Receptek

Alapmártások - Hollandi mártás

Segal Viktor receptje

2020. július 26.
  • 1 tk egész fekete bors
  • 0,2 dl fehérborecet
  • 0,2 dl víz
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db közepes méretű salotta hagyma, apróra vágva
  • 2,5 dl tisztított vaj, langyos, de legalább szobahőmérsékletű
  • 1 tk citromlé
  • esetleg cayenne bors


ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A hollandi könnyed és ízletes meleg vajas mártás, párolt zöldségekhez, spárgához, halakhoz és tojásételekhez is kitűnő kísérő.

Hollandi mártás elkészítése:
Beforraljuk a fehérborecetet (pl. tokaji furmint borecet), a salottahagymát és a kissé megtört fekete borsot.



Addig forraljuk közepes lángon, amíg majdnem teljesen eltűnik a folyadék. Hagyjuk kihűlni, majd vizet adunk hozzá, és habverővel elkeverjük.

Leszűrjük, és egy keverőtálba öntjük.



Egy akkora lábasban, amelynek a tetején kényelmesen elfér a keverőtál, vizet forralunk. Ügyeljünk rá, hogy az edény alja semmiképpen ne érjen a vízhez.



A tálat a lábasra helyezzük, beletesszük a tojássárgáját, majd állandó keverés mellett, vízgőz fölött krémesre sűrítjük. A víz ne forrjon, csak gyöngyözzön! Kb. háromszorosára fog nőni az eredeti mennyiségnek.

Ekkor vegyük le a gőzről, és lassan, vékony sugárban, állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a tisztított vajat. Ha már besűrűsödött, adjuk hozzá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezhetjük.



Ha nem használjuk fel azonnal, tálalásig tartsuk langyos vízfürdőben.



tojás , fehérborecet , salotta hagyma , tisztított vaj , citromlé , cayenne bors

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra