Segal Viktor receptje
2020. július 26.- 1 tk egész fekete bors
- 0,2 dl fehérborecet
- 0,2 dl víz
- 4 db tojássárgája
- 1 db közepes méretű salotta hagyma, apróra vágva
- 2,5 dl tisztított vaj, langyos, de legalább szobahőmérsékletű
- 1 tk citromlé
- esetleg cayenne bors
- só
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A hollandi könnyed és ízletes meleg vajas mártás, párolt zöldségekhez, spárgához, halakhoz és tojásételekhez is kitűnő kísérő.
Hollandi mártás elkészítése:
Beforraljuk a fehérborecetet (pl. tokaji furmint borecet), a salottahagymát és a kissé megtört fekete borsot.
Beforraljuk a fehérborecetet (pl. tokaji furmint borecet), a salottahagymát és a kissé megtört fekete borsot.

Addig forraljuk közepes lángon, amíg majdnem teljesen eltűnik a folyadék. Hagyjuk kihűlni, majd vizet adunk hozzá, és habverővel elkeverjük.
Leszűrjük, és egy keverőtálba öntjük.

Egy akkora lábasban, amelynek a tetején kényelmesen elfér a keverőtál, vizet forralunk. Ügyeljünk rá, hogy az edény alja semmiképpen ne érjen a vízhez.

A tálat a lábasra helyezzük, beletesszük a tojássárgáját, majd állandó keverés mellett, vízgőz fölött krémesre sűrítjük. A víz ne forrjon, csak gyöngyözzön! Kb. háromszorosára fog nőni az eredeti mennyiségnek.
Ekkor vegyük le a gőzről, és lassan, vékony sugárban, állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a tisztított vajat. Ha már besűrűsödött, adjuk hozzá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezhetjük.

Ha nem használjuk fel azonnal, tálalásig tartsuk langyos vízfürdőben.

tojás , fehérborecet , salotta hagyma , tisztított vaj , citromlé , cayenne bors