk hallgatnak, érdemes egy naplementétől romantikus vacsoraidőpontot foglalni. Kínálatuk szezonális, rengeteg helyi termelővel dolgoznak együtt – a boraikat is nagyon tudatosan választják ki.

Kép: Natura Hill facebookKép: Natura Hill facebook

Nem kell itt megállni: olyan izgalmas helyeket leshetünk meg a közelben, mint Márianosztra, ahol az egykori pálos kolostorból lett börtön múzeuma kihagyhatatlan. Sokan imádják Nagybörzsönyt is: az egykori virágzó bányaváros manapság csak falu, de az aranybányák miatti pezsgés emlékei igazán bájossá teszik – nem csak az Árpád-kori csodás kis templomnál érdemes megállni, az Édes Otthon vendéglő is kedves hely. Bónusz: remek lekvárokat árulnak a szomszédban!

Kép: Zirig ÁrpádKép: Zirig Árpád

Dunakanyar télen és nyáron is csodás, ősszel és tavasszal is tartogat finomságokat: az erdőben gomba nő, a konyhákon rotyog a fazék. Kiránduljanak, ismerjék meg a Vác feletti Cserhát utolsó dombjaitól az Ipoly folyóig tartó gyönyörű szakaszát Magyarországnak!

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.



Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a hellomagyarorszag.hu weboldalra és oszd meg te is saját kedvenc helyeidet másokkal.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.