A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Áfonyás-mákos torta

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. szeptember 21.

TÉSZTA (mákos dacquoise)
I. RÉSZ
HOZZÁVALÓK:

  • 330 g fehérje (8-9 tojás fehérjéje)
  • 150 g finom kristálycukor (Korona)

II. RÉSZ
HOZZÁVALÓK:

  • 250 g finomított kristálycukor
  • 65 g mandulaliszt
  • 140 g darált mák
  • 65 g keményítőliszt
  • 1 db friss citrom héja

ÁFONYALEKVÁR A TÖLTÉSHEZ
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg áfonyapüré (1,3-1,5 kg friss vagy mélyhűtött áfonya)
  • 300 g cukor
  • 7-8 g almapektin
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

TÉSZTA (mákos dacquoise)
I. RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE:

A fehérjét elkezdjük verni, s mikor már kezd összeállni, lassanként hozzáadagoljuk a cukrot. Laza krémes habra verjük.

II. RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE:

Az I. részhez óvatosan hozzákeverjük részletekben a mandulaport, a mákot, a keményítőlisztet és a citromhéjat. A Gerbeaud-ban ekkora mennyiségből 5 db, egyenként 22 cm átmérőjű tortalapot sütnek szilikonlapon, 180 °C-os sütőben, 13-14 perc alatt. Egy torta öt lapból áll össze.

ÁFONYALEKVÁR A TÖLTÉSHEZ:
Egy tortához 560 g lekvár kell, de kiadósabb egyszerre több lekvárt főzni. A maradékot eltesszük (kiválóan lehet vele például mákos makaront is tölteni).

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókból lekvárt főzünk, kb. 103-105 °C-ig hevítve.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A tortát rétegenként 140 g lekvárral töltjük meg. A torta tetejét meghintjük keményítős porcukorral. A cukrászdában minden szelet tetejére adnak egy mákos makaront is.


mák , tojás , mandulaliszt , keményítőliszt , áfonyapüré , citrom héja , almapektin